Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2022: Οι 20 ταινίες με τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στο Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας

στα 10

Τα στοιχήματα είναι όλα ανοιχτά. Ποια είναι η δική σας πρόβλεψη;

Oscars 2022: Οι 20 ταινίες με τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στο Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Οι υποψηφιότητες των φετινών βραβείων Οσκαρ θα ανακοινωθούν στις 8 Φεβρουαρίου του 2022.

Μέχρι τότε οι συζητήσεις για τις ταινίες που θα καταφέρουν να πρωταγωνιστήσουν σε ακόμη μια «παράξενη» (κι όχι μόνο λόγω της πανδημίας) χρονιά, φουντώνουν, ανάμεσα σε όσους πιστεύουν ακόμη πως τα Οσκαρ έχουν νόημα, ως, θέλουμε δεν θέλουμε, η μεγαλύτερη τελετή βραβείων στον κινηματογραφικό κόσμο.

Για την ώρα, λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες την 1η Φεβρουαρίου, η συζήτηση (ελέω μιας διαρκούς αναζήτησης για «εναλλακτικά» βραβεία) περιστρέφεται γύρω από το ιστορικό buzz του «Spider-Man No Way Home» που δεν αποκλείεται να φιγουράρει στις υποψηφιότητες - δίκαια κάπως - της καλύτερης ταινίας, αλλά και στην αλά «Παράσιτα» εκδοχή του να είναι το «Drive my Car» του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι η ξένη ταινία που θα σπάσει το αγγλόφωνο τείχος των υποψήφιων ταινιών.

Δείτε παρακάτω την εικοσάδα των ταινιών που είναι πιο πιθανές να κερδίσουν μια θέση στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας
(κάντε κλικ πάνω στον τίτλο της κάθε ταινίας για να διαβάσετε τη γνώμη του Flix)

belfast

Belfast

H ταινία που έβγαλε τον Κένεθ Μπράνα από την χρονομηχανή της Marvel και της Αγκαθα Κρίστι, η προσωπική του ματιά πάνω στην ιστορία της Ιρλανδίας και την ταραγμένη ενηλικίωση, θα βρίσκεται σίγουρα υποψήφια για Καλύτερη Ταινία - τα στοιχήματα είχαν πέσει ήδη από την εποχή που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

The Power of the Dog

Η Εξουσία του Σκύλου

Η πιο πολυβραβευμένη ταινία της χρονιάς, παραγωγής Netflix και με την ανεξίτηλη υπογραφή της Τζέιν Κάμπιον. Θα βρεθεί στις υποψηφιότητες ως φαβορί, αλλά όχι απαραίτητα και ως τελικός νικητής. Σίγουρες υποψηφιότητες για τη σκηνοθεσία, το σενάριο, το καστ, αλλά και κάθε τεχνική κατηγορία.

coda

CODA

To «ανεξάρτητο» της χρονιάς, έρχεται με δύναμη από το περσινό Sundance, με βραβεία κοινού για την άρτια, συγκινητική ταινία της Σίαν Χέντερ. Τρύπωσε σε κριτικές ενώσεις και στα βραβεία του σωματείου ηθοποιών, δεν θα λείψει από τα Οσκαρ.

King Richard

King Richard

Το σερί του Γουίλ Σμιθ στον Α' Ανδρικό Ρόλο συμπαρασύρει μια ολόκληρη ταινία από αυτές που λατρεύει η Ακαδημία - την ιστορία του πατέρα και προπονητή της Σερένα Γουίλιαμς, αντανάκλαση του αμερικανικού ονείρου. Θα είναι σίγουρα μέσα στις υποψήφιες, δεν θα κερδίσει σίγουρα επίσης.

dune

Dune

Η ταινία του Ντενί Βιλνέβ προσπερνά εύκολα το σκόπελο της «επιστημονικής φαντασίας», κερδίζοντας πόντους ως μια καλλιτεχνική απόπειρα για επιστροφή στο μεγάλο σινεμά. Αν προσθέσει κανείς το γεγονός πως η ταινία είναι καλή, δίνει άλλοθι σε παλιούς και νέους ψηφοφόρους για να της χαρίσουν μια θέση εκεί που της αξίζει.

West Side Story

West Side Story

Η ταινία που όλοι μπέρδεψαν ότι απέτυχε απλά επειδή δεν πήγε καλά στο box office παραμένει ένα αριστούργημα και διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση στις υποψηφιότητες.

Licorice Pizza

Πίτσα Γλυκόριζα

Νέος Πόλ Τόμας Αντερσον, με βραβεύσεις από τις κριτικές ενώσεις και σίγουρο στοίχημα για το πρωτότυπο σενάριο. Κανονικά του ανήκει μια θέση στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας και με αυτήν την ταινία, όπως και με όλες τις ταινίες - οι μόνες που έχουν προταθεί για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας είναι το «Θα Χυθεί Αιμα» και το «Αόρατη Κλωστή». Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Πίτσα Γλυκόριζα».

The Tragedy of Macbeth

The Tragedy of Macbeth

Η πρώτη σόλο σκηνοθετική απόπειρα του Τζόελ Κοέν, μια διασκευή του σεξπιρικού έργου τόσο κοντά στο κοενικό σύμπαν, παρά την λιτή, σχεδόν χειροποίητη, εξπρεσιονιστική κατασκευή του. Ο Ντένζελ Γουάσινγκτον είναι από τα σίγουρα στοιχήματα στον Α' Ανδρικό Ρόλο.

Don;'t Look Up

Μην Κοιτάτε Πάνω

Ο θριάμβος του Netflix, η ταινία που είδαν και συζήτησαν όλοι εν μέσω αλλαγής του χρόνου και επέλασης της Ομικρον, η ταινία που αν μπεί στις υποψηφιότητες για την καλύτερη ταινία θα είναι η τρίτη στη σειρά ταινία του Ανταμ ΜακΚέι που το καταφέρνει - προγήθηκαν το «The Big Sort» το 2015 και το «Vice» το 2018. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία.

No Time to Die

No Time to Die του Κάρι Τζότζι Φουκουνάγκα

Με ώθηση από τα βρετανικά BAFTA που το έχουν σε υψηλή υπόληψη λίγο πριν τις δικές τους υποψηφιότητες, το κλείσιμο της θητείας του Ντάνιελ Κρεγκ στο ρόλο του 007 φιλοδξοεί να γίνει η πρώτη ταινία του Τζέιμς Μποντ που παίρνει «άδεια» για τα Οσκαρ. Θα το καταφέρει; Μοναδικό υπέρ της ότι υπήρξε μια από τις πιο δυνατές στιγμής της μετα-covid (;) κινηματογραφικής κίνησης σε όλον τον κόσμο. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία.

Αυτές είναι οι υπόλοιπες δέκα που ίσως κλέψουν μια θέση στις υποψηφιότητες για την Καλύτερη Ταινία:

Tick, Tick … Boom του Λιν Μανουέλ Μιράντα
Being the Ricardos του Ααρον Σόρκιν
Drive my Car του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι
Ο Οίκος Gucci του Ρίντλεϊ Σκοτ
Το Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο
The Lost Daughter της Μάγκι Τζίλενχαλ
Spider-Man No Way Home του Τζον Γουάτς
Η Γαλλική Αποστολή του Γουές Αντερσον
Παράλληλες Μητέρες του Πέδρο Αλμοδόβαρ
Η Ζωή Συνεχίζεται (C'Mon C'Mon) του Μάικ Μιλς

Η 94η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ είναι προγραμματισμένη να γίνει στις στις 27 Μαρτίου 2022