Industry

Πολλές διευκρινίσεις, όχι όμως και εξηγήσεις για το πρόγραμμα ενίσχυσης του Υπουργείου Πολιτισμού

of 10

Ενας ακόμη κυκεώνας διαδραματίζεται στους κόλπους του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, για κάτι που υποτίθεται ότι ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία που θα ολοκληρωνόταν άμεσα.

Πολλές διευκρινίσεις, όχι όμως και εξηγήσεις για το πρόγραμμα ενίσχυσης του Υπουργείου Πολιτισμού

Ηταν 2 Απριλίου, όταν το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε για πρώτη φορά το ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της κινηματογραφικής δημιουργίας που αφορούσε την έκτακτη και άμεση χρηματοδότηση σχεδίων ταινιών μικρού μήκους, animation και ντοκιμαντέρ.

Στη συνέχεια ακολούθησαν (πολλές) εξειδικεύσεις του προγράμματος (διαβάστε: εξειδίκευση 1, εξειδίκευση 2, εξειδίκευση 3), την εκτέλεση του οποίου ανέλαβε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Η αξιολόγηση των σεναρίων και η επιλογή των 100 προτάσεων της πρώτης φάσης (50 μικρού μήκους ταινίες, 50 ντοκιμαντέρ, 25 ταινίες animation), θα ξεκινούσε αμέσως μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων στις 15 Ιουνίου δηλαδή, και θα ολοκληρώνονταν εντός 20 ημερών, στις 5 Ιουλίου. Διευκρινίσεις εδώ για τον αριθμό των κατατεθέντων προτάσεων στο Κέντρο Κινηματογράφου.

Η τελική απόφαση για τις ταινίες animation ήρθε στις 17 Ιουλίου, ενώ η καθυστέρηση για τις ταινίες μικρού μήκους και τα ντοκιμαντέρ προκάλεσε θόρυβο στην κινηματογραφική κοινότητα, εκατέρωθεν ανακοινώσεις και ακόμη μερικές διευκρινίσεις από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στις 24 Ιουλίου ανακοινώθηκαν οι 119 προτάσεις (64 στην κατηγορία μικρού μήκους και 55 σε αυτή του ντοκιμαντέρ) που πέρασαν στην Α' Φάση του προγράμματος, γεγονός που αντί να καταλαγιάσει το θόρυβο, τον έκανε ακόμη μεγαλύτερο με μια σειρά επιθέσεων (πρωταρχικά από την Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών) για αδιαφάνεια στην επιλογή των τελικών σχεδίων. Δεν χρειάζεται να μαντέψετε, αλλά ακολούθησαν διευκρινίσεις από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου...

Στις 10 Αυγούστου ανακοινώθηκε η έναρξη της Β' Φάσης του προγράμματος, με 108 σχέδια από τα 119 που είχαν ανακοινωθεί στην Α' Φάση (αφού κάποιοι από τους συμμετέχοντες δεν προχώρησαν στη Β' Φάση). Χωρίς να αναφέρεται ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, η ανακοίνωση ανέφερε ότι «ο έλεγχος των αιτήσεων από το Ε.Κ.Κ θα ολοκληρωθεί έως την Τρίτη και οι σχετικοί φάκελοι θα αποσταλούν στο ΥΠΠΟΑ προκειμένου οι δύο τριμελείς Επιτροπές - μία για τις ταινίες Μικρού Μήκους και μία για Ντοκιμαντέρ - που έχουν ήδη συσταθεί από το Υπουργείο, να καταλήξουν στις 25 προτάσεις Μικρού Μήκους και στις 25 Ντοκιμαντέρ που θα χρηματοδοτηθούν, η κάθε μία, με τα ποσά των 20.000 και 30.000 ευρώ αντίστοιχα.»

Ενα μήνα μετά, στις 9 Σεπτεμβρίου, κι ενώ οι συμμετέχοντες στη Β' Φάση του προγράμματος περίμεναν α. το ποσό των 2.500 ευρώ που έπρεπε να τους είχε κατατεθεί μέσα σε 5 ημέρες από την κατάθεση των δικαιολογητικών και β. τις τελικές αποφάσεις για τα 50 συνολικά σενάρια που θα εγκριθούν, το Υπουργείο με ανακοίνωσή του πρόσθεσε ακόμη 100 σενάρια προς επιλογή, καθυστερώντας τη διαδικασία και προκαλώντας για ακόμη μια φορά θόρυβο στην κινηματογραφική κοινότητα (διαβάστε ενδεικτικά την επιστολή της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ).

Είναι απορίας άξιο πώς ένα πρόγραμμα που ως εξαιρετική πρωτοβουλία ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας προκειμένου να ολοκληρωθεί με ταχύτητα, αμεσότητα και να ενισχύσει την κινηματογραφική κοινότητα, κατέληξε να σέρνεται σε ανακοινώσεις ανακοινώσεων που διευκρινίζουν συνεχώς πράγματα και καταστάσεις ενώ το μοναδικό πράγμα που θα αρκούσε θα ήταν απλώς να γίνουν όλα σωστά;

Ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι το Υπουργείο χρησιμοποίησε το εν λόγω πρόγραμμα προκειμένου να «καθαρίσει» με την υποστήριξη της κινηματογραφικής κοινότητας στην Ελλάδα, αφήνοντας αρρύθμιστο ακόμη και μέχρι σήμερα μεγάλο ποσοστό των προβλημάτων που προέκυψαν από την πανδημία - τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε επίπεδο διανομής και προβολής. Ακριβώς όμως γι' αυτό θα έπρεπε η εν λόγω πρωτοβουλία να είναι τόσο άψογα σχεδιασμένη και εκτελεσμένη προκειμένου να μην δημιουργηθεί καμία απορία σε κανέναν περί διαφάνειας ή αστοχίας. Πόσο περιθώριο υπάρχει για ακόμη μια σειρά κακών υπολογισμών, λαθών και προχειρότητας στον πολύπαθο χώρο του κινηματογράφου, ειδικά υπό συνθήκες πανδημίας;

Τώρα το μόνο που έχει συμβεί είναι ότι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θεωρούν ότι το Υπουργείο τους κοροϊδεύει, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά πως καλύτερα να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη πριν αποφασίσει να λειτουργήσει ως ένας κανονικός σύγχρονος οργανισμός (στην υπηρεσία της κινηματογραφικής κοινότητας) και όλοι στεκόμαστε ακόμη περισσότερο δύσπιστοι απέναντι σε νέες εξαγγελίες, υπόσχεσεις και ανακοίνωσεις. Δυστυχώς όχι μόνο για την ίδια την ουσία τους, αλλά και για την εκτέλεσή τους.

Διαβάστε ακόμη: Αυτά είναι τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική που αφορούν τα σινεμά μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου