Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 7.0: Τα Βραβεία

of 10

Αποδεικνύοντας ότι ένα φεστιβάλ μπορεί να είναι ταυτόχρονα και διεθνές και «οικογενειακό», ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή 05 Οκτωβρίου το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων, Animasyros 7.0, με όλες τις καλλιτεχνικές του γενιές επί σκηνής του θεάτρου «Απόλλων».

Animasyros 7.0: Τα Βραβεία
Photo credit: Αλέξανδρος Πετράκης

Για 4 ολόκληρες μέρες η Ερμούπολη της Σύρου ζούσε σε animated, πολύχρωμους, μαγικούς ρυθμούς. Μία νησιώτικη, κουκλίστικη πόλη που κι εκείνη μοιάζει με σκηνικό animation, ένα ιστορικό θέατρο με ζωγραφιστά ταβάνια και βελούδινα θεωρία που σε επιστρέφει 150 χρόνια πίσω στο χρόνο και το ενθουσιώδες κοινό (φοιτητές, επαγγελματίες, δημοσιογράφοι, κάτοικοι κάθε ηλικίας, γονείς που έσερναν τα καροτσάκια με τα παιδιά τους στην αίθουσα και απόλαυσαν ταινιάκια μικρού μήκους από όλο τον κόσμο) απέδειξαν ότι το animation δεν έχει όρια: ούτε στις ηλικίες, ούτε στη φαντασία. Η ηλικιακή γκάμα ήταν ακόμα πιο έντονη όταν έβλεπες τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα των εργαστηρίων: φοιτητές animation μαζί με δασκάλους επαγγελματίες να οργανώνουν τα πιτσιρίκια της Ερμούπολης σε πρότζεκτς που τους εισήγαγαν στην τέχνη του κινουμένου σχεδίου. Χθες το βράδυ, στην τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων του Animasyros 7.0, όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες, μικροί και μεγάλοι, απήλαυσαν τους καρπούς των κόπων τους στην μεγάλη οθόνη, βραβεύτηκαν και έδωσαν ραντεβού για του χρόνου.

Animasyros 7.0 awards ceremony (Photo credit: Αλέξανδρος Πετράκης)

Οικοδεσπότης της βραδιάς, ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Βασίλης Καραμητσάνης, καλωσόρισε και ευχαρίστησε θερμά τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, τους υποστηρικτές, τους εθελοντές και το θερμό κοινό του του Aniμαsyroς 7.0, που για μία ακόμη χρονιά τίμησαν με την παρουσία τους την μεγάλη γιορτή της τέχνης του animation.

animasyros7 awards 01 (Photo credit: Nίκος Πάστρας)

Αμέσως μετά ανέβηκαν στη σκηνή μία-μία οι ομάδες Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων: μικροί και μεγάλοι παρουσίασαν τα πρότζεκτ τους, εκδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για το ετήσιο ραντεβού τους με την εμπειρία του φεστιβάλ και εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Ακολούθησε η προβολή του καθιερωμένο Making of Video του Φεστιβάλ, το οποίο παρουσίασε συμπυκνωμένα τις δραστηριότητες και την ατμόσφαιρα των τεσσάρων αυτών γεμάτων ημερών.

animasyros7 awards 02(Photo credit: Nίκος Πάστρας)

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος προσκάλεσε στη σκηνή τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Αniμαsyroς 7.0, Μαρκ Σαπίρο (διευθυντή μάρκετινγκ του στούντιο LAIKA), τον Εσθονό σκηνοθέτη Ούλο Πίκοφ και τον δημοσιογράφο του Euronews και Πρόεδρο της επιτροπής Γιώργο Μητρόπουλο για την ανακοίνωση και απονομή των Βραβείων. «Είχαμε τη χαρά να παρακολουθησουμε περίπου 100 ταινίες από όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Γιώργος Μητρόπουλος. «Ηταν μια συναρπαστική εμπειρία για εμάς να βλέπουμε όλους αυτούς τους καλλιτέχνες να εξελίσσει ο καθένας με τον δικό του τρόπο την τέχνη του animation. Ολοι οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ έχουν καταθέσει την ψυχή τους για να φτιάξουν τις ταινίες τους και ήταν για μας αρκετά δύσκολο να κρίνουμε όλη αυτή τη δημιουργική δουλειά. Ολα τα βραβεία πάντως αποφασίστηκαν ομόφωνα...»

animasyros awards 3 Aπονομή Ειδικής Μνείας στον Ηλία Παπασταματίου για το Man in a Βox (Photo credit: Nίκος Πάστρας).

Πράγματι, όλοι όσοι παρακολουθήσαμε τα καθημερινά διπλά προγράμματα του διαγωνιστικού τμήματος (τόσο του διεθνούς, όσο και του φοιτητικού) συμμεριζόμαστε την αγωνία της επιτροπής. Η τέχνη του animation έχει τόσο πολύ εξελιχθεί που βλέπεις πλέον εξαιρετικές προσπάθειες και ετήσιες σοδειές ταινιών που δεν μπορείς σχεδόν να συγκρίνεις. Υπάρχουν τόσες διαφορετικές τεχνοτροπίες, τόσα διαφορετικά μέσα και υλικά, χιούμορ μιας έξυπνης ιδέες ή καυστικό σενάριο έντονων πολιτιών ταινιών που μοιάζει αδύνατο να τα βάλεις σ' έναν μεταξύ τους συναγωνισμό και να ανακυρήξεις νικητές και χαμένους.

Πάντως ήταν ξεκάθαρο, ότι η κριτική επιτροπή προσπάθησε να επιλέξει αντιπροσώπους από όλα τα είδη - 2D, 3D, κούκλες, πλαστελίνη, stop motion. Και οι νικητές ήταν οι εξής...

animasyros7 awards 03 Η νικήτρια Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας για το «My Stuffed Granny», Εφη Παππά (Photo credit: Nίκος Πάστρας).

Animasyros 7.0: Tα Βραβεία

Το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Αnimasyros 7.0 κέρδισε η ταινία «Ιστορία ενός Αρκούδου» (Historia de un Oso) του Γκαμπριελ Οζόριο (Xιλή), ως «μια συγκινητική ιστορία δοσμένη με ένα άρτιο και ολοκληρωμένο τεχνικά ζωντανό animation».

.

Το βραβείο παρέλαβε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, Αλεξάνδρα Κόλλια, με την καίρια υποστήριξη της οποίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το αφιέρωμα Woman in Anima. Αφού ευχαρίστησε το Φεστιβάλ για την πρωτοβουλία του αφιερώματος υπογράμμισε ότι «η πραγματικότητα είναι σκληρή από μόνη της» και όχι οι ταινίες μόνο και μίλησε για το Δίκτυο υποστήριξης γυναικών-θυμάτων κακοποίησης που έχει δημιουργηθεί με το σύνθημα «Δεν είσαι μόνη, δεν είσαι η μόνη». Ολοκλήρωσε την ομιλία της δίνοντας συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του Φεστιβάλ και του ευχήθηκε «να φύγει το κόμμα από τον τίτλο και να φτάσει τα 70 χρόνια».

Ειδική μνεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος απένειμε η Κριτική Επιτροπή στην ταινία «Canis» των Μαρκ Ρίμπα & Ανα Σολάνας (Ισπανία) «επειδή μας καθήλωσε με την ωμή ένταση της αφήγησης και την ατμόσφαιρα που δημιούργησε». Το βραβείο παρέλαβε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού - Τουρισμού του Δήμου Σύρου, Θάνος Φώσκολος, με θερμές ευχές για πολλές επιτυχημένες διοργανώσεις και στο μέλλον.

.

Ειδική Μνεία για Ελληνική Ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος κέρδισε το «Dinner for Few» του Νάσου Βακάλη «επειδή μας συγκίνησε το δυνατό πολιτικό μήνυμα, τα ζωντανά χρώματα και η εξαιρετική ανάπτυξη της ιστορίας». Το βραβείο παρέλαβε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ (Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου), Μαρίνος Πατακός, ο οποίος αναφέρθηκε στον Διαγωνισμό που διοργανώνουν φέτος με θέμα την "Κρήνι Μοροζίνι" (Λιοντάρια), εμβληματικό τοπόσημο της πόλης του Ηρακλείου στην Κρήτη.

.

Ειδική Μνεία σε Ελληνική ταινία του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Προγράμματος κέρδισε η ταινία «Man in a Βox», του Ηλία Παπασταματίου (Ελλάδα) «για το πειραματικό ύφος της και την χρήση παραδοσιακής φόρμας για να δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα και μοναδική ιστορία».

.

Το Βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας δόθηκε στην ταινία «My Stuffed Granny» της Εφης Παππά (Μεγάλη Βρετανία) ως «μια επαγγελματικά φτιαγμένη φοιτητική ταινία με εξαιρετική τεχνική που πραγματεύεται με αισιοδοξία δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας για την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα.

.

Tέλος, Ειδική Μνεία Φοιτητικού Διαγωνιστικού Προγράμματος κέρδισε η ταινία «Mythopolis» της Αλεξάντρα Χετμερόβα (Τσεχία) «ως πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα καθώς χρησιμοποιεί κλασικούς χαρακτήρες και τους μετατρέπει σε σύγχρονες φιγούρες με διασκεδαστικά σκίτσα και γραφικά».Το βραβείο παρέλαβε η Karen Grissette, εκπρόσωπος Τύπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

.

To Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς 7.0 πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη Media.

Διαβάστε τα πάντα για το animasyros 7.0: