Buzz

6 χρόνια φυλακή στον Τζαφάρ Παναχί

στα 10

Μετά τη σύλληψή του στις 11 Ιουλίου, ο Τζαφάρ Παναχί έρχεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 6 ετών.

6 χρόνια φυλακή στον Τζαφάρ Παναχί
Τζαφάρ Παναχί

UPDATE: Διαβάστε στο τέλος του κειμένου, τις πρόσφατες εξελίξεις.

Ο Τζαφάρ Παναχί έγινε ο τρίτος σκηνοθέτης που συνελήφθη από την Ιρανική Κυβέρνηση χθες, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων της Τεχεράνης Mehr News Agency (MNA).

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου, το Ιρανικό Καθεστώς είχε συλλάβει τον Μοχάμαντ Ρασούλοφ («This is Evil») και τον Μοστοφά Αλεχμάντ, καθώς τους θεώρησαν υποστηρικτές των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρο στις 23 Μαΐου και ήθελαν τους «ανίκανους υπεύθυνους» για το χαμό 43 ανθρώπων (όταν κατέρρευσε ένα 10όροφο κτίριο στην πόλη Αμπαντάν), να τιμωρηθούν.

Το Ιρανικό Καθεστώς είχε αντιδράσει με απαράμιλλη βία εναντίον των διαδηλωτών, συλλαμβάνοντας και «εξαφανίζοντας» διαδηλωτές.

Ρασούλοφ 607 Μοχάμαντ Ρασούλοφ

Τότε μία ομάδα σκηνοθετών, με πρωτοβουλία του Ρασούλοφ, συνέταξε επιστολή διαμαρτυρίας, καλώντας την Κυβέρνηση «να κατεβάσει τα όπλα» απέναντι στο λαό και να αντιμετωπίσει την «διαφθορά, την καταπίεση, την κατάχρηση εξουσίας» που κρυβόταν πίσω από την υπόθεση Αμπαντάν.

Φυσικά, οι αρχές έκαναν το αντίθετο: άρχισαν να συλλαμβάνουν τους κινηματογραφιστές.

μοσταφά αχεμάντ Μοσταφά Αχεμάντ

Χθες ήταν η σειρά του Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος εμφανίστηκε στα γραφεία της Εισαγγελίας για να ρωτήσει τι συμβαίνει με τους φυλακισμένους Ρασούλοφ και Αλεχμάντ, και συνελήφθη επί τόπου.

Το Φεστιβάλ των Καννών κατήγγειλε το γεγονός με δημόσια επιστολή που σε λίγα λεπτά είχε φτάσει σε όλες τις γωνιές της γης, ενημερώνοντας την κινηματογραφική κοινότητα για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Τεχεράνη.

Το Φεσιτβάλ Καννών καταγγέλει σφόδρα τις συλλήψεις των κινηματογραφιστών και αυτό το κύμα φασισμού που συνεχώς πνίγει τους καλλιτέχνες στο Ιράν. Το Φεστιβάλ απαιτεί την άμεση αποφυλάκιση των Τζαφάρ Παναχί, Μοχάμαντ Ρασούλοφ και Μοσταφά Αλεχμάντ!»

cannes letter

Να θυμίσουμε ότι ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ, αμέσως μετά την πρεμιέρα και την κατάκτηση της Χρυσής Αρκτου με το «There is no Evil» στο 70ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, έγινε στόχος. Κατηγορήθηκε για άλλη μία φορά για προπαγάνδα εναντίον του Ιρανικού κράτους, οδηγήθηκε στο ειδικό για θέματα Media και Πολιτισμού Εισαγγελικό Τμήμα και ασκήθηκε δίωξη εναντίον με ποινή ενός χρόνου φυλάκισης (όπως είχε γίνει στο παρελθόν και με τον «Ακέραιο Ανθρωπο»).

Διαβάστε αναλυτικά: Συμπαράσταση στον Μοχάμαντ Ρασούλοφ από την παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα

Παρόμοιες διώξεις έχουν συμβεί και στον Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια γυρίζει «απαγορευμένες» ταινίες, καθώς το Ιρανικό Καθεστώς του έχει επιβάλει κατ'οίκον περιορισμό και την 20χρονη απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματός του. Αυτό όμως δεν τον σταμάτησε.

Και το Φεστιβάλ Βερολίνου κατήγγειλε επισήμως τις διώξεις εναντίον των Ιρανών σκηνοθετών: «Είναι σοκαριστικό αυτό που συμβαίνει. Καλλιτέχνες να φυλακίζονται για τις ειρηνικές διαδηλώσεις τους εναντίον της βίας».

Ομως οι καταγγελίες της διεθνούς κινηματογραφικής κοινότητας δεν ιδρώνουν τα αυτιά μιας φύσει απολυταρχικής κυβέρνησης. Είναι σοκαριστικό, όντως; Ή δυστυχώς το έχουμε συνηθίσει και διαβάζουμε τις ειδήσεις μουδιασμένα πια;

UPADATE: 6 χρόνια φυλάκισης περιμένουν τον Τζαφάρ Παναχί, αν δεν βρεθεί κάποια λύση, είτε από την υπεράσπισή του στο Ιράν, είτε από πίεση της διεθνούς κοινότητας. Σύμφωνα με τους Ιρανούς Εισαγγελείς «πρόκειται, έτσι κι αλλιώς, για ποινή του 2010 που δεν είχε εκτίσει ο κατηγορούμενος». Τώρα όμως, έχοντάς τον ήδη προφυλακίσει, αποφάσισαν να την επιβάλλουν.

Διαβάστε περισσότερα: Best (worst) of 2020: H Χρυσή Αρκτος και η σύλληψη του Μoχάμαντ Ρασούλοφ