Φεστιβάλ / Βραβεία

Η πρωταγωνίστρια του «Εμποράκου», Ταρανέ Αλιντουστί, μποϊκοτάρει τα Οσκαρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας

στα 10

Η Ιρανή ηθοποιός της υποψήφιας για Οσκαρ ταινίας χαρακτήρισε ρατσιστικό το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση έκδοσης αμερικανικής βίζας στους πολίτες της χώρας της.

Η πρωταγωνίστρια του «Εμποράκου», Ταρανέ Αλιντουστί, μποϊκοτάρει τα Οσκαρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Μπορεί η ταινία της να είναι φέτος υποψήφια για Οσκαρ στην κατηγορία της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, όμως η ίδια δεν πρόκειται να παρευρεθεί στην τελετή απονομής που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου.

Ο λόγος για την Ιρανή ηθοποιό, Ταρανέ Αλιντουστί, πρωταγωνίστρια του «Εμποράκου» του Ασγκάρ Φαραντί, η οποία δήλωσε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter ότι έχει σκοπό να μποϊκοτάρει τα Οσκαρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους περιορισμούς που σχεδιάζει να επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ για την έκδοση αμερικανικής βίζας στους συμπατριώτες της (καθώς και σε πολίτες άλλων ισλαμικών χωρών), μια στάση που η ίδια –μάλλον όχι άδικα– κρίνει ως ρατσιστική.

Διαβάστε ακόμη: Οσκαρ 2017: Οι υποψηφιότητες

Taraneh Alidoosti 607 Η Ταρανέ Αλιντουστί στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τραμπ έχει θέσει υπό συζήτηση ένα σχέδιο που θα απαγορεύει προσωρινά σε πολίτες από το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Λιβύη και την Υεμένη να εκδώσουν νέες αμερικανικές βίζες.


Η Αλιντουστί είναι μια από τις πιο διάσημες ηθοποιούς στο Ιράν και έχει επανειλημμένα ψηφιστεί από έντυπα της πατρίδας της ως μια από τις καλύτερες ηθοποιούς της χώρας, ενώ παράλληλα έχει προκαλέσει αντιδράσεις για τις δημόσιες εμφανίσεις της σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως το πρόσφατο των Καννών, όπως και για το φεμινιστικό τατουάζ της, που δεν συνάδουν με τις συντηρητικές απόψεις που κυριαρχούν στο Ιράν σχετικά με τη ενδεδειγμένη συμπεριφορά των γυναικών.

Παρ’ όλα αυτά, η ηθοποιός είναι εξαιρετικά δημοφιλής στα social media, όπου δεν διστάζει να εκφράζει τις φιλελεύθερες απόψεις της, κάτι που το 2010 οδήγησε στο κλείσιμο του μπλογκ της από τις αρχές, όταν εξέφρασε την υποστήριξή της στον Ασγκαρ Φαραντί, σχετικά με τις δηλώσεις του για την καταπίεση των Ιρανών καλλιτεχνών.

Taraneh Alidoosti 607

Διαβάστε ακόμη