Industry

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διευκρινίζει εκ νέου για το Ειδικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού

στα 10

Νέα ανακοίνωση γύρω από το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας του Υπουργείου Πολιτισμού λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Flix Team
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διευκρινίζει εκ νέου για το Ειδικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού

Μετά από την εκ νέου επίθεση της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών στο Υπουργείο Πολιτισμού, την ανοιχτή επιστολή της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ αλλά και μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα που δημιουργούν αμφιβολίες για τη διαφάνεια με την οποία γίνεται η αξιολόγηση των προτάσεων ταινιών του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Έργα Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διευκρινίζει εκ νέου σε νέα του ανακοίνωση.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωσή του παρακάτω:


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κρίνει ότι μετά την ολοκλήρωση της Α΄ Φάσης του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Έργα Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation, οφείλει να απαντήσει εν συνόλω στα ερωτήματα που τίθενται από την Κινηματογραφική Κοινότητα, κάνοντας και με τον τρόπο αυτό μια επισκόπηση του χρονικού διεξαγωγής της εν λόγω διαδικασίας, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης για όλους πανδημίας. Εν προκειμένω:


1. Tα Μέτρα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας, λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, ανακοινώθηκαν αρχικά από το ΥΠΠΟΑ στις 2.04.2020 και εν συνεχεία εξειδικεύθηκαν με τις από 13.04.2020 και 15.04.2020 ανακοινώσεις του, με συνολικό ύψος χρηματοδότησης 2,8 εκ. Ευρώ. Το Ε.Κ.Κ ανέλαβε την υλοποίηση του Ειδικού Προγράμματος και κατά την τηλεσυνεδρίαση του Δ.Σ στις 21 και 22.04.2020 ενέκρινε την εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, κατόπιν γνωμοδότησης του Νομικού Συμβούλου, για την προκήρυξη και τους όρους αυτού, ενώ με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ στις 22.04.2020 δημοσιεύθηκαν οι σχετικοί όροι και τέθηκε ως χρονικό διάστημα υποβολής προτάσεων από τις 22.04.2020 έως τις 15.06.2020.


2. Στις 25.05.2020, κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ, τέθηκε από το Νομικό Σύμβουλο το ζήτημα ορισμού επιτροπών αξιολόγησης, καθόσον δεν προβλέπονται ρητώς από τον ιδρυτικό νόμο 3905/2010 του Ε.Κ.Κ. Η μοναδική αναφορά σχετικά με την διαδικασία αξιολόγησης υπήρχε στον ισχύοντα από το 2013 Κανονισμό Χρηματοδότησης του Ε.Κ.Κ, όπου γινόταν αναφορά σε “όργανα αξιολόγησης των σχεδίων” τα οποία είναι “Σύμβουλοι - Αναγνώστες Σεναρίων”. Τα ως άνω ζητήματα συνδέονται με την επ’ αμοιβή αξιολόγηση, καθόσον απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία η σύναψη συμβάσεων έργου από φορείς που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι δε υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ υπέδειξαν στο Ε.Κ.Κ ότι νόμιμη συγκρότηση επιτροπών αξιολόγησης μπορούσε να γίνει μόνο με την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Κατόπιν αυτών, η Διοίκηση του Ε.Κ.Κ, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη και ταχεία συνέχεια του Προγράμματος Χρηματοδότησης, αποφάσισε τον ορισμό αξιολογητών χωρίς αμοιβή. Σημειώνεται ότι προσφάτως, με πρωτοβουλία της Αντιπρόεδρου, κας Χριστίνας Μανωλοπούλου και σε συνεργασία με το Γραφείο της Υπουργού ΥΠΠΟΑ, έγινε η σύνταξη, η κατάθεση και ψήφιση των αναγκαίων, προς τον ως άνω σκοπό, τροποποιήσεων του ν. 3905/2010 (ν. 4708/20.7.2020 Α 140).


3. Στις 19.06.2020 κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ εγκρίθηκε η εισήγηση του μέλους του Δ.Σ, Κωνσταντή Φραγκόπουλου, για την μεθοδολογία αξιολόγησης που θέτει τέσσερα κριτήρια, σύμφωνα και με το πλαίσιο που ορίζουν ανάλογα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότης (MEDIA - Εurimages) : α) Δημιουργός β) Πρωτοτυπία της ιδέας γ) Υλοποιησιμότητα της πρότασης και δ) Η δυναμική κυκλοφορίας. Η κλίμακα βαθμολόγησης 10 βαθμών ορίστηκε ως εξής : 9-10: Πολύ καλό, 7-8: Καλό, 5-6: Αποδεκτό, 3-4: Αδύναμο, 1-2: Πολύ Αδύναμο, 0: Κακό.

Επιπροσθέτως, ορίσθηκαν οι εξής άμισθοι αξιολογητές:

8 στελέχη του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (Ορέστης Ανδρεαδάκης, Γιώργος Κρασσακόπουλος, Δημήτρης Κερκινός, Γιάννα Σαρρή, Ελένη Ανδρουτσοπούλου, Αγγελική Βέργου, Αγγελική Πέτρου, Θάνος Σταυρόπουλος)7 Στελέχη του Ε.Κ.Κ (Βένια Βέργου, Αθηνά Καλκοπούλου, Ηλιάνα Ζακοπούλου, Λίζα Λινάρδου, Δημήτρης Μπούρας, Άννα Κασιμάτη, Σταυρούλα Γερωνυμάκη)Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Παναγιωτάτος και Η σεναριογράφος - συγγραφέας Βίκη Χασάνδρα.


4. Στις 7.07.2020 ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης και απεστάλησαν τα αποτελέσματα στο Δ.Σ του Ε.Κ.Κ προς έγκριση. Στις 08.07.2020 κατά την πολύωρη συνεδρίαση του Δ.Σ, με την παρουσία του Γενικού Διευθυντή, του Νομικού Συμβούλου και των διευθυντών του Ε.Κ.Κ και κατόπιν των σχετικών εισηγήσεων των σκηνοθετών μελών του Δ.Σ με την ιδιότητα των πνευματικών δημιουργών Κώστα Φέρρη, Νίκου Μεγγρέλη και Κωνσταντή Φραγκόπουλου καθώς και της Χρυσάνθης Σωτηροπούλου, καθηγήτριας στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, με γνωστικό αντικείμενο την Ιστορία και Θεωρία του Κινηματογράφου, οριστικοποιήθηκε η βαθμολόγηση και η τελική κατάταξη των αιτούντων, η οποία και απεστάλη στο ΥΠΠΟΑ. Εν συνεχεία, το Ε.Κ.Κ δημοσίευσε τους επιτυχόντες αφού είχαν συμπεριληφθεί οι ισοψηφίσαντες και είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής ενός σχεδίου από αιτούντες, που είχαν ενδεχομένως υποβάλει περισσότερες από μία αιτήσεις χρηματοδότησης.

Ουδέποτε στο παρελθόν το Ε.Κ.Κ είχε υλοποιήσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αντίστοιχο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης λαμβάνοντας ένα τόσο μεγάλο αριθμό - πλέον των 1.300- αιτήσεων χρηματοδότησης. Το Ε.Κ.Κ σε ετήσια βάση εξετάζει περίπου 350 αιτήσεις χρηματοδότησης. Μείναμε όμως εν συνόλω πιστοί στην λογική να φέρουμε εις πέρας αυτό που ήταν και ο αρχικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ: Με πρωτοφανή ταχύτητα για το ελληνικό δημόσιο και χωρίς εκ των πραγμάτων να υπάρχουν πλήρως εγκατεστημένες σχετικές υποδομές, να ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες της Κινηματογραφικής Κοινότητας για την άμεση χρηματοδότηση αυτού του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα που πλήττεται δραματικά από τις επιπτώσεις της υγειονομική κρίσης. Η ολοκλήρωση του Ειδικού Προγράμματος σημαίνει ότι πολλοί επαγγελματίες του κινηματογράφου θα βρουν ασφαλή εργασία τους επόμενους δύσκολους μήνες. Αυτό ήταν το προέχον για το ΥΠΠΟΑ και γι’ αυτό τον λόγο ανέλαβε το Ε.Κ.Κ τη διαχείριση αυτού του δυσκολότατου και πρωτοφανούς στα πολιτιστικά χρονικά έργου. Αυτονόητο είναι ότι καθένας από αυτούς που υπέβαλαν πρόταση στο Ειδικό Πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ μπορεί, μετά από σχετικό αίτημά του στο Ε.Κ.Κ, να λάβει τα στοιχεία της αξιολόγησής του.


Διαβάστε ακόμη: Εταιρεία Ελληνων Σκηνοθετών εναντίον Υπουργείου Πολιτισμού: Η συνέχεια...