Οι περισσότεροι θα σας μιλήσουν για μια τουριστική ατραξιόν. Και για επίτηδες ψευδείς τοποθετημένες σημάνσεις που ενισχύουν το μύθο ενός δάσους φτιαγμένου για να αφουγκράζεται την ανθρώπινη απόγνωση. Μόνο το 2010 στο Δάσος Αοκιγκαχάρα στο Οδος Φούτζι, βορειοδυτικά της Ιαπωνίας, σημειώθηκαν 54 αυτοκτονίες μέσα στην πυκνή βλάστηση των αχανών διαδρομών του και άδικα οι Αρχές έχουν τοποθετήσει μια πινακίδα στην κεντρική του είσοδο που προτρέπει τους επισκέπτες να σκεφτούν τις οικογένειές τους και να επικοινωνήσουν με οργανώσεις αποτροπής της αυτοκτονίας.
Εκεί φτάνει και ο Αρθουρ στη νέα ταινία του Γκας Βαν Σαντ με τίτλο «Μια Θάλασσα από Δέντρα» που είναι η άλλη ονομασία του Δάσους (εκτός από Δάσος των Αυτοκτονιών). Προσπαθώντας να αυτοκτονήσει θα συναντήσει έναν Ιάπωνα που έχει χαθεί στο δάσος και μαζί θα προσπαθήσουν να βρουν τους λόγους που θα τους κάνουν να αλλάξουν γνώμη και να ζήσουν. Με πρωταγωνιστές τον Μάθιου ΜακΚόναχεϊ και τον Κεν Γουατανάμπε, ο Γκας Βαν Σαντ έφτασε μέχρι το Δάσος Αοκιγκαχάρα προσπαθώντας να βρει την αλήθεια ανάμεσα στις φήμες και το θρύλο και κυρίως την καρδιά μιας ιστορίας που ξεκινάει από το θάνατο για να γιορτάσει τη ζωή.
Σκηνή από το γύρισμα του «Μια Θάλασσα από Δέντρα» του Γκας Βαν Σαντ
Παρά την αυθεντικότητα του τελικού αποτελέσματος, το «Μια Θάλασσα από Δέντρα» γυρίστηκε σε ένα δάσος στην Μασαχουσέτη που χρησιμοποιήθηκε σαν το «Δάσος των Αυτοκτονιών». Οπως δηλώνει ο διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας Κάσπερ Τούξεν: «Το δάσος δεν είναι ένα μέρος που οι Ιαπωνικές Αρχές επιθυμούν να μιλήσουν. Γι' αυτό, προκειμένου να αποφύγουμε μια περίπλοκη διαδικασία αδειών, δοκιμάσαμε μια άλλη τοποθεσία.»
Πριν από το «Μια Θάλασσα από Δέντρα», το Δάσος Αοκιγκαχάρα άρχισε να εμφανίζεται δειλά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 στη μυθοπλασία Αυτές είναι οι τέσσερις φορές που το σινεμά (και η τηλεόραση) επισκέφθηκαν το θρυλικό δάσος πριν τον Γκας Βαν Σαντ:
Forest of the Living Dead ή The Forest του Σαν Σεραφίν (2010)
Θυσιάζοντας τη ζωή της στο θρυλικό Δάσος των Αυτοκτονιών, μια σέξι Αμερικάνιδα μεταμορφώνεται σε ένα δαιμονικό πνεύμα έτοιμο να εκδικηθεί με τον χειρότερο τρόπο, έναν προς έναν, όλους όσους έπεισαν το πρώην αγόρι της να την εγκαταλείψει. Γυρισμένο μέσα στο Δάσος Αοκιγκαχάρα, το φτηνό φιλμ τρόμου του Σαν Σεραφίν φέρει το δικό του μικροσκοπικό cult following, κυρίως για το tagline «Υπάρχει ένας θρύλος στην Ιαπωνία: αν πεθάνεις στο Δάσος των Αυτοκτονιών, δεν είσαι ακριβώς νεκρός», για τον Μάικλ Μάντσεν που (όσο να πεις) πρωταγωνιστεί και για την ερασιτεχνική κάμερα που κάνει το όλο πράγμα μέχρι και disturbing.
Grave Halloween (ή The Suicide Forest) του Στίβεν Ρ. Μονρό (2013)
Μια Αμερικανίδα ιαπωνικής καταγωγής ταξιδεύει στο Δάσος Αοκιγκαχάρα για να βρει την πραγματική της μητέρα που έχει πρόσφατα αυτοκτονήσει. Οι φίλοι της Κάιλ, Τέρι και Αμπερ την ακολουθούν προκειμένου να ολοκληρώσουν ένα ντοκιμαντέρ για μια σχολική εργασία. Ολα φυσικά θα πάνε τελειώς διαφορετικά απ' όσο είχαν φανταστεί σε ένα τηλεοπτικό horror σκηνοθετημένο από τον Στίβεν Μονρό του «I Spit on Your Grave» του 2010 και δε συμμαζεύεται...
«47 Ronin του Καρλ Ρινστς (2013)
Ο Κάι (είναι ο Κιάνου Ριβς) είχε εγκαταλειφθεί από τη μητέρα του στο Δάσος των Αυτοκτονιών. Εκεί τον βρήκε μια φυλή από δαίμονες. Και τον μεγάλωσαν, διδάσκοντάς του υπερφυσικούς τρόπους για να εκδικείται όσους τον πληγώνουν. Το ρομαντικό της υπόθεσης κατάστραφηκε από το κλισέ μια ταινίας που πίστεψε και αυτή στο πρωταγωνιστικό μπρίο του Κιανου Ριβς, αλλά το μόνο που έμεινε ήταν μια ενίσχυση του θρύλου του Αοκιγκαχάρα και των πολλαπλών σκοτεινών και μη δυνάμεών του.
The Forest του Τζέισον Ζάντα (2016)
H Σάρα δέχεται ένα τηλεφώνημα από την ιαπωνική αστυνομία που την ειδοποιεί πως η δίδυμη αδελφή της αυτοκτόνησε στο Δάσος Αοκιγκαχάρα και παρά τις αναστολές του αρραβωνιαστικού της αποφασίζει να φτάσει στον «τόπο του εγκλήματος» προκειμένου να διαπιστώσει αν τα δυσάρεστα νέα είναι αληθινά. Η Νάταλι Ντόρμερ του «Game of Thrones» ξεκινάει για το άγνωστο και μαζί της και όλοι όσοι πιστεύουν πως οι ανατριχίλες θα είναι δωρεάν. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη γνώμη του Flix για το «The Forest», που γυρίστηκε στο πραγματικό δάσος για να ενισχυθεί η αυθεντικότητα.
Διαβάστε ακόμη: