Industry

Επιστολή της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ για το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας

στα 10

Η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ απευθύνεται στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα του ειδικού προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού για την ενίσχυση της κινηματογραφικής κοινότητας.

Flix Team
Επιστολή της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ για το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας

Η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ επανέρχεται με δεύτερη παρέμβασή της, προκειμένου να αναδείξει για ακόμη μια φορά την παθογένεια του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας, αλλά και την επιπλέον επιβράδυνση των διαδικασιών του με την απόφαση της πρόσθετης χρηματοδότησης σχεδίων ταινιών που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Διαβάστε αναλυτικά: 100 ακόμη σενάρια θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος Ειδικής Ενίσχυσης του Υπουργείου Πολιτισμού


Προς
Το ΔΣ και τον Πρόεδρο του ΕΚΚ κ. Πάνο Λουκάκο
Τον Γενικό Διευθυντή του ΕΚΚ κ. Παντελή Μητρόπουλο

Με την πρόσφατη εξαγγελία του ΥΠΠΟΑ σχετικά με την διερεύνηση του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας, το ΔΣ της ΕΕΝ θεωρεί ότι:Το ΥΠΠΟΑ προέβη σε μια αμήχανη κίνηση «συμβιβασμού», ως αποτέλεσμα των πιέσεων και της κριτικής που υπέστη σχετικά με την διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος.
Στην προσπάθεια να καλύψει τις όποιες αστοχίες και προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην πρώτη φάση, παραβλέπει ότι η γενναιόδωρη αυτή κίνηση, να επιλεγούν 100 επιπλέον σενάρια, θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερα προβλήματα δημιουργώντας μια συνθήκη που παραβιάζει την αρχή της ισονομίας και δημιουργεί υποψίες για τη διαδικασία επιλογής της Α’ φάσης.
Η ξαφνική αυτή απόφαση, που ήρθε μετά την καταληκτική ημερομηνία για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Β’ φάσης (7/9), δίνει μεν την ευκαιρία σε ένα μεγαλύτερο μερίδιο της κινηματογραφικής κοινότητας να ωφεληθεί από τα 2.500 ευρώ, προκαλεί όμως μια μεγάλη καθυστέρηση που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αδυναμία υλοποίησης πολλών σχεδίων ντοκιμαντέρ, που αφορούν σε ιστορίες που εξελίσσονται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.
Με αυτό το τρόπο διογκώνεται η παθογένεια του ΕΚΚ, την οποία η κινηματογραφική κοινότητα και ιδιαίτερα η κοινότητα των δημιουργών ντοκιμαντέρ βιώνει τα τελευταία χρόνια.

Η κατάσταση αυτή έχει δυστυχώς απολύτως παραλύσει τις υπόλοιπες διαδικασίες με τις οποίες θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να ασχολείται ο μηχανισμός του ΕΚΚ, όπως οι οικονομικές εκκρεμότητες απέναντι σε ήδη εγκεκριμένες παραγωγές και η έγκριση προτάσεων που εκκρεμούν εδώ και δυο χρόνια.

Κι επειδή στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ γίνεται αναφορά στις «αντιθέσεις της κινηματογραφικής κοινότητας», θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι δεν πρόκειται κατά τη γνώμη μας για διαφορές εντός των κόλπων των κινηματογραφιστών, αλλά μάλλον για διαφορά ανάμεσα σε όσους πιστεύουν σε ένα μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής κινηματογραφίας που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες παγκόσμιες τάσεις και σε μια ξεπερασμένη, εκτός της σύγχρονης πραγματικότητας, γραφειοκρατική και εν τέλει αντικαλλιτεχνική αντίληψη οργάνωσης και λειτουργίας της κινηματογραφικής παραγωγής στη χώρα μας.
Είναι λοιπόν επιλογή του ΥΠΠΟΑ ποιο δρόμο θα ακολουθήσει.

Με μοναδικό στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης και την εξεύρεση μια δίκαιης και νόμιμης λύσης, προτείνουμε:

Οι ταινίες που προκρίθηκαν από την Α’ φάση να αξιολογηθούν για την Β’ φάση ΑΜΕΣΑ ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι 50 παραγωγές.
Να προχωρήσει άμεσα η επιλογή των 100 επιπλέον προτάσεων σεναρίων από νέες επιτροπές-readers που θα δημιουργηθούν για τα διαφορετικά είδη ταινιών και στη συνέχεια να επιλεγούν τα 50 σχέδια παραγωγής για τη Β’ φάση της υλοποίησης.
Να εκταμιευτούν άμεσα τα 2,500 ευρώ στους ήδη επιλεγέντες της Α’ φάσης.

Το ΔΣ της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ

Μαριάννα Οικονόμου –Πρόεδρος
ΆγγελοςΚοβότσος –Αντιπρόεδρος
ΣπύροςΤσιφτσής- Γραμματέας
Αννέτα Παπαθανασίου – Ταμίας
Μάρκος Γκαστίν - μέλος
Διονυσία Κοπανά – μέλος
Βάσω Πατρούμπα -μέλος


Διαβάστε ακόμη: Αυτά είναι τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική που αφορούν τα σινεμά μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου