Ενημέρωση

«Σύμπτωμα»: Η κατασκευή ενός τέρατος

στα 10

Ο Αγγελος Φραντζής μοιράζεται στο Flix τις σκέψεις, τις ιδέες, τις εμπνεύσεις και τα σχέδια που οδήγησαν στην κατασκευή του πλάσματος που πρωταγωνιστεί στο «Σύμπτωμα»: ενός τέρατος που ενσαρκώνει όσα νομίζουμε ότι είναι ο διάβολος.

Flix Team
«Σύμπτωμα»: Η κατασκευή ενός τέρατος

Ο Αγγελος Φραντζής και οι συνεργάτες του, η ομάδα που έδωσε στο «Σύμπτωμα» μορφή και ουσία, χαρίζουν στο Flix ένα ιστορικό μαζί με δημιουργικές εικόνες, για το πώς κατασκευάστηκε το Τέρας - αυτό που ξεκίνησε ως όνειρο και κατέληξε στον πυρήνα όσων είναι αυτή η ταινία. Διαβάστε και δείτε, πριν συναντήσετε το «Σύμπτωμα» στο σινεμά.

Το «Σύμπτωμα» γεννήθηκε από κάποια όνειρα. Η φιγούρα ενός πλάσματος ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή. Στοίχειωνε τον ύπνο μου με διαφορετικές μορφές. Οι πρώτες σκηνές που άρχισα να γράφω, πριν ακόμη υπάρξει ιστορία, είχαν το πλάσμα ως πρωταγωνιστή. Πώς θα ήταν όμως αυτό το πλάσμα που πολύ γρήγορα ονομάστηκε «τράγος»; Η έρευνα με οδηγούσε σε, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, μονοπάτια.

symptom 607

Η αρχική ιδέα, όταν ακόμη η ταινία λεγόταν «Ο Διάβολος Προσεχώς», ή «Πράσινο Στενό Σακάκι», ήταν ο Τράγος να είναι αληθοφανής. Ενα τριχωτό πλάσμα που στεκόταν στα δυο του κατσικίσια πόδια. Γρήγορα κατάλαβα ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό να γίνει στη λεπτομέρεια και την πιστότητα που το ήθελα για λόγους budget αλλά και χρόνου. Κι επειδή, όπως πάντα, οι περιορισμοί απελευθερώνουν τη φαντασία, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε αλλιώς. Στο παιγνίδι είχαν μπει δυο πολύτιμοι συνεργάτες, η Δέσποινα Χειμώνα ως ενδυματολόγος και η Μάρθα Φωκά που έφτιαξε τις μάσκες της ταινίας. Νέες αναφορές και νέες κατευθύνσεις.

Η ταινία «Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή προβάλλεται από την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, στην Ταινιοθήκη. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Σύμπτωμα».

symptom 607

Εντωμεταξύ οι πρόβες είχαν αρχίσει. Πρόβες, όχι πάνω σε σκηνές, αλλά περισσότερο πάνω στην προϊστορία των χαρακτήρων. Το παρελθόν λοιπόν των χαρακτήρων της Κάτιας Γκουλιώνη και της Ελένης Βεργέτη αποτέλεσε και αυτό πηγή έμπνευσης για τον Τράγο. Στην ταινία ερμηνεύουν δυο δίδυμες αδερφές που όταν ήταν μικρές είχαν σαν κοινό παιγνίδι να φτιάχνουν κούκλες - τέρατα που έμοιαζαν με την πατρική φιγούρα που απουσιάζει από τη ζωή τους μια και έχουν γνωρίσει μόνο τη μητέρα τους που υποδύεται η Μισέλ Βάλεϊ. Oλα αυτά, βεβαίως, δεν φαίνονται στην ταινία, είναι μόνο υλικό για το χτίσιμο και την υποκριτική τροφοδοσία των χαρακτήρων. Προσπαθώντας να προσεγγίσουμε λοιπόν την εικόνα του τέρατος σε μια σειρά προβών, έδωσα στις ηθοποιούς κάποιες λέξεις κλειδιά, όπως «φόβος», «δέος» κτλ. και ζήτησα να φέρουν στην πρόβα εικόνες και ιστορίες για κάθε λέξη. Εγώ από μεριάς μου είχα τυπώσει σε φυσικό μέγεθος ένα ανθρώπινο σώμα σε ανατομία και είχα φέρει και σειρά άλλων υλικών. Κατά τη διάρκεια 4 πολύωρων αυτοσχεδιασμών, η Κάτια και η Ελένη αντιστοίχησαν τις εικόνες και τις ιστορίες με τα μέρη του σώματος που τούς ταιριάζανε. Σαν κάθε μέρος του σώματος να ήταν στοιχειωμένο από μια δική τους εικόνα ή ιστορία. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ακόμη υπέροχο τέρας.

Δείτε ακόμη: Η Κάτια Γκουλιώνη μιλάει στην κάμερα του Flix για το «Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή και τα παράξενα κορίτσια της

symptom 607

symptom 607

symptom 607

symptom 607

symptom 607

symptom 607

symptom 607

symptom 607

symptom 607

symptom 607

symptom 607

symptom 607

Οι πρώτες μας ενδυματολογικές προσεγγίσεις με τη Δέσποινα και τη Μάρθα είχαν αυτό ακριβώς το στοιχείο του κολάζ. Κάτι που τελικά έμεινε μόνο στη μάσκα που είναι φτιαγμένη από διαφορετικά υλικά που μοιάζουν να έχουν αυτοσχέδια συγκολληθεί μεταξύ τους. Στα ρούχα, αντίθετα, πήγαμε σε μια εκδοχή που είχε αναφορές στο queer punk ή στη motorcycle culture. Ο Τράγος ντύθηκε στα μαύρα, με καρφιά, αλυσίδες και μέταλλα καθώς και κάτι υπέροχα κατασκευασμένα παπούτσια με τεράστια τακούνια. Σαν οπλές.

Δείτε ακόμη: Ο Αγγελος Φραντζής μιλάει στην κάμερα του Flix για τα τέρατα που ζουν ανάμεσά μας, τα κινηματογραφικά είδη που δεν είναι πάντα ευδιάκριτα και το σύμπτωμα της εποχής μας.

symptom 607

Με βάση αυτή την ιδέα της στολής, στη συνέχεια, αρχίσαμε να δουλεύουμε με το χορευτή και χορογράφο Γιάννη Νικολαΐδη, που ερμηνεύει τον τράγο στην ταινία ως προς την κινησιολογία του. Σε μια άλλη σειρά προβών, η Κάτια και ο Γιάννης προσπάθησαν να μιμηθούν ο ένας την κίνηση του άλλου. Σαν ο ένας να φωτοτυπούσε την κίνηση του άλλου, έτσι ώστε να ενσωματώσουν και οι δυο τον άλλο. Η Ηλέκτρα και ο Τράγος είναι, άλλωστε, δύο πρόσωπα σε ένα.

symptom 607

symptom 607

Και εδώ η τελική μορφή του Τράγου όπως εμφανίζεται στην ταινία. Δεν ήταν πια ένα ζώο αλλά μια ανθρώπινη φιγούρα με αναφορές στη σύγχρονη μυθολογία του κακού ή του διαφορετικού. Κι έτσι η ίδια η κατασκευή του πλάσματος μάς οδήγησε τελικά στον πυρήνα αυτού που ψάχναμε. Σε όλα όσα νομίζουμε ότι είναι ο διάβολος. Και αυτό μας έκανε να αλλάξουμε και το ίδιο το σενάριο που ενέταξε, με διαφορετικό, πια, τρόπο, τη φιγούρα του ανθρώπινου τέρατος.

symptom 607

symptom 607

Η ταινία «Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή προβάλλεται από την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, στην Ταινιοθήκη. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Σύμπτωμα».

Δείτε ακόμη: