Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 7.0: girl power και animated dreams!

στα 10

Το 7o Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων aniμαsyroς είναι φέτος αφιερωμένο στη γυναικεία ισότητα, ενώ ταυτόχρονα μάς χαρίζει «Animated Dreams», συστήνοντάς μας την παράδοση κινουμένων σχεδίων της Εσθονίας.

Animasyros 7.0: girl power και animated dreams!

Το animasyros 7.0, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 02 έως τις 05 Οκτωβρίου στην Ερμούπολη της Σύρου, ετοιμάζεται πυρετωδώς για να παρουσιάσει στο ιστορικό θέατρο Απόλλων (που γιορτάζει τα 150 χρόνια του) ένα πρόγραμμα που θα συζητηθεί. Εκτός από τις πρεμιέρες στο διεθνές διαγωνιστικό και φοιτητικό του τμήμα, φέτος μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αφιερώματα του φεστιβάλ, που θα μας προσφέρουν ένα μοναδικό πολιτικό focus στις γυναίκες και την ισότητα των δύο φύλων, αλλά θα μας ξεναγήσουν επίσης στην κουλτούρα του animation σε γειτονικές κινηματογραφίες. Διαβάστε περισσότερα για το animasyros 7.0.

WOMAN IN ANIMA

Πώς εξετάζει η τέχνη του animation τα γυναικεία ζητήματα μέσα στους αιώνες; Πώς θίγει, πώς πλησιάζει και με τι φαντασία κι ελευθερία λόγου απεικονίζει το ρόλο της γυναίκας, την (αν)ισότητα των δύο φύλων; Γνωρίστε δύο εμβληματικές φιγούρες της σύγχρονης animation κουλτούρας: την Αμερικανίδα Νίνα Πάλεϊ και τη Λεττονή Σίγκνε Μπαουμάνε, η οποία ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στη Νέα Υόρκη.

H Σίγκνε Μπαουμάνε έχει ασχοληθεί με καίρια θέματα της γυναικείας φύσης - τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, την εγκυμοσύνη, τον φόβο της αλλαγής στο σώμα και στη ζωή της γυναίκας, τη σεξουαλική επιθυμία και, προσφάτως, την κατάθλιψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια προσεγγίζει τις ταινίες της με μια συναισθηματική αθωότητα που πηγάζει κυρίως από το δικό της τρόπο που βλέπει τη θέση της γυναίκας απέναντι στον άνδρα. Στο αφιέρωμα «Woman in Anima» θα προβληθούν οι ταινίες της «Woman», «Birth», «Teat Beat of Sex», και η βραβευμένη στο φετινό φεστιβάλ του Καρλοβι Βάρι, «Rocks in my Pockets».

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Rocks in my Pockets».

rocks in my pockets Rocks in my pockets

Η Νίνα Πάλεϊ είναι δημιουργός ταινιών κινουμένων σχεδίων πασίγνωστη, αλλά και διάσημη ακτιβίστρια του free culture movement. Η ταινία της «Sita Sings the Blues» (βραβευμένη στα φεστιβάλ του Annecy και της Berlinale) ήταν μια προσπάθεια να δείξει ένα παραμύθι «για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την κραυγή μιας γυναίκας για ισότιμη μεταχείριση».

Σε αυτή την ταινία η δημιουργός βασίζεται ελεύθερα στο ινδικό μύθο Ramayana, για να μεταφέρει τις δικές της εμπειρίες από την εξέλιξη της προσωπικής της ζωής εκείνη την περίοδο.

Η Νίνα Πάλεϊ θα είναι στη Σύρο για να παρουσιάσει το έργο της στο ελληνικό κοινό.

Sita sings the blues Sita Sings the Blues

Ομως το «Woman in Anima» αφιέρωμα θα μας συστήσει αρκετές ακόμα σύγχρονες δημιουργίες animation. Οπως την εξαιρετική φοιτητική ταινία «Memento Mori» της Βελγο-Κολομβιανής Ντανιέλα Γουεϊλέις, η οποία συνδυάζει το animation και το χορό για να διαπραγματευτεί με ένα ξεχωριστό και δυναμικό τρόπο το θέμα του βιασμού. Επίσης, το «Un Conte» του Γκιγιόμ Αράντες, που εστιάζει στην ενδοοικογενειακή βία και το «El Canto» της Γαλλοαργεντινής Ινές Σεντάν που πραγματεύεται την ιστορία μιας γυναίκας που εξαναγκάζεται από τον άνδρα της σε σιωπή.

Το αφιέρωμα «Woman in Anima» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

krokodill Krokodill

ANIMATED DREAMS

Το αniμαsyroς 7.0 φιλοξενεί φέτος ιδιαίτερα και πλούσια αφιερώματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Το φεστιβάλ «Animated Dreams» είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ, αφιερωμένο αποκλειστικά στις ταινίες κινουμένων σχεδίων στην Εσθονία.

Ξεκίνησε το 1999 με στόχο να αναδείξει τόσο το έργο των Εσθονών δημιουργών, όσο και να προβάλει και να διαδώσει την κουλτούρα του animation , όπως απεικονίζεται σε ταινίες από όλο τον κόσμο. Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στη Βόρεια Ευρώπη.

Από την ίδρυσή του το φεστιβάλ έχει δώσει έμφαση στη δημιουργία ενός δικτύου συνεργειών και συνεργασιών με άλλα φεστιβάλ, animation studio και πολιτιστικά ιδρύματα. Η επιλογή που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του animasyros 7.0 έχει σα στόχο να προσφέρει στο κοινό την πιο αντιπροσωπευτική εικόνα του σύγχρονου Εσθονικού animation που παράγεται από τα παγκοσμίου φήμης στούντιο Eesti Joonisfilm & Nukufilm.

Villa AntropoffVilla Antropoff

Oι ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα είναι οι εξής:

  • Keha mälu (Body Memory, 9΄) του Ülo Pikkov, 2011
  • Vennad Karusüdamed (Brothers Bearhearts, 18') του Riho Unt, 2005
  • Krokodill (Crocodile, 17') του Kaspar Jancis, 2009
  • Rebasenaine (Fox Woman 10') του Priit Tender, 2002
  • Instinkt (Instinct 10') του Rao Heidmets, 2003
  • Kleit (The Dress, 17'), των Mari-Liis Bassovskaja & Jelena Girlin, 2007
  • Une instituut (The Institue of the Dream, 10') του Mati Kütt, 2006
  • Teekond Nirvaanasse (The Way to Nirvana, 13') του Mait Laas, 2000
  • Villa Antropoff (13') των Kaspar Jancis & Vladimir Leschiov, 2012

Birth2

Διαγωνισμός Flix

To Flix αγαπά και στηρίζει το Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων animasyros. Oπως κάθε χρόνο, θα είμαστε εκεί, αλλά όχι μόνοι μας: σύντομα θα ανακοινώσουμε λεπτομέρειες για το πώς θα μπορέσετε κι εσείς να έρθετε μαζί μας! Γιατί και φέτος ένας τυχερός μας αναγνώστης κερδίζει το ταξίδι (εισιτήρια και διαμονή στην Ερμούπολη) για να παρακολουθήσει το φεστιβάλ από κοντά.

7ο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς: από τις 02 έως τις 05 Οκτωβρίου στην Ερμούπολη της Σύρου. Είσοδος δωρεάν.

Διαβάστε τα πάντα για τα προηγούμενα animasyros εδώ.