Industry

Η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ για την αξιολόγηση προτάσεων του προγράμματος του Υπουργείου για τον Covid-19

στα 10

Και η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ ζητάει διαφάνεια στις διαδικασίες του προγράμματος του Υπουργείου για την ενίσχυση της κινηματογραφικής κοινότητας.

Flix Team
Η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ για την αξιολόγηση προτάσεων του προγράμματος του Υπουργείου για τον Covid-19

Με τη διαμάχη ανάμεσα στην Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών και του Υπουργείου Πολιτισμού να μαίνεται, τη δική της δήλωση πάνω στα γεγονότα της αξιολόγησης των προτάσεων που αφορούν το ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου για την ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγή κάνει και η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.

Διαβάστε παρακάτω αυτούσια την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΕΝΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID 19

Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε σχέσημε το πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ για την ενίσχυση της κινηματογραφικής κοινότητας, τοΔιοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΝ αισθάνεται την υποχρέωση να τοποθετηθεί.

Ξεκινώντας από τα θετικά, οφείλουμε να διαπιστώσουμε ότι για πρώτη φορά δίνεται σετέτοια έκταση και σε τέτοιο οικονομικό μέγεθος μια έκτακτη ενίσχυση της κινηματογραφικήςπαραγωγής. Η απόφαση αυτή της Πολιτείας, εκτιμούμε ότι ήταν προς την σωστήκατεύθυνση. Στην προοπτική υλοποίησης της ιδέας αυτής, 119 σενάρια ταινιών μικρούμήκους και ντοκιμαντέρ εγκρίθηκαν, για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξή τους και από αυτά50 παραγωγές προβλέπεται να υλοποιηθούν δίνοντας εργασία σε πάνω από 500συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων.

Ωστόσο επιχειρώντας μια ρεαλιστική αποτύπωση των ελλείψεων σε υποδομές και σεανθρώπινο δυναμικό για την υποστήριξη και έγκαιρη περαίωση του όλου εγχειρήματος,ήταν προφανές ότι τόσο το ΥΠΠΟΑ όσο και το ΕΚΚ, θα αντιμετώπιζαν σημαντικές δυσχέρειεςτραυματίζοντας σοβαρά το όλο εγχείρημα κατά τη διαδικασία υλοποίησής του. Σε αυτές τιςελλείψεις προστέθηκε επιβαρυντικά ο τεράστιος όγκος των προτάσεων μέσα από μιαακατανόητη δυνατότητα υποβολής έως τριών σεναρίων ανά φυσικό πρόσωπο, που έδινε ηπροκήρυξη του διαγωνισμού στην πρώτη φάση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τιςασφυκτικές προθεσμίες, οδήγησε το ΥΠΠΟ και το ΕΚΚ σε λανθασμένες και ασαφείς κινήσεις.

Έτσι δημιουργήθηκε αναπόφευκτα ένα κλίμα καχυποψίας, από το οποίο προέκυψαν εύλογαερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια της διαδικασίας αξιολόγησης των σεναρίων (διαδικασίαεπιλογής των αξιολογητών και κριτήρια αξιολόγησης) δίνοντας την εντύπωση ότι κάποιοιπιθανά ευνοήθηκαν, ενώ κάποιοι άλλοι υποτιμήθηκαν.

Το ΔΣ της ΕΕΝ, εισπράττοντας τη δυσαρέσκεια πολλών μελών της Ένωσής μας και άλλωνσυναδέλφων, ζητά από το ΥΠΠΟΑ και το ΕΚΚ να δημοσιοποιήσουν τα κριτήριααξιολόγησης των σεναρίων, τον τρόπο επιλογής των αξιολογητών και το σκεπτικόεξειδίκευσης των όρων της αρχικής εξαγγελίας. Το αίτημα αυτό αφορά και την β' φάση.

Πιστεύουμε ότι η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί, παρ’ όλες τις ελλείψεις και ταατοπήματα των κρατικών φορέων που ανέλαβαν το εγχείρημα, καθότι πολλοί συνάδελφοίμας βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και αυτό το πρόγραμμα αποτελεί μια κάποια ανάσα.Και ας δούμε αυτή την αρνητική εμπειρία ως ευκαιρία για να προβληματιστούμε σοβαράγια την κατάσταση των δομών παραγωγής του κινηματογράφου στην Ελλάδα.

Το ΔΣ της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ


Διαβάστε αναλυτικά: Αυτές είναι οι 119 προτάσεις μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού