Buzz

Ο Γούντι Αλεν πιστεύει στη μαγεία...

στα 10

Και το ίδιο επιθυμεί και δι' υμάς, στη νέα του ταινία «Μαγεία στο Σεληνόφως», όπου ο αόρατος κόσμος έρχεται να αποδείξει την αναπόφευκτη εισβολή του πάνω σε αυτόν της λογικής.

Ο Γούντι Αλεν πιστεύει στη μαγεία...

Στο επίκεντρο μιας δημοσιότητας που φυσικά δεν έχει να κάνει πάντα με το γεγονός ότι στα 78 του χρόνια παραμένει ένας από τους πιο παραγωγικούς σκηνοθέτες της γενιάς του, ο Γούντι Αλεν αφήνει πίσω μια χρονιά οικογενειακών σκανδάλων για να επιστρέψει στη μαγεία του σινεμά.

Οχι τυχαία, όλες (οι λίγες) συνεντεύξεις που έδωσε για το «Μαγεία στο Σεληνόφως» δεν περιείχαν ούτε λέξη για τη Μία Φάροου, τις κατηγορίες της κόρης του και το υπέρ ή κατά μιας κατηγορίας που κανείς δεν μπορεί να ξέρει τις λεπτομέρειές της. Και όχι τυχαία, σε απόλυτο δημιουργικό οργασμό (έχει ολοκληρώσει ήδη την επόμενη ατιτλοφόρητη για την ώρα ταινία του), ο Γουντι Αλεν μίλησε για τον Κόλιν Φερθ, τη νέα του μούσα, Εμα Στόουν και τον λόγο για τον οποίο δεν θα ήθελε ποτέ να σταματήσει να κάνει ταινίες.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Μαγεία στο Σεληνόφως».

Magic in the Moonlight

Για τη μαγεία / Ημουν ερασιτέχνης μάγος όταν ήμουν μικρός. Αγαπούσα τα πάντα γύρω από τη μαγεία και ήξερα ότι ο Χουντίνι ήταν κάποιος που ξεσκέπαζε μέντιουμ που εκμεταλλεύονταν τους ανθρώπους για να τους αποσπάσουν χρήματα. Και σκέφτηκα πως αυτό θα έκανε μια ενδιαφέρουσα ιστορία: να βάλω έναν σοφιστικέ μάγο να ερωτευτεί με μια απατεώνισσα. Και αυτό να οδηγήσει σε μια καλή κατάληξη. Και έτσι προσέλαβα δύο πολύ καλούς ανθρώπους, τον Κόλιν Φερθ που είναι ιδιοφυής και την Εμμα που είναι εκθαμβωτική. Βγήκα από το πλάνο και τους άφησα να κάνουν τη δουλειά τους.

Για τον Κόλιν Φερθ / Δεν χρειάζεται να σκηνοθετήσω τον Κόλιν. Είναι ένας κομψός, όμορφος Βρετανός και φυσικά ένας πολύ πολύ ικανός ηθοποιός. Μπορείς να το δεις αυτό στο «Λόγο του Βασιλιά». Εδώ είναι ένας χαρισματικός πρωταγωνιστής. Εκεί ήταν ένας βασιλιάς που κεκέδιζε. Είναι υπέροχος και στις δύο ταινίες.

Για το ότι δεν ασχολείται με τους ηθοποιούς του / Οταν έγραφα τη «Θλιμμένη Τζάσμιν», σκέφτηκα πως αν είχα την Κέιτ Μπλάνσετ θα ήμουν πολύ τυχερός. Δεν υπάρχουν πολλές ηθοποιοί που μπορούν να φτάσουν τόσο βαθιά. Αυτή μπορεί. Της έδωσα μερικές οδηγίες. Αλλά δεν μπορείς να πεις πως σκηνοθετείς την Κέιτ Μπλάνσετ. Είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Αυτή και η Μέριλ Στριπ. Υπάρχουν δυο-τρεις και αυτή είναι μια από αυτές. Είναι όπως είχα προσλάβει τον Αντονι Χόπκινς. Θα αρκούσε μόνο το γεγονός πως είχαμε μιλήσει στο τηλέφωνο.»

Για την Εμα Στόουν / Η Εμα είναι ένα κορίτσι που ενδιαφέρεται για το σινεμά και είναι σοβαρή ηθοποιός. Οταν της λέω πρέπει να δεις το «Λεωφορείο ο Πόθος» ή το «Κραυγές και Ψίθυροι», θα με ακούσει γιατί ενδιαφέρεται γι' αυτό. Εχω δοκιμάσει να προβάλλω ταινίες - του Μπέργκμαν για παράδειγμα - σε πολύ καλά σχολεία όπως το Yale και το Χάρβαρντ. Και οι ταινίες δεν σήμαιναν τίποτα στα παιδιά που σπούδαζαν. Δεν τους ενδιέφεραν. Η Εμα έπαιζε σε ταινίες που δεν θα έβλεπα. Οχι ότι ήταν κακές ταινίες αλλά απευθύνονταν σε μια τελείως διαφορετική αγορά: εφήβους ή κολεγιόπαιδα. Δεν με ενδιέφεραν. Κάποια στιγμή πέτυχα μια ταινία της. Και σταμάτησα για λίγο επειδή έπιασα τον εαυτό μου να ενδιαφέρεται για την ταινία επειδή έπαιζε η Εμα. Σκέφτηκα πως είναι τόσο όμορφη με έναν ενδιαφέροντα τρόπο. Δεν είναι ότι είναι όμορφη, είναι όμορφη και ενδιαφέρουσα και μετά ανακάλυψα πως είναι καλή ηθοποιός. Τη γνώρισα, δουλέψαμε μαζί και ήταν καταπληκτική. Είναι μια σταρ, με ενδιαφέροντα τρόπο!

Magic in the Moonlight

Για το πως νιώθουν οι ηθοποιοί όταν τον συναντούν για πρώτη φορά / Η αίσθηση που έχω είναι πως όταν τελικά με συναντούν αντιλαμβάνονται πως δεν είμαι κάτι για το οποίο πρέπει να αγχωθούν. Είμαι πιο αγχωμένος από αυτούς. Είμαι πολύ καλός με τους ηθοποιούς μου και ποτέ δεν σηκώνω τη φωνή μου. Τους δίνω πολύ ελευθερία για να δουλέψουν, να αλλάξουν τα λόγια που έχω γράψει και σε πέντε λεπτά δεν με θεωρούν πια «απειλή». Δεν έχουν να κάνουν με μια «ιδιοφυία» ή κάποιον ξεχωριστό άνθρωπο με εκρηκτική συμπεριφορά.

Οι αγαπημένες του δικές του ταινίες / Το «Πορφυρό Ρόδο του Καΐρου». Από περίπου 45 ταινίες μου αρέσουν οι 12. Το «Husbands and Wives», το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», το «Match Point», το «Ζέλιγκ». το «Vicky Cristina Barcelona», το «Θλιμμένη Τζάσμιν», το «Broadway Danny Rose», ο «Νευρικός Εραστής», το «Manhattan Murder Mystery», το «Σφαίρες Πάνω από το Μπρόντγουεϊ»...

Για τη συχνότητα με την οποία κάνει ταινίες / Είναι μόνο επειδή διασκεδάζω με τη δουλειά μου. Μου αρέσει να γράφω, να κάνω τις ταινίες, να περνάω τις μέρες μου με ανθρώπους σαν την Εμα Στόουν, τον Κόλιν Φερθ, τη Σκάρλετ Τζοχάνσον, τη Ναόμι Γουοτς, την Πενέλοπε Κρουζ. Είναι ένας ωραίος τρόπος να βγάζεις χρήματα και εύχομαι να μπορώ να συνεχίσω να το κάνω.

Το «Μαγεία στο Σεληνόφως» του Γούντι Αλεν παίζεται από την Πέμπτη 28 Αυγούστου στις ελληνικές αίθουσες από την Odeon.

Διαβάστε ακόμη: