Φεστιβάλ / Βραβεία

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα βραβεία

στα 10

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τελετή λήξης του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με την απονομή των βραβείων που ανέδειξαν τα αγαπημένα φιλμ του κοινού, ανάμεσα στα οποία και μερικά φαβορί, όπως το υποψήφιο για Οσκαρ «Βιρούνγκα», το «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή και η «Ολυμπία» του Σταύρου Ψυλλάκη.

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα βραβεία

H Μάγια Τσόκλη, από τη θέση της παρουσιάστριας της τελετής λήξης του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κατάφερε να αντιστοιχίσει σε κάθε μια από τις θεματικές κατηγορίες των ταινιών της διοργάνωσης με τον εορτασμό μιας παγκόσμια ημέρας, διασχίζοντας όλη τη διαδρομή από την ποίηση στο ρατσισμό και από την πρωτοχρονιά της Λατινικής Αμερικής στην εαρινή ισημερία του βόρειου ημισφαιρίου.

Ο Δημήτρης Εϊπίδης μίλησε για ένα πετυχημένο φεστιβάλ, που μέσα σε αντίξοες συνθήκες είδε θεατές να στήνονται στις ουρές, ευχαριστώντας όλους τους εργαζόμενους του Φεστιβάλ, και στη συνέχεια ξεκίνησε η απονομή των βραβείων που έφερε μερικά από τα πιο δημοφιλή ντοκιμαντέρ των τελευταίων 10 ημέρων να ξεχωρίζουν τόσο στις προτιμήσεις του κοινού όσο και σε αυτές των κριτικών και των οργανώσεων.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τη γνώμη του Flix για τις ταινίες που ξεχώρισε.


ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER 2015

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 45’ απονέμεται:

Virunga 607 Βιρούνγκα

i. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Παράδοξη Πατρίδα σε σκηνοθεσία του Νίκου Ασλανίδη (Ελλάδα)

ii. Για ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ») στην ταινία Βιρούνγκα σε σκηνοθεσία του Ορλάντο φον Άινζιντελ (Μεγ. Βρετανία)

Διαβάστε ακόμη: 17o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Η ζωή υπό εξαφάνιση στο υποψήφιο για Οσκαρ «Virunga»

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45’ απονέμεται:

Ολυμπία 607 Ολυμπία

i. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Ολυμπία σε σκηνοθεσία του Σταύρου Ψυλλάκη (Ελλάδα)

ii. Για ξένη παραγωγή στην ταινία Φλόγα σε σκηνοθεσία των Dress Code - Νταν Κόβερτ και Αντρέ Αντρέεφ, (ΗΠΑ-Βουλγαρία)

Διαβάστε ακόμη: 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ο Σταύρος Ψυλλάκης σκηνοθετεί 45 συγκλονιστικά λεπτά ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο


Αρκαδία χαίρε 607 Αρκαδία Χαίρε

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI

Η φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI απαρτίζεται από τους: Μάσιμο Λέκι –Πρόεδρος (Ιταλία), Γιοάνα Πάβλοβα (Βουλγαρία), Μο Αμπντι (Μεγάλη Βρετανία), Κίρστεν Κίνινγκερ (Γερμανία), Τζία Γιοβάνη (Ελλάδα)

και απονέμει τα Βραβεία FIPRESCI

i. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Αρκαδία Χαίρε του Φίλιππου Κουτσαφτή (Ελλάδα)

ii. Για ξένη παραγωγή στην ταινία Κάθε Πρόσωπο Εχει Ονομα σε σκηνοθεσία του Μάγκνους Γκέρτεν (Σουηδία)

Διαβάστε ακόμη: 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 15 χρόνια μετά την «Αγέλαστο Πέτρα», ο Φίλιππος Κουτσαφτής κοιτάζει τον επίγειο παράδεισο


Eau Argentee 607 Ασήμι στο Νερό, Αυτοπορτρέτο της Συρίας

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα», απαρτίζεται από τους Κατερίνα Καλογερά (Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας – Ελληνικό Τμήμα), Μαριάννα Λεονταρίδου (μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας – Ομάδα Θεσσαλονίκης, υπεύθυνη για το ετήσιο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), Ζωή Μαυρουδή (σκηνοθέτιδα, δημιουργός του ντοκιμαντέρ Ruins / Ερείπια), Γιώργο Ρούσσο (δημοσιογράφος, υπεύθυνος της κινηματογραφικής στήλης του www.tvxs.gr) και Παναγιώτη Δενδραμή (μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, κινηματογραφιστής).

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Ασήμι στο νερό, Αυτοπορτρέτο της Συρίας σε σκηνοθεσία Οσάμα Μοχάμεντ και Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν (Γαλλία-Συρία)


ΒΡΑΒΕΙΟ WWF

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απαρτίζεται από τους Γιώργο Βελλίδη (Επικεφαλής τμήματος μάρκετινγκ WWF Ελλάς), Ιάσωνα Κάντα (Υπεύθυνος Τύπου WWF Ελλάς) και Αλέξανδρο Κανδαράκη (συνεργάτης επικοινωνίας WWF Ελλάς).

Το βραβείο της WWF απονέμεται στην ταινία Βιρούνγκα σε σκηνοθεσία του Ορλάντο φον Άινζιντελ (Μεγ. Βρετανία)


ΒΡΑΒΕΙΟ DOCS IN PROGRESS

Το βραβείο Docs in Progress 2015 της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι χορηγία της εταιρίας post-production 2|35 και μεταφράζεται σε 15.000 ευρώ σε υπηρεσίες.

Την φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο απαρτίζουν οι: Πίτερ Χάμιλτον (documentarytelevision.com, ΗΠΑ), Μαντλέν Αβραμούσις (ARTE, Γαλλία), Αλέξανδρος Χριστογιάννης (ΟTE TV, Ελλάδα).

Το βραβείο απονεμήθηκε ομόφωνα στην ταινία: Ο Πιο Μακρύς δρόμος, εταιρία παραγωγής: Stefi & Lynx, σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου, παραγωγή: Δάφνη Πανοπούλου, συμπαραγωγή: Taavi Vartia (Taavia Productions), με την υποστήριξη: ΝΕΡΙΤ (Ελλάδα/ Φινλανδία).

Το σκεπτικό της επιτροπής: «Οι δοκιμασίες των κεντρικών χαρακτήρων, δυο νεαρών αντρών, μας συγκινούν και αποκαλύπτουν το ταλέντο της σκηνοθέτιδος η οποία άγγιξε τις καρδιές μας. Το υλικό που είδαμε αποτυπώνει με εντιμότητα το ανθρώπινο πρόσωπο μιας σύγχρονης τραγωδίας πολέμου, μετανάστευσης και κρίσης της ευρωπαϊκής κοινωνίας».


ΒΡΑΒΕΙΟ EDN

Το καθιερωμένο βραβείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN), το οποίο τιμά πρόσωπα και οργανισμούς από την Ευρώπη με μεγάλη συνεισφορά στον τομέα του ντοκιμαντέρ, απονεμήθηκε φέτος στον Caspar Sonnen, new media coordinator του IDFA και επιμελητή του DocLab του IDFA (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ)

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ και η λίστα ταινιών κάθε τμήματος στο επίσημο site του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου 2015, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Το Flix βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και θα σας μεταφέρει καθημερινά την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ μέσα και έξω από τις αίθουσες

Διαβάστε περισσότερα: