Άποψη

Flix Top Ten - 2018: Το νούμερο 5

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2018. Στο Νο 5 συναντάμε την ερωτική ιστορία της χρονιάς.

Flix Top Ten - 2018: Το νούμερο 5

Να με Φωνάζεις με τ’ Ονομά Σου (Call Me by Your Name) του Λούκα Γκουαντανίνο

Καλοκαίρι του ’83. Για δυο νεαρούς άντρες αυτό το καλοκαίρι, κάτω από τον καταγάλανο ουρανό της βόρειας Ιταλίας, τα πέτρινα ρομαντικά σοκάκια της πόλης και τις μεθυστικές μυρωδιές των ροδακινιών της θα είναι εκείνο που θα τους κάνει να ζήσουν τον... πρώτο τους έρωτα. Ενα έρωτα που θα τους σημαδέψει για πάντα. Ο Λούκα Γκουαντανίνο παίρνει το μυθιστόρημα του Αντρέ Ασιμάν «Να με Φωνάζεις με τ’ Ονομά Σου» και το μετατρέπει σε μια ωδή για τον έρωτα και την αγάπη, με λεπτά συναισθήματα, έντονο αισθησιασμό και μια απαράμιλλη ομορφιά που σου κόβει την ανάσα. Μια κλασική στιγμή του queer σινεμά και μαζί μια εκπληκτική ιστορία αγάπης που βρίσκει απήχηση σε όλους, με ένα ρομάντζο τόσο έντονο και δυνατό που γεμίζει την καρδιά σου με τόσα συναισθήματα, σχεδόν σαν να είναι έτοιμη να σπάσει...


Μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2018: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς και κερδίστε δωρέαν σινεμά για όλο το 2019!


Call me by your name 607

Power Points

Στο σινεμά του Γκουαντανίνο ο κόσμος, τα τοπία, τα σκηνικά είναι όλα τόσο ζωντανά που γίνονται αυτομάτως χαρακτήρες από μόνοι τους. Kινούν τα νήματα της ιστορίας και τις μοίρες των «πραγματικών» χαρακτήρων, σαν ένας χορός αρχαίας τραγωδίας, ενώ ταυτόχρονα καλεί εμάς τους θεατές να γίνουμε μέρος όλης αυτής της εμπειρίας. Εδώ, κάτω από τους καταγάλανους και ηλιόλουστους ουρανούς της βόρειας Ιταλίας, βγαλμένους λες από τις σελίδες κάποιου παραμυθιού, ο Γκουαντανίνο καταφέρνει να ξυπνήσει όλες μας τις αισθήσεις, μας κάνει να αναπνεύσουμε όλες τις μυρωδιές του καλοκαιριού, να ανατριχιάσουμε με κάθε άγγιγμά των ηρώων, να γευτούμε τα εδέσματα (όλων των ειδών) και να δούμε και να ακούσουμε κάθε στιγμή της ιστορίας αυτής. Και μέσα σε αυτήν την πανδαισία αισθήσεων, να ζήσουμε τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα δυο νέων ανδρών με όλη την τόλμη και την δύναμή που το ζουν και οι ίδιοι.

call me by your name 607

Θα μείνει κλασικό

Γιατί είναι μια ωδή προς τον έρωτα. Τον (πρώτο) έρωτα μεταξύ δυο ανθρώπων, ασχέτως φύλου, που σε σηκώνει τα πόδια σου από τη γη και με όλη τη δύναμη του σε στριφογυρίζει σαν μια καταιγίδα γύρω από ένα λυρισμό συναισθημάτων και απερίγραπτου πάθους. Από το πρώτο άγγιγμα, το πρώτο παιχνιδιάρικο φλερτ, μέχρι και την εξομολόγηση όλων αυτών που νιώθουν μέσα τους, ο Γκουαντανίνο αφηγείται την ιστορία αυτών των δύο ανθρώπων με έναν τρόπο αργό αλλά ταυτόχρονα και μεθυστικά ιδιότροπο, αναδεικνύοντας την ακατέργαστη ενέργεια που υπάρχει μεταξύ τους, μεταμορφώνοντας τη σε μια μοναδικά ξεχωριστή ερωτική σχέση. Οταν όλο αυτό κάποια στιγμή τελειώνει, τότε και μόνο ξαναβρίσκεις κι εσύ την ανάσα σου, τότε μόνο καταλαβαίνεις πως έχεις μόλις βιώσει μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.


Η σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

Aνάμεσα στις μικρές στιγμές σιωπής στις οποίες τα βλέμματα λένε πολλά περισσότερα από όσο τα λόγια θα μπορούσαν να πουν, υπάρχει μια μικρή σκηνή στο τέλος της ταινίας στην οποία κρύβεται η καρδιά και η ψυχή της. Ναι, η σκηνή με τον μονόλογο του πατέρα του Ελιο προς τον γιο του - ένα μικρό αριστούργημα από μόνο του, ένα masterclass πάνω στην ανοχή, την κατανόηση, την αγάπη. Λόγια που δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο. Λόγια που απλά πρέπει να ακούσουμε όλοι μας προσεχτικά, να ανοίξουμε τις καρδιές μας και ίσως κάποια στιγμή ο κόσμος γίνει καλύτερος.

call me by your name 607

Γράψαμε στο Flix

O Γκουαντανίνο κατορθώνει να πάρει από το ομώνυμο βιβλίο του Αντρέ Ασιμάν, όλη την συναρπαστική ουσία αυτής της σχέσης, αφήνοντας στην άκρη την υπερβολική εγκεφαλικότητα ή τον αχρείαστο λυρισμό και να επικεντρωθεί στο πάθος, στο βάθος, στον πόνο. Κι αν ο πόνος είναι κάτι που μοιάζει να έρχεται σαν μια σφραγίδα ενός τέλους, το «Να Με Φωνάζεις Με Τ' Ονομά Σου», προτιμά να βλέπει μια διαφορετική του πτυχή. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριιτική του «Να Με Φωνάζεις Με Τ' Ονομά Σου».

Call Me by Your Name 607

Και κάτι ακόμη

Και μπορεί η ταινία να συγκίνησε βαθιά με το φινάλε του, αλλά δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη, τουλάχιστον όχι για τον δημιουργό του, Λούκα Γκουαντανίνο, να ετοιμάζει το σίκουελ της, με όλο το καστ να επιστρέφει σύσσωμο, αλλά με τον Τζέιμς Αϊβορι, τον σεναριογράφο της πρώτης ταινίας, να παραμένει εκτός. Παρότι ο Αντρέ Ασιμάν δίνει ο ίδιος, στο βιβλίο του, μια συνέχεια στους ήρωές του, ο Γκουαντανίνο θέλει τους δυο πρωταγωνιστές να έχουν μεγαλώσει και να ζουν τώρα στην δεκαετία του ’90. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον ως το 2020 για να μάθουμε την κατάληξη της σχέσης του Ολιβερ και του Ελιο.


Διαβάστε όλη τη δεκάδα του Flix για το 2018 όπως αυτή σχηματίζεται καθημερινά:


call me by your name


Μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2018: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς και κερδίστε δωρέαν σινεμά για όλο το 2019!