Φεστιβάλ / Βραβεία

FFF24: Ερωτευτείτε το αληθινό Παρίσι, χωρίς κλισέ

of 10

Πριν τους Ολυμπιακούς, το 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου μάς ξεναγεί, με έξι ταινίες, στο αληθινό Παρίσι.

FFF24: Ερωτευτείτε το αληθινό Παρίσι, χωρίς κλισέ

Η Πόλη του Φωτός, η Πόλη του Ερωτα, οι καλλιτέχνες της Μονμάρτης, το φαγητό, η μόδα, το φεγγαρόφωτο στον Σηκουάνα, τα μικρά καφέ τού Μαρέ, το παντεσπάνι τής Μαρίας Αντουανέτας. Σύμφωνοι, το Παρίσι είναι όλα αυτά: είναι όμως και τόσο περισσότερα, λιγότερο ορατά στο μάτι του επισκέπτη, του σινεφίλ, του περαστικού. Κι αυτό το Παρίσι θα μάς αποκαλύψει το 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη: Το 24o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αποκαλύπτεται!

Εκατό χρόνια μετά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξένησε το Παρίσι, το 1924 και λίγους μήνες πριν από τους επερχόμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν στις 26 Ιουλίου, ένα αφιέρωμα με έξι ταινίες μάς προσκαλεί να (ξανα)ανακαλύψουμε την Πόλη του Φωτός μέσα από την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία που την χαρακτηρίζουν. Το Παρίσι του σήμερα διαφέρει κατά πολύ από την πόλη του περασμένου αιώνα, προμηνύοντας μία νέα πραγματικότητα: το «Μεγάλο Παρίσι» (Grand Paris), με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων κατοίκων, αποτελεί πλέον την πιο πυκνοκατοικημένη μητρόπολη της Δυτικής Ευρώπης. Αρρηκτα συνδεδεμένη με τον κινηματογράφο, η πόλη του Παρισιού αποτελεί, ταυτόχρονα, θέμα και σκηνικό αμέτρητων γαλλικών και ξένων ταινιών. Οι έξι αυτές ταινίες προσφέρουν έξι διαφορετικές ματιές και, εν τέλει, έξι διαφορετικές περιηγήσεις στο Παρίσι του χθες και του σήμερα. Ενα ρεαλιστικό, οικείο, μαγικό και ενίοτε ονειρικό ταξίδι στην πόλη, μέσα από μια καλειδοσκοπική ματιά που μας αποκαλύπτει το Παρίσι και τις χίλιες αποχρώσεις του.

Οι ταινίες του αφιερώματος «Το Παρίσι Χωρίς Κλισέ»

solferino

Πανικός (La bataille de Solferino) της Ζιστίν Τριέ, 2013, 94'

Το Παρίσι του διαχσμού

6 Μαϊου 2012, οδός Σολφερίνο. Η Λετισιά, δημοσιογράφος για την τηλεόραση, καλύπτει τις προεδρικές εκλογές. Είναι επίσης η μέρα που ο Βενσάν, ο πρώην της, καταφτάνει αποφασισμένος να επισκεφτεί τις κόρες του. Δύο έφηβες εκτός ελέγχου, μια μπέιμπι σίτερ σε απόγνωση, ένας περαστικός εραστής, ένας μισάνθρωπος δικηγόρος, η Γαλλία κομμένη στα δύο: είναι Κυριακή, όλα μπερδεύονται, τίποτα δεν πάει καλά στην ταινία που έγραψε και σκηνοθέτησε, πριν μια δεκαετία, η δημιουργός της «Ανατομίας μιας Πτώσης».

Η ταινία προβάλλεται την Τετάρτη, 3 Απριλίου, στις 20.00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο

dilili 607

Η Ντιλιλί στο Παρίσι (Dilili à Paris) του Μισέλ Οσελό, 2016, 95'

Το Παρίσι της Μπελ Επόκ

Στο Παρίσι της Μπελ Επόκ η μικρή Ντιλιλί διεξάγει έρευνα για την εξαφάνιση νεαρών κοριτσιών. Στο δρόμο της θα συναντήσει συναρπαστικούς άντρες και γυναίκες που τη βοηθούν μα συλλέξει στοιχεία. Διαβάστε εδώ την κριτική του Flix για την υπέροχη ταινία animation και εδώ της συνέντευξη με τον δημιουργό, Μισέλ Οσελό.

Η ταινία προβάλλεται την Κυριακή, 7 Απριλίου, στις 16.00 στο Αστορ

goutte d' or

Γιοι του Ραμσή (Goutte d'Or) του Κλεμάν Κοζιτόρ, 2022, 98'

Το Παρίσι των νέων μεταναστών

Ο 35χρονος Ραμσής βγάζει τα προς το ζην προσποιούμενος το μέντιουμ στην παρισινή συνοικία La Goutte d’Or. Επιδέξιος εκμεταλλευτής με ποιητική διάθεση, έχει δημιουργήσει μία επιχείρηση παρηγοριάς. Οταν μια συμμορία ατίθασων παιδιών καταφθάνει από τους δρόμους της Ταγγέρης, ανατρέπεται η ισορροπία της ακμάζουσας επιχείρησής του, αλλά και ολόκληρης της γειτονιάς. Ωσπου μια μέρα, ο Ραμσής έχει ένα πραγματικό όραμα. Πρεμιέρα στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών.

Η ταινία προβάλλεται τη Δευτέρα, 8 Απριλίου, στις 22.00 στον Δαναό

nous

Εμείς (Nous) της Αλίς Ντιοπ, 2020, 115'

Το Παρίσι των προαστίων

Μια γραμμή του προαστιακού RER B διασχίζει την πόλη από τον Βορρά προς τον Νότο. Ενα ταξίδι μέσα από ακαθόριστους τόπους που αποκαλούμε προάστια. Μία σειρά από συναντήσεις: μια καθαρίστρια στο Ρουασί, ένας σιδεράς στο Λε Μπουρζέ, μια νοσοκόμα στο Ντρανσί, ένας συγγραφέας στο Ζιφ-σιρ-Ιβέτ, ένας κυνηγός στη Βαλέ ντε Σεβρέζ και μία κινηματογραφίστρια που επιστρέφει στον τόπο των παιδικών της χρόνων. Ο καθένας τους είναι μέρος ενός υποσυνόλου που συνθέτει ένα σύνολο. Ενα πιθανό «εμείς». Βραβείο στο τμήμα Encounters της Berlinale για το ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτη του «Σεντ Ομέρ».

Η ταινία προβάλλεται τη Δευτέρα, 8 Απριλίου, στις 18.00 στο Αστορ

nuits pleine lune

Νύχτες με Πανσέληνο (Les nuits de la pleine lune) του Ερίκ Ρομέρ, 1984, 102'

Το Παρίσι του (πολλαπλού κι αδιάκοπου) έρωτα

Η Λουίζ παίζει επικίνδυνα με τα συναισθήματα αυτών που αποπλανεί και ο Ρεμί, ο σύντροφός της, είναι αυτός που υποφέρει περισσότερο. Θα πιαστεί όμως στο ίδιο της το παιχνίδι την ημέρα που ο Ρεμί θα ανακαλύψει το κλειδί. Βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας για την αξέχαστη πρωταγωνίστρια, Πασκάλ Οζιέ, για την οποία αξίζει να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Η ταινία προβάλλεται την Κυριακή, 7 Απριλίου, στις 22.00 στο Αστορ

Η Ζαζί στο μετρό

Η Ζαζί στο Μετρό (Zazie dans le métro) του Λουί Μαλ, 1969, 94'

Το Παρίσι με παιδικό βλέμμα

Παρίσι. Η δωδεκάχρονη Ζαζί αποβιβάζεται από το τρένο με τη μητέρα της, η οποία την αναθέτει στον θείο της, Γκαμπριέλ, για να περάσει το Σαββατοκύριακο μαζί με τον εραστή της. Η μικρή ανυπομονεί να πάρει το μετρό αλλά αυτό είναι κλειστό λόγω της απεργίας των υπαλλήλων. Η Ζαζί θα συναναστραφεί με διάφορους ανθρώπους και θα ζήσει μια σειρά από αλλόκοτες περιπέτειες.

Η ταινία προβάλλεται το Σάββατο, 6 Απριλίου, στις 18.00, στο Αστορ

Διαβάστε ακόμη: Το 24o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αποκαλύπτεται!

Περισσότερες πληροφορίες:
ifg.gr
festivalfilmfrancophone.gr
Facebook: Festival du Film Francophone de Grèce

γαλλόφωνο