Η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ για την αξιολόγηση προτάσεων του προγράμματος του Υπουργείου για τον Covid-19

INDUSTRY 05 AUG  /  Flix Team

Και η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ ζητάει διαφάνεια στις διαδικασίες του προγράμματος του Υπουργείου για την ενίσχυση της κινηματογραφικής κοινότητας.

Με τη διαμάχη ανάμεσα στην Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών και του Υπουργείου Πολιτισμού να μαίνεται, τη δική της δήλωση πάνω στα γεγονότα της αξιολόγησης των προτάσεων που αφορούν το ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου για την ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγή κάνει και η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.

Διαβάστε παρακάτω αυτούσια την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΕΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID 19

Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε σχέση με το πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ για την ενίσχυση της κινηματογραφικής κοινότητας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΝ αισθάνεται την υποχρέωση να τοποθετηθεί.

Ξεκινώντας από τα θετικά, οφείλουμε να διαπιστώσουμε ότι για πρώτη φορά δίνεται σε τέτοια έκταση και σε τέτοιο οικονομικό μέγεθος μια έκτακτη ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής. Η απόφαση αυτή της Πολιτείας, εκτιμούμε ότι ήταν προς την σωστή κατεύθυνση. Στην προοπτική υλοποίησης της ιδέας αυτής, 119 σενάρια ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ εγκρίθηκαν, για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξή τους και από αυτά 50 παραγωγές προβλέπεται να υλοποιηθούν δίνοντας εργασία σε πάνω από 500 συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων.

Ωστόσο επιχειρώντας μια ρεαλιστική αποτύπωση των ελλείψεων σε υποδομές και σε ανθρώπινο δυναμικό για την υποστήριξη και έγκαιρη περαίωση του όλου εγχειρήματος, ήταν προφανές ότι τόσο το ΥΠΠΟΑ όσο και το ΕΚΚ, θα αντιμετώπιζαν σημαντικές δυσχέρειες τραυματίζοντας σοβαρά το όλο εγχείρημα κατά τη διαδικασία υλοποίησής του. Σε αυτές τις ελλείψεις προστέθηκε επιβαρυντικά ο τεράστιος όγκος των προτάσεων μέσα από μια ακατανόητη δυνατότητα υποβολής έως τριών σεναρίων ανά φυσικό πρόσωπο, που έδινε η προκήρυξη του διαγωνισμού στην πρώτη φάση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές προθεσμίες, οδήγησε το ΥΠΠΟ και το ΕΚΚ σε λανθασμένες και ασαφείς κινήσεις.

Έτσι δημιουργήθηκε αναπόφευκτα ένα κλίμα καχυποψίας, από το οποίο προέκυψαν εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια της διαδικασίας αξιολόγησης των σεναρίων (διαδικασία επιλογής των αξιολογητών και κριτήρια αξιολόγησης) δίνοντας την εντύπωση ότι κάποιοι πιθανά ευνοήθηκαν, ενώ κάποιοι άλλοι υποτιμήθηκαν.

Το ΔΣ της ΕΕΝ, εισπράττοντας τη δυσαρέσκεια πολλών μελών της Ένωσής μας και άλλων συναδέλφων, ζητά από το ΥΠΠΟΑ και το ΕΚΚ να δημοσιοποιήσουν τα κριτήρια αξιολόγησης των σεναρίων, τον τρόπο επιλογής των αξιολογητών και το σκεπτικό εξειδίκευσης των όρων της αρχικής εξαγγελίας. Το αίτημα αυτό αφορά και την β' φάση.

Πιστεύουμε ότι η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί, παρ’ όλες τις ελλείψεις και τα ατοπήματα των κρατικών φορέων που ανέλαβαν το εγχείρημα, καθότι πολλοί συνάδελφοί μας βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και αυτό το πρόγραμμα αποτελεί μια κάποια ανάσα. Και ας δούμε αυτή την αρνητική εμπειρία ως ευκαιρία για να προβληματιστούμε σοβαρά για την κατάσταση των δομών παραγωγής του κινηματογράφου στην Ελλάδα.

Το ΔΣ της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ


Διαβάστε αναλυτικά: Αυτές είναι οι 119 προτάσεις μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.