Με το muslimban του Ντόναλντ Τραμπ να έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις παγκοσμίως, εμποδίζοντας ή αποθαρρύνοντας ακόμα και υποψήφιους καλλιτέχνες από το να παραστούν στην αποψινή τελετή των Οσκαρ, αναπόφευκτα η ατμόσφαιρα αναμένεται τεταμένη και πολιτικά φορτισμένη.
Εύλογα, αυτό είναι πιο αισθητό από οπουδήποτε αλλού στην κατηγορία της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, με τον Ιρανό σκηνοθέτη του «Εμποράκου», Ασγκαρ Φαραντί, να αποτελεί την πιο κραυγαλέα περίπτωση, με πολλές από τις προβλέψεις να τον θέλουν να κερδίζει το Οσκαρ (και) για πολιτικούς λόγους, έναντι του φαβορί «Toni Erdmann».
Σε αυτό το κλίμα, σύσσωμοι οι σκηνοθέτες των υποψήφιων ταινιών της κατηγορίας υπέγραψαν μια κοινή δήλωση, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά του φανατισμού και του εθνικισμού από όπου κι αν προέρχεται και αποδοκιμάζοντας τις πολιτικές που ευνοούν τον διχασμό, για να αφιερώσουν το βραβείο (σε όποια χέρια κι αν καταλήξει τελικά) σε όσους προάγουν την ενότητα και την ελευθερία της έκφρασης.
Την ίδια στιγμή, ο Φαραντί, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί στην τελετή των Οσκαρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ακόμα και αν μπορούσε να εξαιρεθεί από την απαγόρευση, επέλεξε να στείλει στη θέση του δύο επιφανείς Ιρανο-Αμερικανούς πολίτες που δεν σχετίζονται με την ταινία του ή τον χώρο του σινεμά, αλλά έχουν διαπρέψει στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος: την Ανουσέχ Ανσάρι, μηχανικό και πρώτη γυναίκα τουρίστρια του διαστήματος (είναι ταυτόχρονα η πρώτη γυναίκα από το Ιράν και η πρώτη μουσουλμάνα που βρέθηκε ποτέ στο διάστημα), και τον Φαϊρούζ Ναντερί, πρώην διευθυντή του τμήματος Εξερεύνησης Ηλιακών Συστημάτων της NASA. Στέλνει έτσι το δικό του μήνυμα για έναν κόσμο χωρίς σύνορα - ειδικά στην περίπτωση που ανακηρυχθεί νικητής.
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη δήλωση που υπογράφουν οι σκηνοθέτες των πέντε ταινιών που είναι υποψήφιες για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσση Ταινίας.
Εκ μέρους όλων των υποψηφίων, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ομόφωνη και εμφατική αποδοκιμασία μας για το κλίμα φανατισμού και εθνικισμού που βλέπουμε σήμερα στις ΗΠΑ και σε τόσες πολλές άλλες χώρες, σε μέρη του πληθυσμού και, χειρότερα από όλα, ανάμεσα σε εξέχοντες πολιτικούς.
Ο φόβος που παράγεται με το να μας διαχωρίζουν σε φύλα, φυλές, θρησκείες και σεξουαλικές προτιμήσεις ως ένα μέσο για τη αιτιολόγηση της βίας καταστρέφει τα πράγματα πάνω στα οποία βασιζόμαστε – όχι μόνο ως καλλιτέχνες αλλά ως άνθρωποι: την ποικιλομορφία της κουλτούρας, την ευκαιρία να εμπλουτιστούμε από κάτι φαινομενικά «ξένο» και την πεποίθηση ότι οι ανθρώπινες επαφές μπορούν μας αλλάξουν προς το καλύτερο. Αυτά τα διαχωριστικά τείχη εμποδίζουν τους ανθρώπους από το να βιώσουν κάτι απλό αλλά θεμελιώδες: να ανακαλύψουν ότι είμαστε όλοι όχι και τόσο διαφορετικοί.
Γι’ αυτό αναρωτηθήκαμε: Τι μπορεί να κάνει το σινεμά; Αν και δεν θέλουμε να υπερεκτιμήσουμε τη δύναμη των ταινιών, πιστεύουμε ότι κανένα άλλο μέσο δεν μπορεί να προσφέρει τόσο βαθιά διορατικότητα στις συνθήκες άλλων ανθρώπων και να μεταμορφώσει τα αισθήματα του ανοίκειου σε περιέργεια, κατανόηση και συμπόνια – ακόμα και γι’ αυτούς που μας έχουν πει ότι είναι εχθροί μας.
Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας την Κυριακή, αρνούμαστε να σκεφτούμε με όρους διαχωριστικών γραμμών. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη χώρα, καλύτερο φύλο, καλύτερη θρησκεία ή καλύτερο χρώμα. Θέλουμε αυτό το βραβείο να σταθεί ως σύμβολο της ενότητα ανάμεσα στα έθνη και της ελευθερίας των τεχνών.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι κάτι που πρέπει να αιτηθείς. Απλά υπάρχουν – για όλους. Γι’ αυτό τον λόγο, αφιερώνουμε αυτό το βραβείο σε όλους τους ανθρώπους, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και ακτιβιστές, που δουλεύουν για να προάγουν την ενότητα και την κατανόηση, και που στηρίζουν την ελευθερία της έκφρασης και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια – αξίες των οποίων η προστασία είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ. Με το να αφιερώσουμε το Οσκαρ σε αυτούς, θέλουμε να τους εκφράσουμε τον βαθύ σεβασμό μας και την αλληλεγγύη μας.
Μάρτιν Ζαντβλίετ – Land of Mine (Δανία)
Χανς Χολμ – A Man Called Ove (Σουηδία)
Ασγκάρ Φαραντί – The Salesman (Ιράν)
Μάρεν Αντε – Toni Erdmann (Γερμανία)
Μάρτιν Μπάτλερ, Μπέντλεϊ Ντιν – Tanna (Αυστραλία)
Διαβάστε ακόμη
- Σύριος διευθυντής φωτογραφίας δεν μπορεί να παρευρεθεί στα Οσκαρ λόγω του #muslimban
- Η Ακαδημία απαντά για την απουσία του Ασγκάρ Φαραντί στα Οσκαρ λόγω της απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ σε κατοίκους μουσουλμανικών χωρών
- O Ασγκάρ Φαραντί δεν θα παραστεί στα Οσκαρ λόγω της απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ σε κατοίκους μουσουλμανικών χωρών
- Η πρωταγωνίστρια του «Εμποράκου», Ταρανέ Αλιντουστί, μποϊκοτάρει τα Οσκαρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας