Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2016: Τα βραβεία στην ταραγμένη Ευρώπη

στα 10

Το προσφυγικό, με το «Fuocoammare» του Τζιανφράνκο Ρόζι και η ένταση στα Βαλκάνια, με το «Θάνατος στο Σαράγεβο» του Ντάνις Τάνοβιτς σφράγισαν τις επιλογές μιας έντονα πολιτικής Berlinale.

Flix Team
Berlinale 2016: Τα βραβεία στην ταραγμένη Ευρώπη

Το Φεστιβάλ Βερολίνου ξεκίνησε δίνοντας έμφαση στην πολιτική κατάσταση της σημερινής Ευρώπης και στο προσφυγικό κι έτσι τελείωσε, με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων του. Σ' ένα πρόγραμμα συνολικά μέτριο, η Μέριλ Στριπ και η Κριτική Επιτροπή της έκαναν μια δίκαιη, επίκαιρη, στιβαρή επιλογή στις ταινίες που βράβευσαν.

«Μετά από αυτό το 10ήμερο, είμαστε ενθουσιασμένοι, γεμάτοι ενέργεια απ' όλη τη σημαντική δουλειά που είδαμε, και την οποία ήταν προνόμιό μας να φέρουμε στην προσοχή του κόσμου. Μεταξύ μας δεν είχαμε διαφωνίες γιατί τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται», στέλνοντας μόνο αγάπη στα μέλη της επιτροπής.

Berlinale Awards 2016 607 H κριτική επιτροπή

Κι έτσι η 66η Berlinale τίμησε με τη Χρυσή Αρκτο τον Τζιανφράνκο Ρόζι για το «Fuocoammare», τον Ιταλό ντοκιμαντερίστα που πριν δυο χρόνια κέρδισε και τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία για το «Sacro Gra», αυτή τη φορά με ένα φιλμ που αποτυπώνει το πέρασμα χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων από το μικροσκοπικό νησί της Λαμπεντούζα.

Berlinale Awards 2016 607 Ο Τζιανφράνκο Ροζι με τη Χρυσή Αρκτο για το «Fuocoammare»

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής πήγε στον Ντάνις Τάνοβιτς (που πριν τρία χρόνια τιμήθηκε με το ίδιο ακριβώς βραβείο και με το Α' Ανδρικού Ρόλου για το «Στιγμές στη Ζωή Ενός Ηρωα», για το «Θάνατος στο Σαράγεβο», ένα εύστοχο, εντατικό φιλμ για τη σημερινή κατάσταση στη Βοζνία-Ερζεγοβίνη και στα Βαλκάνια.

Πολυσυλλεκτικά τα βραβεία, με έντονη γυναικεία παρουσία, αποδείχτηκαν πιο δυναμικά από... το ίδιο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Διαβάστε ολόκληρη τη λίστα και αποσπάσματα από τους λόγους των βραβευμένων παρακάτω.

Berlinale Awards 2016 607 H Τρίνε Ντίρχολμ με το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού για το «The Commune» του Τόμας Βίντερμπεργκ

Berlinale Awards 2016 607 O Τόμας Βασιλέφσκι με το Βραβείο Σεναρίου για το «United States of Love»

Berlinale Awards 2016 607 H Μία Χάνσεν - Λόβ με το Βραβείο Σκηνοθεσίας για το «L' Avenir»

Berlinale Awards 2016 607 Ο Ματζ Μαστούρα με το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού για το «Hedi»

Berlinale Awards 2016 607 O Λαβ Ντιάζ με το Βραβείο Πρωτοπορίας για το «A Lullaby for the Sorrowful Mystery»

Berlinale Awards 2016 607

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 11 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.

Αναλυτικά τα βραβεία του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου:

fuocoamare 607

Χρυσή Αρκτος: «Fuoccoammare» του Τζιανφράνκο Ρόζι

Το βραβείο απένειμαν μαζί ο Πρόεδρος της Berlinale Ντίτερ Κόσλικ κι η Μέριλ Στριπ (η οποία μάζεψε από το πόντιουμ και τα χαρτάκια που άφησε εκεί η επιτροπή της), χαρακτήρισε την ταινία ως μια πολιτική δήλωση και μαζί μια αγνή καλλιτεχνική έκφραση, ταυτόσημη με ό,τι είναι η Berlinale αυτή τη στιγμή, μια αφήγηση που μας κάνει να σκεφτούμε τι μπορεί να κάνει το ντοκιμαντέρ, να τραβήξει την προσοχή μας, να προκαλέσει τη δράση μας, μια μορφή επείγουσας, ευφάνταστης τέχνης. Πριν πάρει το μικρόφωνο, ο Τζιανφράνκο Ρόζι ευχαρίστησε από κοντά, ένα-ένα τα μέλη της επιτροπής. Ο Ρόζι κάλεσε στη σκηνή μαζί του όλα τα πρόσωπα που γέμισαν η βοήθησαν την ταινία του, με χαρακτηριστική ιταλική πληθωρικότητα, σε μια συγκινητική στιγμή συντροφικότητας. Ευχαρίστησε το Φεστιβάλ για το θάρρος να βάλει ένα ντοκιμαντέρ στο Διαγωνιστικό, η σκέψη του όμως, όπως είπε, είναι στους ανθρώπους που δεν έφτασαν ποτέ στην ακτή της Λαμπεντούζα. Αλλά και στους κατοίκους της Λαμπεντούζα που πάντα κρατούν την καρδιά τους ανοιχτή σ' όσους φτάσουν εκεί γιατί, όπως του είπαν οι ίδιοι, οι κάτοικοι του νησιού είναι ψαράδες και καλοδέχονται ό,τι κι αν έρθει από τη θάλασσα. Πρώτη φορά η Ευρώπη σχεδιάζει κάποια πολιτική για το προσφυγικό, τα σύνορα δε με καθησυχάζουν, πόσω μάλλον τα πνευματικά σύνορα, είναι ανεπίτρεπτο να αφήνουν να πνίγονται άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τραγωδίες. Και, τελειώνοντας, έστειλε αγάπη και φιλιά στην κόρη του, την οποία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είδε μόνο δυο-τρεις φορές αλλά τώρα υπόσχεται να τη βλέπει συνέχεια.

Διαβάστε ακόμη: Berlinale 2016: Ο Τζιανφράνκο Ρόζι έβαλε φωτιά στη θάλασσα του Φεστιβάλ

Death in Sarajevo 607

Αργυρή Αρκτος - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Θάνατος στο Σαράγεβο» του Ντάνις Τάνοβιτς

Μια διαπεραστική ματιά σε μια σύγκρουση που μοιάζει να μην έχει τέλος χαρακτήρισε την ταινία η επιτροπή. Ο Βόσνιος Ντάνις Τάνοβιτς ευχαρίστησε τους παραγωγούς του για την υπομονή τους, τον Μπερνάρ Ανρί-Λεβί στο έργο του οποίου βάσισε την ταινία του, είπε ότι είναι τιμή του να βραβεύεται στο Βερολίνο κι έστειλε χαιρετισμό στη γλώσσα του στη μητέρα του κι ένα γαλλικό mon amour στη γυναίκα του.

Διαβάστε ακόμη: Berlinale 2016: Ο Ντάνις Τάνοβιτς ισοπεδώνει τα Βαλκάνια

A Lullaby to the Sorrowful Mystery 607

Αργυρή Αρκτος Alfred Bauer Κινηματογραφικής Πρωτοπορίας: «A Lullaby to the Sorrowful Mystery» του Λαβ Ντίαζ

Σε μια ταινία που, όπως είπε η επιτροπή, είναι ένα έπος, χρειάζεται υπομονή και μάς μαθαίνει κάτι για τον εαυτό μας. Ο Φιλιππινέζος δημιουργός ευχαρίστησε το Φεστιβάλ που ρίσκαρε να προβάλλει την 8ωρη ταινία του. Αφιέρωσε σε όλους τους δημιουργούς που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το σινεμά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

L' Avenir 607

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Μία Χάνσεν-Λοβ, «L' Avenir»

Η Γαλλίδα Μία Χάνσεν-Λοβ ευχαρίστησε τον Ντίτερ Κόσλικ, την Επιτροπή, τη Μέριλ Στριπ λέγοντας ότι ποτέ δε φανταζόταν πως θα στεκόταν λίγα βήματα μακριά της, τους παραγωγούς της και, κυρίως, την Ιζαμπέλ Ιπέρ που την εμπιστεύτηκε και μετέδωσε στην ταινία την εξυπνάδα και το χιούμορ της. Είναι μια ταινία για την ελευθερία και την πολυπλοκότητά της.

the commune 607

Καλύτερη Ηθοποιός: Τρίνε Ντίρχολμ, «Commune»

Το βραβείο απένειμε η Μέριλ Στριπ, σε «μια ηθοποιό που έδωσε μια ερμηνεία τόσο ρέουσα που μοιάζει να μην την κατασκεύασε, αλλά να την ανακάλυψε στη οθόνη μαζί μας.» Η Μέριλ Στριπ υποκλίθηκε μπροστά στην Τρίνε Ντίρχολμ. Η υπέροχη Δανέζα ηθοποιός ήταν κατασυγκινημένη, Τόμας είσαι τόσο θαυμάσιος σκηνοθέτης και υπέροχος άνθρωπος, θέλω να μοιραστώ αυτό το βραβείο με το «κοινόβιό μας» αυτής της ταινίας.

hedi berlinale 607

Καλύτερος Ηθοποιός: Ματζ Μαστούρα, «Hedi» του Μοχάμεντ Μπεν Ατία

Αυτό που μου συμβαίνει είναι ένα όνειρο, δήλωσε συγκινημένος ο Τυνήσιος ηθοποιός που παρέλαβε το βραβείο του από τον Κλάιβ Οουεν. Ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη του, όλους τους συντελεστές της ταινίας και τους υπέροχους ηθοποιούς που δούλεψαν μαζί του. Και πριν κατέβει από τη σκηνή, ως έξυπνος άνθρωπος, έτρεξε και αγκάλιασε ζεστά τη Μέριλ Στριπ, διασκεδάζοντας τα άλλα μέλη της επιτροπής.

United States of Love 607

Βραβείο Σεναρίου: Τόμας Βασιλέφσκι, για το «United States of Love»

Ο Πολωνός Βασιλέφσκι παρέλαβε το βραβείο του και δήλωσε «μένω άφωνος, αν μπορούσα κάτι να γράψω θα το έγραφα». Ευχαρίστησε το Φεστιβάλ και την Επιτροπή που πρόσεξε την ταινία, όλους τους συνεργάτες του: «γράφω για να σκηνοθετώ,» είπε, «άρα τώρα πρέπει να γράψω ξανά.»

crosscurrent 607 2

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος: Στον διευθυντή φωτογραφίας Μαρκ Λι Πινγκ-Μπιν για το «Crosscurrent» του Γιανγκ Τσάο

Η επιτροπή το επέλεξε για τη μαγευτική φωτογραφία του, τραβηγμένη σε επιβλητικό φυσικό τοπίο. Ο Πινγκ-Μπιν εξέφρασε τη χαρά του που, μετά απο 30 χρόνια δουλειάς πήρε την πρώτη του Αρκτο. Αφιέρωσε το βραβείο στον σκηνοθέτη του και στη γυναίκα του.

Hedi 607

Βραβειο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Μοχάμεντ Μπεν Ατία για το «Hedi»

Το βραβείο απένειμαν οι Ούρσουλα Μάγιερ, Μισέλ Φράνκο, Ενρίκο Λοβέρσο. Ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Μπεν Ατία ευχαρίστησε την παραγωγό του που τον στήριξε από την αρχή, τον πρωταγωνιστή του «που έπρεπε να είναι ο Χέντι από την αρχή», όλους τους συνεργάτες του. Η παραγωγός Ντόρα Μπουσούσα ευχαρίστησε εκ μέρους του Τυνήσιου, του Αραβικού και του Αφρικανικού σινεμά κι ευχαρίστησε τον κινηματογράφο που εξανθρωπίζει έναν όλο και πιο σκληρό κόσμο.

Ballad Short Film Berlinale 2016

Χρυσή Αρκτος Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας: «Balada de um Batráquio», Λεονόρ Τέλες / Αργυρή Αρκτος Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας: «A Man Returned», Μαχντί Φλάιφελ / Βραβείο Audi Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας: «Jin zhi xia mao», Τσιάνγκ Γουέι Λιανγκ

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 11 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.

Διαβάστε και δείτε ακόμη: Οι μέρες της Berlinale 2016