Κάθε φορά που ταξιδεύουμε προς το Φεστιβάλ Καννών, πακετάρουμε στις βαλίτσες μας και τις ταινίες από το πρόγραμμά του που περιμένουμε περισσότερο, είτε αυτές ανήκουν σε καταξιωμένους σκηνοθέτες είτε σε νέους δημιουργούς από κάθε γωνιά του πλανήτη που περιμένουν να τους ανακαλύψουμε.
Με το βλέμμα στραμμένο στη συμμετοχή του Γιώργου Λάνθιμου και του «The Lobster» στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φετινού Φεστιβάλ, ακολουθούν οι ταινίες που περιμένουμε σαν τρελοί και που ελπίζουμε να ανταποκριθούν στις προσδοκίες μας.
Διαβάστε αναλυτικά τα προγράμματα του 68ου Φεστιβάλ Καννών:
- Αυτό είναι το επίσημο πρόγραμμα του 68ου Φεστιβάλ Καννών. Αναλυτικά όλες οι ταινίες που διαγωνίζονται.
- Κάννες 2015: Το «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ
- Κάννες 2015: Με Αντέλ Εξαρχόπουλος ανοίγει η Εβδομάδα Κριτικής
The Lobster του Γιώργου Λάνθιμου, Ιρλανδία, Μεγ. Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ολλανδία - Διαγωνιστικό / Εξι χρόνια μετά την πρεμιέρα και το βραβείο του «Κυνόδοντα» στο Ενα Κάποιο Βλέμμα, ο Γιώργος Λάνθιμος σημειώνει ήδη τεράστια επιτυχία συμμετέχοντας στο Διαγωνιστικό Τμήμα – θα παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα. Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το «The Lobster».
Carol του Τοντ Χέινς, H.Π.Α., Μεγ. Βρετανία - Διαγωνιστικό / Πατρίσια Χάισμιθ, Κέιτ Μπλάνσετ, Ρούνι Μάρα, Νέα Υόρκη του '50 κι ένα αδιέξοδος ομοφυλικός έρωτας. Ο Τοντ Χέινς έχει να κάνει πρεμιέρα στις Κάννες από το «Velvet Goldmine» και τώρα μάλλον ήρθε η ώρα για τη θριαμβευτική επιστροφή του. Παραδινόμαστε άνευ όρων. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Carol».
Love του Γκασπάρ Νοέ, Γαλλία - Εκτός Διαγωνιστικού / «Θα κάνει τους άντρες να καυλώσουν και τις γυναίκες να κλάψουν». Ετσι περιγράφει ο ίδιος ο Γκασπάρ Νοέ το «Love», τη νέα του τρισδιάστατη (!) ταινία. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι πρόκειται για «σεξουαλικό μελόδραμα για ένα αγόρι, ένα κορίτσι κι ένα άλλο κορίτσι», το οποίο θα «δοξάζει το σεξ με έναν αληθινά θετικό τρόπο». Ο Γκασπάρ νιώθει ότι τα περισσότερα φιλμ που μιλάνε για το σεξ στο παραδοσιακό σινεμά είναι σκοτεινά και δραματικά, αυτό θα είναι αληθινά χαρμόσυνο. Το άλλο που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι θα γίνει χαμός σ' αυτήν τη μεταμεσονύκτια προβολή του Φεστιβάλ, την έκτη συμμετοχή του Γκασπάρ Νοέ στις Κάννες. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Love».
The Sea of Trees του Γκας Βαν Σαντ, Η.Π.Α. / Μπορεί η τελευταία συμμετοχή του σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ να ήταν με το «Restless» το 2011, νωρίτερα όμως από αυτό άφησε ιστορία, κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα με το «Elephant» και διαγωνιζόμενος με το «Last Days» και το «Paranoid Park». Η νέα του ταινία παρακολουθεί τη συνάντηση δυο αντρών στο «Δάσος των Αυτοκτονιών» στην Ιαπωνία, όπου έχουν πάει για να δώσουν τέλος στη ζωή τους και πρωταγωνιστούν ο Κεν Γουατανάμπε, η Ναόμι Γουοτς και, ακόμα καλύτερα, ο Μάθιου ΜακΚόναχεϊ. Αlright, alright, alright... Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «The Sea of Trees» εδώ.
Marguerite et Julien της Βαλερί Ντονζελί, Γαλλία - Διαγωνιστικό / Η σκηνοθέτης (και ηθοποιός) που άνοιξε το 2011 την Εβδομάδα Κριτικής με το αριστουργηματικό «Πολεμώντας για τη Νίκη», το οποίο ακολούθησε το «Main dans la main», επιστρέφει στις Κάννες, πρώτη φορά στο Διαγωνιστικό, με την ιστορία της Μαργκερίτ και του Ζιλιέν, δυο αδελφιών ερωτευμένων από παιδιά, που βρίσκονται στο στόχαστρο της κοινότητάς τους, σ’ ένα σύμπαν, όπως λέει η σκηνοθέτης, «ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα». Πρωταγωνιστούν ο Ζερεμί Ελκάιμ και η γοργά ανερχόμενη Αναΐς Ντεμουστιέ.
Arabian Nights του Μιγκέλ Γκομές, Πορτογαλία - Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών / Το πολυαναμενόμενο εξάωρο έπος του Μιγκέλ Γκομές («Χαμένος Παράδεισος»), μια ελεύθερη και ποιητική μεταφορά του «Χίλιες και Μία Νύχτες», μια μάλλον απροσδόκητη, προσωπική μεταφορά ενός από τα πιο κλασσικά αναγνώσματα του αραβικού κόσμου, μια συλλογή από ιστορίες από την βόρεια και δυτική Αφρική που αντλούν τις ρίζες τους στο ισλαμικό φολκλόρ και που απέκτησαν στην πορεία την μορφή ενός βιβλίου. Η ανάγνωση του Γκόμες όμως στις ιστορίες αυτές, προφανώς δεν θα είναι κλασική, αφού σύμφωνα με τις προθέσεις του σκηνοθέτη, θα μεταφέρει κάποιες από αυτές στην σύγχρονη Πορτογαλία της οικονομικής κρίσης, δημιουργώντας τραγικές, αστείες, φαντασιακές ιστορίες που εμπνέονται απ' ευθείας από την πραγματικότητα της χώρας του όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Amy του Ασίφ Καπάντια, Μεγ. Βρετανία - Εκτός Διαγωνιστικού / Ο Ασίφ Καπάντια, ο δημιουργός του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ «Senna», δεν σκηνοθετεί την άνοδο και την πτώση της Εϊμι Γουάινχαουζ, αλλά μια σπαρακτική πορεία από το όνειρο στον εφιάλτη, δικαιώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα είδωλα του 21ου αιώνα. Από τις ταινίες που έχουν ήδη δημιουργήσει το μεγαλύτερο hype, την περιμένουμε με ανυπομονησία και χαρτομάντιλα. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Amy».
Dheepan του Ζακ Οντιάρ, Γαλλία. / Ο σκηνοθέτης του «Προφήτη» και του «Σώμα με Σώμα», παρακολουθεί στη νέα του ταινία την ιστορία ενός Ταμίλ μαχητή από τη Σρι-Λάνκα που ζητά πολιτικό άσυλο στη Γαλλία και πιάνει δουλειά ως νοσοκόμος στα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού. Μένει να δούμε αν ο πρωτοεμφανιζόμενος Αντονιταζάν Ζεζουταζάν στον κεντρικό ρόλο θα είναι αντίστοιχη αποκάλυψη με τον Ταχάρ Ραχίμ ή τον Ματίας Σένερτς. Διαβάστε περισσότερα για το «Dheepan».
Sicario του Ντενί Βιλνέβ, Η.Π.Α. / Ο Καναδός σκηνοθέτης του «Incendies», του «Prisoners» και του «Enemy», ξαναβρέθηκε στις Κάννες μόνο το 2008 όπου βραβεύτηκε για τη μικρού μήκους ταινίας του, «Next Floor». Τώρα επιστρέφει ήδη αναγνωρισμένος, με ανεβασμένες προσδοκίες κι ένα θαυμάσιο καστ. Μια πράκτορας του FBI συνεργάζεται μυστικά με τη CIA για τη σύλληψη του αφεντικού του ενός μεξικανικού καρτέλ, αλλά η αποστολή θα ωθήσει τις ηθικές αξίες της πέρα από τις αντοχές της. Πρωταγωνιστεί η Εμιλι Μπλαντ και δίπλα της οι Τζος Μπρόλιν, Μπενίσιο Ντελ Τόρο και Τζον Μπέρνθαλ. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Sicario»
Macbeth του Τζάστιν Κερζέλ, Μεγ. Βρετανία, Γαλλία, Η.Π.Α. / Η Μαριόν Κοτιγιάρ και ο Μάικλ Φασμπέντερ do Shakespeare, σ' αυτήν την, κατά τα λεγόμενα, ζοφερή διασκευή του κλασικού θεατρικού έργου, από τον Αυστραλό σκηνοθέτη του ανατριχιαστικού «The Snowtown Murders» που κέρδισε το βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής το 2011. Η τελειότερη ευκαιρία να συναντήσουμε τον Μάικλ Φασμπέντερ και τη Μαριόν Κοτιγιάρ στην Κρουαζέτ, μια από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες του προγράμματος. Δείτε και διαβάστε περισσότερα για το «Macbeth» εδώ.
The Brand New Testament του Ζακό βαν Ντορμέλ, Λουξεμβούργο -Γαλλία-Βέλγιο - Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών / Ο σκηνοθέτης της βραβευμένης στο διαγωνιστικό των Καννών «Εβδομης Ημέρας», επιστρέφει με μια θρησκευτική σάτιρα με πρωταγωνιστή το Θεό (τον υποδύεται ο Μπενουά Πελβούρντ) ο οποίος ανακαλύπτει ότι η κόρη του διέρρευσε τα σχέδια του για την Αποκάλυψη που κρατούσε φυλαγμένα στον υπολογίστή του. Μαζί με τον Πελβούρντ παίζουν η Γιολάντ Μορό αλλά και η Κατρίν Ντενέβ.
The Tale of Tales του Ματέο Γκαρόνε, Ιταλία, Γαλλία, Μεγ. Βρετανία - Διαγωνιστικό / Ο Ματέο Γκαρόνε έχει πάει με δυο ταινίες στις Κάννες κι έχει τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και τις δυο φορές, και για το «Gomorrah» το 2008 και για το «Reality» το 2012. Το καινούριο του φιλμ, αγγλόφωνο αυτή τη φορά, βασίζεται σε ιταλικά παραμύθια του 17ου αιώνα, με πρωταγωνιστές τη Σάλμα Χάγιεκ, τον Τζον Σι Ράιλι (διπλό ταμπλό μαζί με το «Lobster») και τον Βενσάν Κασέλ. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «The Tale of Tales» εδώ.
Son of Saul του Λάζλο Νέμες , Ουγγαρία - Διαγωνιστικό / Αυτός είναι ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης του Διαγωνιστικού, γιος του Αντρας Γιέλες, βοηθός του Μπέλα Ταρ. Η ταινία του είναι ένα πολιτικό και υπαρξιακό δράμα: Μέσα στη φρίκη του Αουσβιτς του 1944, ένας αιχμάλωτος υποχρεώνεται να κάψει τα πτώματα των δικών του ανθρώπων αλλά για να διατηρήσει κάποια ηθική ισορροπία που τόσο χρειάζεται, προσπαθεί να σώσει από τις φλόγες το σώμα ενός αγοριού που θεωρεί ότι είναι ο γιος του. Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τι μας επιφυλάσσει η ταινία-ανακάλυψη του Διαγωνιστικού.
Irrational Man του Γούντι Αλεν, Η.Π.Α. - Εκτός Διαγωνιστικού / Λένε ότι η νέα ταινία του Γούντι Αλεν κινείται σε ύφος περισσότερο σκοτεινό και κυνικό, όπως το «Match Point» που, άλλωστε, είχε επίσης κάνει την πρεμιέρα του στις Κάννες. Ο Αλεν είναι σταθερός φίλος του Φεστιβάλ κι αν, ακόμη, ο ίδιος αποφύγει τη δημοσιότητα, οι πρωταγωνιστές της ταινίας, Γιοακίν Φίνιξ και Εμα Στόουν θ' ανεβάσουν το ενδιαφέρον για το κόκκινο χαλί. Αυτή είναι η 46η ταινία του Γούντι Αλεν κι η ιστορία της στρέφεται γύρω από τη θανάσιμη σχέση ενός Πανεπιστημιακού καθηγητή και μιας φοιτήτριάς του. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Irrational Man»
Youth του Πάολο Σορεντίνο, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Μεγ. Βρετανία. / Δεύτερη αγγλόφωνη ταινία για τον Σορεντίνο μετά το «This Must Be the Place», με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Κέιν στο ρόλο ενός συνταξιοδοτημένου διευθυντή ορχήστρας που καλείται να παίξει για τη Βασίλισσα Ελισάβετ. Συμπρωταγωνιστούν ο Χάρβεϊ Καϊτέλ και η Ρέιτσελ Γουάις, σε διπλό ταμπλό μαζί με το «The Lobster». Εκτη συμμετοχή του Σορεντίνο στο τμήμα, από τις 7 ταινίες που έχει σκηνοθετήσει μέσα σε 14 χρόνια, με πιο πρόσφατη την «Τέλεια Ομορφιά» το 2013 και, ελπίζουμε, ισάξιο αριστούργημα. Δείτε και διαβάστε περισσότερα για το «Youth»
«Les Anarchistes» του Ελί Γουαζμάν, Γαλλία - Εβδομάδα Κριτικής / Δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη και σεναριογράφου, μετά το «Aliyah» με υπέροχους πρωταγωνιστές τον Ταχάρ Ραχίμ και την Αντέλ Εξαρχόπουλος. Στο Παρίσι του 1899, ο Ραχίμ υποδύεται τον Δεκανέα Ζαν Αλμπερτινί που αναλαμβάνει να εισχωρήσει σε μια οργάνωση αναρχικών για να την παγιδεύσει. Μόνο που, στην πορεία, ο Ζαν διχάζεται ανάμεσα στην πίστη του στο Σώμα και στον έρωτά του για την κοπέλα του αρχηγού της οργάνωσης.
A Tale of Love and Darkness της Νάταλι Πόρτμαν, Ισραήλ, Η.Π.Α - Εκτός Διαγωνιστικού / Σκηνοθετικό ντεμπούτο για τη Νάταλι Πόρτμαν που διασκευάζει τ’ απομνημονεύματα του Αμος Οζ – πρωταγωνιστεί επίσης στην ταινία, που γυρίστηκε εξολοκλήρου στην Ιερουσαλήμ. Διαβάστε περισσότερα για το «A Tale of Love and Darkness».
La Tête Haute της Εμανουέλ Μπερκό (ταινία έναρξης, Γαλλία) - Εκτός Διαγωνιστικού / Επίσημη πρεμιέρα με Γαλλίδα γυναίκα σκηνοθέτη, την Μπερκό του «Elle s’ en va», η οποία ως ηθοποιός, ταυτόχρονα, πρωταγωνιστεί στο «Mon roi» της Μαϊγουέν που βρίσκεται επίσης στο διαγωνιστικό! Τo «La Tête Ηaute» αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού εγκληματία, του Μαλονί και τη διαδρομή του από την παιδική ηλικία έως και την ενηλικίωση, καθώς μια δικαστής ανηλίκων (Κατρίν Ντενέβ) και κοινωνική λειτουργός προσπαθεί να τον σώσει. Διαβάστε περισσότερα για το «La Tête Ηaute».
Mia Madre του Νάνι Μορέτι, Ιταλία, Γαλλία. / Ο Μορέτι πρωτοδιαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Καννών το 1978 με το «Ecce Bombo» κι από τότε συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα άλλες πέντε φορές, κερδίζοντας το Βραβείο Σκηνοθεσίας για το «Caro Diario» το 1994 και τον Χρυσό Φοίνικα για το «Δωμάτιο του Γιου» το 2001. Η νέα του ταινία παρακολουθεί τη Μαργκερίτα (υποδύεται και πάλι η Μαργκερίτα Μπούι του «Il Caimano» και του «Habemus Papam»), μια σκηνοθέτη που γυρίζει μια ταινία με έναν διάσημο Αμερικανό ηθοποιό (ο Τζον Τορτούρο στο ρόλο), που της κάνει δύσκολη τη ζωή εντός και εκτός σετ, την ίδια στιγμή που η ίδια προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αρρώστια της μητέρας της και την εφηβεία της κόρης της. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Mia Madre».
Cemetery of Splendour του Απιτσατπόνγκ Βερασετάκουν, Ταϊλάνδη - Ενα Κάποιο Βλέμμα / Ο Ταϊλανδέζος σκηνοθέτης είναι καλλιτεχνικό γέννημα-θρέμμα του Φεστιβάλ Καννών, κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα το 2010 με τον «Θείο Μπονμί», το Βραβείο του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα» το 2002 με το «Blissfully Yours» και το Βραβείο της Επιτροπής το 2004 με το «Tropical Malady». Πού αλλού, λοιπόν, να λανσάρει τη νέα του ταινία, που τιτλοφορείται επίσης «Love in Khon Kaen» κι είναι ένα ονειρικό, ρομαντικό δράμα με ηρωίδα μια νοικοκυρά που φροντίζει έναν στρατιώτη, ο οποίος πάσχει από αϋπνία κι έχει συχνά παραισθήσεις με φαντάσματα και ρομαντικά οράματα. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ για το «Cemetery of Splendour»
Trois Souvenirs de ma Jeunesse του Αρνό Ντεπλεσάν, Γαλλία - Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών / To «Trois Souvenirs de ma Jeunesse» δεν είναι παρά μια ιστορία ενηλικίωσης, έτσι όπως τη θυμάται στην ταινία ο πρωταγωνιστής Ματιέ Αμαλρίκ, μια ξέφρενη βόλτα στο παρελθόν, με τον τρόπο του Αρνό Ντεπλεσάν που κάποτε υπήρξε ο πιο φιλόδοξος της γενιάς του, με πέντε συμμετοχές στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Καννών - το «La Sentinelle» του 1992, το «Comment Je Me Suis Disputé... (Ma Vie Sexuelle)» του 1996, το «Esther Kahn» του 2000, το υπέροχο «Un Conte de Noël» του 2008 και το «Jimmy P.» του 2013. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Trois Souvenirs de ma Jeunesse» του Αρνό Ντεπλεσάν
Green Room του Τζέρεμι Σολνιέρ, Η.Π.Α. - Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών / O σκηνοθέτης του υπέροχου «Blue Ruin» επιστρέφει με τον Πάτρικ Στίουαρτ επικεφαλής μιας φασιστικής ομάδας νεοναζιστών που στριμώχνουν μια πανκ μπάντα όταν τα μέλη της τελευταίας γίνονται μάρτυρες των βίαιων πράξεων της συμμορίας. Από τα πιο φιλόδοξα πρότζεκτς της νέας χρονιάς από έναν σκηνοθέτη που δεν έχει έρθει για να απογοητεύσει - σε μια επίκαιρη ιστορία με (στοιχηματίζουμε) υπέροχο soundtrack.
La Loi du Marché του Στεφάν Μπριζέ, Γαλλία - Διαγωνιστικό / Τρίτη συνεργασία του σκηνοθέτη με τον Βενσάν Λεντόν, με τα «Mademoiselle Chambon» και «Quelques heures de printemps». Κεντρικός ήρωας είναι ο 51χρονος Τιερί που, μετά από 20 μήνες ανεργίας, βρίσκει μια δουλειά που τον φέρνει σ’ ένα ηθικό δίλημμα: πόσα μπορεί ν’ ανεχτεί για να μην τη χάσει; Ο Μπριζέ είναι ο μόνος από τους φετινούς Γάλλους διαγωνιζόμενους που συμμετέχει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ. Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για το «La Loi du Marché»
Υakuza Apocalypse: The Great War of the Underworld του Τακάσι Μίικε, Ιαπωνία - Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών / O βετεράνος του στιλ επιστρατεύει τον πρωταγωνιστή του «The Raid» για ένα θρίλερ με συμμορίες από βαμπίρ, πολύ αίμα και τελετουργικό ξύλο σε μια από τις πιο cult προβολές των φετινών Καννών. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Yakuza Apocalypse»
«Les Deux Amis» του Λουί Γκαρέλ, Γαλλία - Εβδομάδα Κριτικής / Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθετεί ο ηθοποιός Λουί Γκαρέλ, ο οποίος και πρωταγωνιστεί, μαζί με τον Βενσάν Μακέν και την Γκολσιφτέ Φαραχανί. Το σενάριο, γραμμένο από τον Γκαρέλ και τον Κριστόφ Ονορέ, τον σκηνοθέτη που του έδωσε, άλλωστε, τους ωραιότερους ρόλους του στο σινεμά, είναι διασκευή του «Les Caprices de Marianne» του Αλφρέντ ντε Μισέ και παρακολουθεί τις περιπέτειες ενός ερωτικού τριγώνου.