Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 7.0 Μέρα 2η: Επίσημη Πρεμιέρα & «The Boxtrolls» mania!

στα 10

Χθες το βράδυ, στον φωταγωγημένο «Απόλλων», το ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης που φέτος γιορτάζει τα 150 του χρόνια, έγινε η επίσημη έναρξη του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένου Σχεδίου - animasyros 7.0.

Animasyros 7.0 Μέρα 2η: Επίσημη Πρεμιέρα & «The Boxtrolls» mania!

Mπορεί το φεστιβάλ να έχει ξεκινήσει πυρετωδώς τη ροή του από την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου με μία γεμάτη 1η μέρα προγράμματος - ταινιών που διαγωνίζονται στα δύο επίσημα τμήματα (Διεθνές Διαγωνιστικό & Φοιτητικό Διαγωνιστικό), καθώς όμως οι περισσότεροι καλεσμένοι συγκεντρώνονται το 3ημερο του σαββατοκύριακου, η αυλαία άνοιξε επισήμως χθες βράδυ. Οι οικοδεσπότες της βραδιάς, ο Πρόεδρος της Πλατφόρμας Βασίλης Καραμητσάνης και η Διευθύντρια Προγράμματος του animasyros Μαρία Ανεστοπούλου, καλωσόριζαν στην εορταστική ατμόσφαιρα του Απόλλωνα τους τοπικούς πολιτικούς φορείς που στηρίζουν το φεστιβάλ, τους δημοσιογράφους που το καλύπτουν, τους φετινούς καλεσμένους σκηνοθέτες και παραγωγούς από όλο τον κόσμο, φοιτητές που κάθε χρόνο το παρακολουθούν φανατικά, απλό κόσμο και φίλους του animation κάθε ηλικίας.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Ο Βασίλης Καραμητσάνης ανέβηκε στη σκηνή για να καλωσορίσει το κοινό στο animasyros 7.0 και πρώτα από όλα να το ευχαριστήσει, καθώς, είναι γεγονός, ότι το γεμάτο θέατρο όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύει ότι η Σύρος θεωρεί το φεστιβάλ δικό της, το στηρίζει, το καμαρώνει, το ευχαριστιέται. «Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη - θέλουμε να σας βλέπουμε σε όλες τις προβολές, θέλουμε να γίνεστε όλο και περισσότεροι, να μεγαλώνουμε όλο και πιο πολύ κάθε χρονιά...»

Animasyros premiere5

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του animasyros, ανέβασε στη σκηνή μερικούς από τους τοπικούς παράγοντες και θεσμικούς υποστηρικτές του φεστιβάλ. Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος της Σύρου Γιώργος Μαραγκός, ο Γιώργος Λεονταρίτης (Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων), ο Αθανάσιος Φώσκολος (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού) σύσσωμοι δήλωσαν τη στήριξή τους στο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένου Σχεδίου, τονίζοντας ότι στα 7 αυτά χρόνια το animasyros έχει γίνει πλέον θεσμός: ένα από τα 10 φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στη Σύρο, ένα από τα 20 σπουδαιότερα της Ευρώπης. Φαίνεται όμως ότι η σχέση και η στήριξη είναι αμφόδρομη: το κύρος του φεστιβάλ, η διεθνής πλέον φήμη του και οι επίσημοι προσκεκλημένοι του μπορούν να λειτουργήσουν ως πρέσβεις ενός μεγάλου στοιχήματος που έχει βάλει η Σύρος: να γίνει η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. «Ελπίζουμε το φεστιβάλ να συνεχίσει να μας στηρίζει σ' αυτή την μεγάλη προσπάθεια» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Animasyros premiere2

Είναι ο πολιτισμός ένα χαμένο στοίχημα; Σ' αυτό απάντησε μέσω βιντεομηνύματος (καθώς οι υποχρεώσεις της δεν της επέτρεπαν να βρίσκεται στο νησί) η Μαρία Δαμανάκη, Ευρωπαϊκή Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής, τονίζοντας πόσο μεγάλο αγώνα δίνει όχι μόνο η Σύρος, ή η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη στα χρόνια της κρίσης για να εξασφαλίζει τα κονδύλια που στηρίζουν τον Πολιτισμό, το έργο και τη δικτύωση των καλλιτεχνών. Η κυρία Δαμανάκη δήλωσε την αναγκαιότητα ένα τέτοιο φεστιβάλ να γίνεται στη Σύρο, στην νησιώτικη ελληνική περιφέρεια, και έκλεισε τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα περήφανη που φέτος το φεστιβάλ αφιερώνεται σε γυναίκες δημιουργούς του animation «κάτι που μπορεί να εμπνεύσει τα κορίτσια θεατές της Σύρου, της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης...»

animasyros premiere3

Μετά το τέλος των σύντομων πολιτικών λόγων, στη σκηνή ανέβηκε η Φιλαρμονική του Δήμου Ερμούπολης, με μαέστρο την Alice Labarche - η ορχήστρα που με έμπνευση δηλώνει το παρών κάθε χρόνο στην επίσημη πρεμιέρα του φεστιβάλ. Ο ενθουσιασμός των παιδιών και η πειθαρχία τους στις διασκευές κινηματογραφικών (κι όχι μόνο κομματιών) ζεσταίνουν τον Απόλλωνα με ένα κρεσέντο πανηγυρικής έναρξης.

animasyros7 premiere 4

«THE BOXTROLLS» («ΤΑ ΤΕΡΑΤΟΚΟΥΤΑΚΙΑ»)

Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι θεατές έπρεπε να αρκεστούμε σε 2-3 μόνο κομμάτια της ορχήστρας. Στο γειτονικό κινηματογράφο Παλλάς ξεκινούσε άμεσα η ταινία της επίσημης έναρξης του animasyros - η πανελλήνια πρεμιέρα του «The Boxtrolls» («Τα Τερατοκουκλάκια») των Γκράχαμ Αναμπλ και Αντονι Στάατσι, νέα ταινία του στούντιο Laika («Coraline», «Paranorman»). O Μαρκ Σαπίρο - δευθυντής μάρκετινγκ του στούντιο και μέλος της φετινής κριτικής επιτροπής παρουσίασε την ταινία στο κατάμεστο κινηματογράφου της Ερμούπολης (κυριολεκτικά η κοινότητα έτρεξε για αυτή την προβολή, αφήνοντας ακόμα και επίσημους προσκεκλημένους όρθιους). «Η ταινία χρειάστηκε 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί, 200.000 οδοντογλυφίδες, 90 κιλά πούδρας, ενώ στη διάρκειά της γεννήθηκαν 32 μωρά - ένα από τα οποία το δικό μου που κάθεται ανάμεσά σας».

boxtrolls 607

Ευφάνταστα εντυπωσιακό, σκοτεινά και τρυφερά μαγικό, πανέξυπνα αυτοσαρκαστικό και ιδιαίτερα πολιτικοποιημένο το «The Boxtrolls» αφηγείται την ιστορία ενός μικρού αγοριού που το μεγάλωσαν σα δικό τους τα τερατάκια των υπονόμων (τα οποία έχουν ως φορεσιά ένα χαρτόκουτο, κι από εκεί παίρνουν την ταυτότητα και το όνομά τους) μίας πόλης που τα μισεί, τα κυνηγά και τα εξοντώνει - θεωρώντας τα την αιτία όλων των κοινωνικών τους δεινών. Μόνο που αυτός που τα έχει βαφτίσει τέρατα για δικό του όφελος δεν είναι παρά ο άνθρωπος. Οταν το αγοράκι γνωρίζεται με την μικρή ατίθαση κόρη του τοπικού προύχοντα, αποφασίζουν να αλλάξουν την κοινωνική γνώμη για τα τέρατα και να αποδείξουν ποιοι, ενώ δεν έχουν το όνομα, έχουν τη χάρη. Καυστικό σενάριο, υπέροχοι χαρακτήρες, αστείο και συγκινητικό το «The Boxtrolls» ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους που δεν ξεκολλούσαν από τα καθίσματά τους ακόμα κι όσο έπεφταν οι τίτλοι τέλους. Προβλέπουμε ότι όταν ανοίξει σε λίγες εβδομάδες και στην Ελλάδα, η ταινία θα προκαλέσει boxtrolls mania! Ηδη τα δώρα που έφερε μαζί του ο Μαρκ Σαπίρο (τα τερατοκουκλάκια), είναι το hot δώρο του φεστιβάλ!

Beauty 607

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΡΑ 2Η

«Beauty» («Ομορφιά») του Ρίνο Στέφανο Ταλιαφιέρο Εδώ και εκατοντάδες χρόνια κοιτάμε μαγεμένοι διάσημα έργα τέχνης στα μουσεία του κόσμου. Μοιάζουν να ζωνταντεύουν μπροστά στα μάτια μας με μία αναγκαιότητα και μία δύναμη που πηγάζει από το ταλέντο των ζωγράφων τόσων και τόσων κλασικών ή μοντέρνων ρευμάτων. Ιστορίες αγάπης, ομορφιάς, τρόμου, θρησκευτικοί συμβολισμοί, η ζωή κι ο θάνατος αποτυπώνονται σε έναν τεράστιο καμβά, μπροστά στον οποίο ο Ανθρωπος στέκεται έκθαμβος. Τι θα γινόταν όμως αν οι πίνακες ζωντάνευαν όντως; Για λίγα, ουσιαστικά, δευτερόλεπτα, για μία μικρή κίνηση, μία ανεπαίσθητη χειρονομία; Ο Ιταλός Ρίνο Στέφανο Ταλιαφιέρο και η ομάδα του χρησιμοποίησαν την τέχνη των ψηφιακά ντεκουπαρισμένων υλικών (2D Digital Cut outs) για να δώσουν ανάσα σε διάσημα πορτρέτα σ' ένα αποτέλεσμα πραγματικής, Ομορφιάς.

.

«Historia de un Oso» («Η Ιστορία Ενός Αρκούδου») του Γκαμπριέλ Οζόριο Ενας ηλικιωμένος πατέρας αρκούδος μαστορεύει στο εργαστήρι του σπιτιού του. Του άδειου σπιτιού του. Κανείς άλλος δεν το κατοικεί. Η γυναίκα του είναι άφαντη. Το παιδικό δωμάτιο άδειο. Ο μπαμπάς αρκούδος τελειοποιεί το θέατρο μαριονέτας του - είναι ένας πλανόδιος μάγος, ο οποίος για ένα κέρμα από τα γοητευμένα παιδάκια στις πλατείες, τους χαρίζει την ιστορία του. Μια ιστορία που για τα μάτια των παιδιών έχει χάπι εντ. Ενα εξαιρετικό δείγμα 3D animation που μπλέκει διαφορετικά υλικά με φαντασία και άποψη, μία σπαραχτική ιστορία για την βαναυσότητα του ανθρώπου στα ζώα. Αφησε τα παιδάκια να κλαίνε στην αίθουσα του Απόλλωνα, αλλά και με τροφή για σκέψη.

.

«Padre» («Πατέρας») του Σαντιάγκο «Μπου» Γκράσο Μία μεσήλικη αποστεωμένη γυναίκα ετοιμάζει ένα δίσκο φαγητού κάθε μέρα ακριβώς την ίδια ώρα. Μία τελετουργία φροντίδας και θλίψης - σούπα, χάπια, ένα μικρό βαζάκι με λουλούδια. Η ημερομηνία στην οθόνη μας υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε στην Αργεντινή στις αρχές της δεκαετίας του 80. Δεν υπάρχει ζωή στο βλέμμα της γυναίκας, δεν υπάρχει ελπίδα. Ολα γίνονται σε μία παγιωμένη, οικεία επανάληψη. Ποιος κρύβεται στο δωμάτιο; Ποιον περιποιείται; Κι έχει σημασία για ποια εγκλήματα του παρελθόντος είναι εκείνος υπεύθυνος; Παύει ποτέ να είναι ο πατέρας σου; Κούκλες σε καρέ-καρέ stop animotion, μία απλή αλλά δυνατή ιστορία που σε στοιχειώνει με την ειλικρίνειά της και τον πόνο - ναι, μιας πρωταγωνίστριας κούκλας.

.

Aναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στον λογαριασμό του στο Twitter.

To Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς 7.0 πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη Media.

Διαβάστε τα πάντα για το animasyros 7.0: