Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2017: Η Ανέτ Μπένινγκ έχει να πει κάτι για την απουσία γυναικών δημιουργών από τη Μόστρα

στα 10

Στη συνέντευξη Τύπου της κριτικής επιτροπής του 74ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, το θέμα ήταν οι γυναίκες. Ή μάλλον η απουσία τους.

Flix Team
Βενετία 2017: Η Ανέτ Μπένινγκ έχει να πει κάτι για την απουσία γυναικών δημιουργών από τη Μόστρα

Για άλλη μια φορά, το θέμα της πρώτης ημέρας στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ήταν οι γυναίκες. Οι γυναίκες που απουσιάζουν από το διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης, αναγκάζοντας τον διευθυντή του Φεστιβάλ, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, να «απολογηθεί» και οι γυναίκες που κυριαρχούν στην κριτική επιτροπή που θα αποφασίσει για τα μεγάλα βραβεία της φετινής Μόστρας.

Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής εδώ και χρόνια, η Ανέτ Μπένινγκ πλαισιώνεται (στην γυναικεία πλευρά της επιτροπής) από την ηθοποιό Ρεμπέκα Χολ, την Ουγγαρέζα σκηνοθέτιδα Ιλντικο Ενιέντι (η οποία απέσπασε φέτος τη Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου με το «On Body and Soul»), την Γαλλίδ ηθοποιό Ανά Μουγκλαλίς («Coco Chanel») και την Ιταλίδα ηθοποιό Γιασμίν Τρίνκα.

Διαβάστε αναλυτικά: Βενετία 2017: «Δεν φταίμε εμείς!» - Ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα σχολιάζει τη γυναικεία απουσία από το Διαγωνιστικό Τμήμα

Annette Bening Venice 2017

Η 59χρονη ηθοποιός και σύζυγος του Γουόρεν Μπίτι ρωτήθηκε φυσικά για την απουσία των γυναικών από το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ - συμμετέχει μόνο η Βίβιαν Κου με το «Angels Wear White».

«Ενθουσιάστηκα όταν μου ζητήθηκε να είμαι εδώ, οπότε δεν μέτρησα τις ταινίες που είχαν δεχτεί και πόσες από αυτές ήταν σκηνοθετημένες από γυναίκες. Δεν ήταν αυτή η προσέγγισή μου.»

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας διεξάγεται φέτος από τις 30 Αυγούστου ως τις 9 Σεπτεμβρίου στο Λίντο. Τo Flix θα βρίσκεται εκεί για ενημέρωση κάθε λεπτό για όσα θα συμβούν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες. Δείτε όλα τα κείμενα συγκεντρωμένα εδώ

Jury Venice 2017 607 H Ανέτ Μπένινγκ με ολόκληρη την κριτική επιτροπή του 74ου Φεστιβάλ

«Νομίζω ότι εμείς ως γυναίκες πρέπει να είμαστε πολύ έξυπνες και οξυδερκείς και δημιουργικές σχετικά με το τι επιλέγουμε να κάνουμε. Ξέρω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω, είτε είναι βετεράνοι είτε πρωτοεμφανιζόμενοι, είτε είναι άνδρες ή γυναίκες, αγωνίζονται για να καταφέρουν να κάνουν τις ταινίες τους. Και υπάρχει πολύ σεξισμός, φυσικά. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Αλλά νομίζω πως τα πράγματα αλλάζουν. Οσο περισσότερο κάνουμε ταινίες που μιλάνε σε όλους, μπορούμε πλέον να θεωρούμαστε ισότιμες κινηματογραφιστρίες.»

«Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε σε επίπεδο αντιπροσώπευσης - στην παραγωγή, στη σκηνοθεσία, στη συγγραφή, ως ηθοποιοί, στην παρουσία μας στα φεστιβάλ, αλλά νομίζω ότι η κατεύθυνση προς την οποία πηγαίνουμε είναι θετική», ολοκλήρωσε η Ανέτ Μπένινγκ.

Anna Mouglalis Venice 2017 607 Ανά Μουγκλαλίς

Rebbeca Hall Venice 2017 607 Ρεμπέκα Χολ

Jasmine Trinca 607 Γιασμίνε Τρίνκα

Ildiko eniendi 607 Ιλντικο Ενιέντι

Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται ακόμη από τον Βρετανό σκηνοθέτη Εντγκαρ Ράιτ («Baby Driver»), τον Μεξικάνο σκηνοθέτη και παραγωγό Μισέλ Φράνκο («Μετά τη Λουτσία», «Chronic», «April’s Daughter»), τον Αυστραλό κριτικό Ντέιβιντ Στράτον και τον Γιονφάν, σκηνοθέτη σεξουαλικά προκλητικών ταινιών και φωτογράφο από την Ταϊβάν. Ολοι μαζί θα αποφασίσουν για τα μεγάλα βραβεία της διοργάνωσης, όταν θα έχουν παρακολουθήσει και τις 21 ταινίες που διεκδικούν φέτος τον Χρυσό Λέοντα.

Jury Venice 2017 607

Περισσότερο Φεστιβάλ Βενετίας:

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας διεξάγεται φέτος από τις 30 Αυγούστου ως τις 9 Σεπτεμβρίου στο Λίντο. Τo Flix θα βρίσκεται εκεί για ενημέρωση κάθε λεπτό για όσα θα συμβούν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες. Δείτε όλα τα κείμενα συγκεντρωμένα εδώ