Buzz

H Ταρανέ Αλιντουστί αποφυλακίστηκε με εγγύηση

of 10

Η πρωταγωνίστρια του «Εμποράκου» είχε φυλακιστεί με την κατηγορία της αντικυβερνητικής προπαγάνδας, καθώς είχε κάνει δημόσια την υποστήριξή της στην εξέγερση των γυναικών στο Ιράν.

H Ταρανέ Αλιντουστί αποφυλακίστηκε με εγγύηση

Η Ιρανή πρωταγωνίστρια Ταρανέ Αλιντουστί («Ο Εμποράκος», «Leila’s Brothers») είχε ποστάρει στο λογαριασμό της στο Instagram μία φωτογραφία της χωρίς μαντήλα και κρατώντας το σύνθημα «Γυναίκα. Ζωή. Ελευθερία» - δηλώνοντας την υποστήριξή της στην εξέγερση των γυναικών, μετά τη δολοφονία της 22χρονης Μάχσα Αμινί από την αστυνομία ηθών.

Λίγες μέρες μετά, το Ιρανικό καθεστώς τη συνέλαβε και την φυλάκισε με την κατηγορία της αντικυβερνητικής προπαγάνδας. Στο πλευρό της με δημόσιες δηλώσεις στάθηκαν όλα τα μεγάλα, διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου (Κάννες, Βερολίνο, Ρότερνταμ, Τραϊμπέκα), αλλά και διάσημοι δυτικοί ηθοποιοί: ο Μαρκ Ράφαλο, η Εμα Τόμπσον, η Κέιτ Γουίνσλετ, η Πενέλοπε Κρουζ - ανάμεσα σε πολλούς άλλους.

Θυμηθείτε κι αυτό: Η γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία «κόβει τα μαλλιά της» σε συμπαράσταση στις γυναίκες του Ιράν

Ταρανέ Αλιντουστί

Πριν λίγες ώρες, πληρώνοντας εγγύηση, η Αλιντουστί αποφυλακίστηκε - κάτι που έφερε ανακούφιση, καθώς δεν ήταν καθόλου δεδομένο. Τους τελευταίους μήνες το ιρανικό καθεστώς έχει προβεί ακόμα και σε δημόσιες εκτελέσεις κρατουμένων με παρόμοια κατηγορία - αναγνωρίζοντας ότι οι διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών έχουν ξεσηκώσει ανεπιστρεπτί τον λαό απέναντι στο θεοκρατικό καθεστώς.

Ταρανέ Αλιντουστί Η στιγμή της αποφυλάκισης

Ελπίζουμε η πίεση που έχει δεχθεί η ιρανική κυβέρνηση από τους ίδιους της τους πολίτες, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, να φέρει ριζοσπαστικές αλλαγές. Η Αλιντουστί έτυχε να είναι διάσημη και να έχει καλύτερη τύχη από εκατοντάδες γυναίκες που εξαφανίζονται μετά από την φυλάκισή τους.

Διαβάστε περισσότερα: