Ενημέρωση

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #23: «(500) Days of Summer» του Μαρκ Γουεμπ

στα 10

Επειδή μερικά από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου ξεκινούν και τελειώνουν με το καλοκαίρι, για κάθε μέρα του Ιουλίου θυμόμαστε τις ταινίες που δεν ξεχάστηκαν με τον ερχομό του φθινοπώρου.

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #23: «(500) Days of Summer» του Μαρκ Γουεμπ

«Αυτή είναι η ιστορία ενός αγοριού που συνάντησε ένα κορίτσι. Το αγόρι, ο Τομ Χάνσεν από το Μαργκέιτ του Νιου Τζέρσι, μεγάλωσε πιστεύοντας πως δεν θα ήταν ποτέ ευτυχισμένος μέχρι να γνωρίσει τη "μια και μοναδική". Αυτή η πεποίθηση γεννήθηκε από την πρώιμη εκθεσή του στη μελαγχολική βρετανική μουσική και σε μια εντελώς παρεξηγημένη ερμηνεία της ταινίας "Ο Πρωτάρης". Το κορίτσι, η Σάμερ Φιν από το Σίνεκοκ του Μίτσιγκαν, δεν πίστευε το ίδιο. Μετά την αποσύνθεση του γάμου των γονιών της αγαπούσε μόνο δύο πράμγατα. Το πρώτο ήταν τα μαύρα μακριά της μαλλιά. Το δεύτερο ήταν το πόσο εύκολα μπορούσε να τα κόψει χωρίς να νιώσει το παραμικρό. Ο Τομ συναντά την Σάμερ στις 8 Ιανουαρίου. Ξέρει σχεδόν αμέσως πως είναι αυτή που έψαχνε. Αυτή είναι η ιστορία ενός αγοριού που συνάντησε ένα κορίτσι, αλλά πρέπει να ξέρετε προκαταβολικά, πως αυτό δεν είναι μια ιστορία αγάπης

2

Στις 500 μέρες που ο Τομ θα ζήσει με τη Σάμερ, θα μεσολαβήσει μόνο ένα καλοκαίρι. Ο Τομ είναι ερωτευμένος, είναι σίγουρος πως έχει βρει το κορίτσι στο οποίο απευθύνονται όλες οι ευχετήριες κάρτες που φτιάχνει με συνέπεια επαγγελματία σε όλη του την ενήλικη ζωή και αγαπάει το χαμογελό της, τα μαλλιά της, τα γονατά της, τον τρόπο με τον οποίο γλείφει τα χείλια της πριν μιλήσει, το σημάδι σε σχήμα καρδιάς στο λαιμό της, τον τρόπο που κοιμάται. Και είναι αδύνατον να πιστέψει πως η Σάμερ δεν είναι ερωτευμένη μαζί του.

2

Αντίθετα με τη Σάμερ, ο Τομ ζει ένα αιώνιο καλοκαίρι. Αλλωστε το λέει: «It's official. I'm in love with Summer», γνωρίζοντας πως κάθε φορά που λέει το ονομά της εξαφανίζεται ακόμη μια χειμωνιάτικη ημέρα από το ημερολόγιο της ζωής του. Το μόνο που δεν ξέρει είναι πως το καλοκαίρι είναι μια παρεξηγημένη εποχή. Σε κάνει να νιώθεις πως όλα είναι πιθανά και όλα αποκτούν κάποιο νόημα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ποτέ πως θα τα ζήσεις απαραίτητα με αυτόν που αγαπάς.

Στο τέλος του καλοκαιριού, όταν πια το φθινόπωρο θα έχει μπει για τα καλά, ο Τομ και η Σάμερ θα έχουν χωρίσει, όχι γιατί η Σάμερ πιστεύει πως όλον αυτόν τον καιρό ζουν σαν είναι ο Σιντ και η Νάνσι, αλλά γιατί, αντίθετα με τον Τομ, δεν είναι ερωτευμένη. Και η πραγματικότητα δεν συναντά παρά σπάνια τις προσδοκίες σου.

2

Κι, όμως, ό,τι θα ζήσουν σε λιγότερες από 500 ημέρες ο Τομ και η Σάμερ θα είναι αληθινό.

Θα δικαιώσει με τον καλύτερο τρόπο τον αγαπημένο τους στίχο από το «There's a Light that Never Goes Out» των Smiths («To die by your side, such a heavenly way to die»), θα αποδείξει στη Σάμερ πως υπάρχει αληθινή αγάπη, παρά την πεποίθησή της πως αυτά συμβαίνουν μόνο στο σινεμά, και αυτή η ιστορία που τόσο επίμονα θέλει να μην ονομάζεται «love story» θα βοηθήσει τον Τομ να μη φοβάται το Φθινόπωρο, απλά και μόνο επειδή κάποτε ερωτεύτηκε τρελά ένα κορίτσι που το έλεγαν «Καλοκαίρι».

(500) Days of Summer του Μαρκ Γουεμπ (2009) / Πρωταγωνιστούν: Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Ζόι Ντεσανέλ


Περισσότερες ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι: