Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2016: To «A Lullaby to the Sorrowful Mystery» του Λαβ Ντίαζ και οι 8 ώρες που δεν θα μας δώσει κανείς ποτέ πίσω

στα 10

Αν το φιλμ του Φιλιππίνεζου σκηνοθέτη δεν διαρκούσε 485 λεπτά, μάλλον δεν θα έφτανε ως το διαγωνιστικό του Βερολίνου

Berlinale 2016: To «A Lullaby to the Sorrowful Mystery» του Λαβ Ντίαζ και οι 8 ώρες που δεν θα μας δώσει κανείς ποτέ πίσω

Η παρουσία του Λαβ Ντίαζ στο διαγωνιστικό της Βerlinale, ορίζει το σημείο όπου ένας σκηνοθέτης που βρίσκει τον δικό του τρόπο να κάνει αίσθηση (εξωφρενικά μεγάλες διάρκειες) συναντά την ανάγκη ενός φεστιβάλ να δημιουργήσει ένα «γεγονός». Και κάπως έτσι το αν το «Lullaby» είναι μια καλή ταινία είναι εντελώς άσχετο με το πως βρέθηκε να διαγωνίζεται για την Χρυσή Αρκτο σήμερα στο 66ο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Αυτό που έχει σημασία είναι πως ακόμη κι όσοι δεν έκαναν καν τον κόπο να μπουν στην αίθουσα για να φέρουν τα μάτια τους αντιμέτωπα με την ταινία και τον πισινό τους με τις καρέκλες του Berlinale Palast, είχαν ούτως ή άλλως κάτι να πουν στα social media ή οπουδήποτε για το φιλμ και τη διάρκεια του.

Το φιλμ του Ντίαζ διαδραματίζεται στην διάρκεια της επανάστασης των Φιλιπινέζων ενάντια στους Ισπανούς αποικιοκράτες που ξεκίνησε το 1896 κι του οποίου ηγήθηκε ο Αντρές Μπονιφάτσιο ο οποίος αναγνωρίζεται πλέον ως εθνικός ήρωας της χώρας. Φυσικά η ταινία του Ντίαζ δεν είναι μια τυπική ταινία για την επανάσταση, ακόμη κι αν στην επική του διάρκεια και τις ακραιφνώς arthouse φιλοδοξίες του, χωρά ακόμη κι ένας έυκολος νατουραλισμός στις ερμηνείες και κάμποσα κλισέ ενός πολύ πιο προσβάσιμου σινεμά.

A Lullaby to the Sorrowful Mystery

Το φιλμ ακολουθεί την αναζήτηση της χήρας του Μπονιφάτσιο για το πτώμα του άντρα της και δεν μπορείς να αρνηθείς ότι τουλάχιστον είναι ατμοσφαιρικό. Φωτογραφημένο σε ασπρόμαυρο και με μια θεατρική σχεδόν αποστασιοποίηση από οποιαδήποτε έννοια «δράσης», αρχικά σε υποβάλλει. αλλά γρήγορα μοιάζει επαναληπτικό κι αν θέλετε, με κάποιον τρόπο ένας φεστιβαλικός ογκόλιθος που φιλοδοξεί να σε τρομάξει με την ατελείωτη διάρκειά του και να σε πείσει πως αφού η ταινία κρατά 8 ώρες δεν μπορεί παρά να είναι σημαντική.

Oμως πίσω από κάθε όμορφο ασπρόμαυρο νυχτερινό πλάνο με τις δέσμες του φωτός να σχίζουν το σκοτάδι σχηματίζοντας το περίγραμμα της μορφής των ηρώων, δεν μπορείς πάρα να παρατηρήσεις τον πανταχού παρόντα σχεδόν καπνό του ξηρού πάγου, έτσι και στις πολυήμερες περιπλανήσεις των ηρώων στην ζούγκλα δεν μπορείς παρά να σκεφτείς ότι οι λευκές στολές τους παραμένουν αλλόκοτα αλέκιαστες.

A Lullaby to the Sorrowful Mystery 607

Για ένα φιλμ που θα ήθελε να είναι «φιλοσοφικό» σχεδόν «μυθολογικό» πέρα από απλά ιστορικό, μοιάζει ελαφρώς απλοϊκο να βάζει τους ήρωες να επαναλαμβάνουν κάθε τόσο τα ονοματεπώνυμα των Ιστορικών προσωπικοτήτων στις οποίες αναφέρεται, τις ημερομηνίες των μαχών και των συμβάντων σαν να διαβάζεις σε επανάληψη μάθημα ιστορίας.

Και δυστυχώς, το φιλμ δεν πετυχαίνει να δώσει μια σαφή εικόνα της εποχής, των ανθρώπων, την πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης, αλλά βασίζεται στους χαρακτήρες του να την σχηματίσουν, βάζοντάς τους να απαγγείλουν με πομπώδη σχεδόν τρόπο, γεγονότα και αισθήματα, τσιτάτα και παρατηρήσεις που ποτέ δεν θα έλεγε κανείς σε μια οποιαδήποτε συζήτηση στην αληθινή ζωή.

Ναι το «Lullaby» έχει αναμφίβολα μια υπνωτική γοητεία και την ικανότητα να σε παρασύρει με τις κατά στιγμές μαγευτικές εικόνες του, όμως περισσότερο από μια κινηματογραφική εμπειρία μοιάζει με μια άσκηση, μια σινεφίλ δοκιμασία για όσους αρέσκονται να βάζουν στοιχήματα με τον εαυτό και τις αντοχές τους.


Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 11 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.

Περισσότερες κριτικές από την Berlinale 2016: