Buzz

Πάνω στα σκάνδαλα ποιας υπαρκτής αμερικανικής πόλης βασίστηκε το «True Detective 2»;

στα 10

Ποια είναι η πραγματική αμερικανική πόλη που ενέπνευσε τον Νικ Πιτσολάτο για την σκοτεινή ιστορία διαπλοκής, διαφθοράς κι εγκλήματος που θα μας στοιχειώσει στο δεύτερο κύκλο του «True Detective»;

Πάνω στα σκάνδαλα ποιας υπαρκτής αμερικανικής πόλης βασίστηκε το «True Detective 2»;

Μιλώντας στο Vanity Fair, ο δημιουργός του «True Detective», Νικ Πιτσολάτο, αποκάλυψε ότι δε χρειάστηκε να απομακρυνθεί πολύ από το Λος Αντζελες για να βρει την πόλη που θα του ενέπνεε το μυθοπλαστικό «Βίντσι» - ένα σύμπαν διαφθοράς και διαπλοκής, άμεσα συνδεδεμένο με την βρώμικη ιστορία «ανάπτυξης» της Πολιτείας της Καλιφόρνιας.

Πηγή έμπνευσης για τον Πιτσολάτο ήταν η πόλη του Βερνόν, η οποία, σύμφωνα με τους LA Times, υπέφερε από τα κυκλώματα εγκληματικότητας και μαφίας από τα πρώτα χρόνια δημιουργίας της. Η κοινότητα ιδρύθηκε απο έναν Βάσκο μετανάστη, τον Τζον Μπαπτίς Λεονίς, ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα προσπάθησε να μετατρέψει ένα κομμάτι αγροτικής γης δίπλα από το οποίο περνούσαν οι γραμμές του τραίνου σε Μέκκα εμπορίου και κατασκευών.

Διαβάστε ακόμα: «True Detective 2»: πώς ακόμα και το τραγούδι των τίτλων προδιαθέτει για το τι θα δούμε...

vinci 607

vernon 607

vernon true detective 607

«Bίντσι», η μυθοπλαστική πόλη του «True Detective», Βερνόν η πραγματική Μέκκα της Καλοφορνέζικης διαπλοκής

Η πόλη προσέλκυσε επιχειρηματικό ενδιαφέρον με χαμηλούς φόρους και χαλαρή νομοθεσία κι ο Λεονίς ξεκίνησε να την προμοτάρει ως ένα παράδεισο περιθωρίου: τζόγος, αγώνες μποξ, ποτό. Το Βερνόν μετατράπηκε σε σκηνικό που περιγράφουν οι ταινίες νουάρ κι ο Λεονίς ανακυρήχθηκε ως ο άπληστος και ακλόνητος δικτάτοράς του. Σύμφωνα με έναν πολιτικό αντίπαλό του που μίλησε στους Times το 1925: «Πρόκειται για μια πόλη που δεν υποβάλεις την αίτησή σου στο Δημαρχείο. Απλά τη δίνεις στον Τζον και τη βάζει στην τσέπη του. Αν έχει όφελος από αυτή, την περνάει. Αν είναι αντίθετος, δε θα ξανακούσεις ποτέ τίποτα για αυτή...»

Διαβάστε ακόμα: Πορνοστάρ και όργια: καλά θα περάσουμε στο «True Detective 2»

Το αραιοκατοικημένο Βερνόν είχε λίγους και εύκολα διαχειρίσιμους κατοίκους – τα τοπικά αφεντικά τους ήλεγχαν όλους με προσωπικούς και οικονομικούς εκβιασμούς, ενώ τα έσοδα από φόρους και τοκογλυφία κατέληγαν στον Λεονίς. Τέσσερα μέλη της «κυβέρνησής» του μπήκαν φυλακή με κατηγορίες διαπλοκών, ο ίδιος όμως πέθανε ανέγγιχτος το 1953. Πάμπλουτος και ισχυρός, παρέδωσε όλη την κληρονομιά και πολιτική του δύναμη στον εγγονό του, Λεονίς Μάλμπουργκ. Ο Μάλμπουργκ εκλέχθηκε Δήμαρχος το 1978 και δεν εγκατέλειψε το πόστο του για 3 δεκαετίες.

vernon 607 2

vinci true detective 607 2

Δείτε επίσης: «True Detective 2»: οι Κόλιν Φάρελ & Βινς Βον παίζουν τους ντετέκτιβ με τον Τζίμι Φάλον

Αυτός είναι η έμμεση πλην σαφής αναφορά στο διεφθαρμένο αξιωματούχο του «Bίντσι» (τον οποίο ερμηνεύει ο Βινς Βον) στο δεύτερο κύκλο «True Detective», ο οποίος μένει σε βίλα στο Μπέβερλι Χιλς κι όχι στην πόλη του. Στην πραγματικότητα, ο Μάλμπουργκ καταδικάστηκε το 2009 για εκλογική απάτη, καθώς δήλωνε άλλη διεύθυνση διαμονής (το σπίτι που κληρονόμησε από τον παππού του) για να μπορεί να βάζει υποψηφιότητα. Κι αυτός και η γυναίκα του, καταδικάστηκαν επίσης για κατάχρηση δημόσιων πόρων και εξαπάτηση.

Η καταδίκη του Μάλμπουργκ ξεσκέπασε ένα ολόκληρο κύκλωμα διαφθοράς που ενέπλεκε όλους τους υψηλούς αξιωματούχους του Βερνόν, οι οποίοι βρέθηκαν να ξοδεύουν τα δημόσια χρήματα σε προσωπικά έξοδα, ταξίδια και μπόνους, ενώ ήδη έπαιρναν μισθούς εκατομμυρίων.

true detective 2 couple 607

vernon couple 607

Οι Βινς Βον και Kέλι Ράιλι είναι το power couple της σειράς, αλλά και σαφής αναφορά στο ζεύγος Μάλμπουργκ που καταδικάστηκε το 2009

Το 2011 ο Κυβερνήτης Τζον Περέζ προσπάθησε να ξεκαθαρίσει το βρώμικο τοποίο και ν α περάσει μία νομοθεσία που θα διέλυε την αυτοδυναμία της πόλης και θα την εισήγαγε ξανά στη δικαιοδοσία του Λος Αντζελες. Η προσπάθειά του απέτυχε, καθώς οι πολιτικοί του Βερνόν υποσχέθηκαν στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας μία σειρά από μεταρυθμίσεις που θα έφερναν κάθαρση κι εξυγίανση του συστήματος.

Ενα χρόνο μετά, όσο γινόταν έλεγχος στα οικονομικά του Βερνόν, ο Δήμαρχος Ερικ Φρες βρέθηκε νεκρός στο νησί Εϊντζελ, στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Σας θυμίζει κάτι;

Αντίθετα με την πλοκή του «True Detective 2» όμως, η νεκροψία του Φρες υπέδειξε ότι ο θάνατός του ήταν ατύχημα από πτώση. Τώρα θα μας πείτε, πόσο θέλουν (κι επιτρέπουν) όλοι αυτοί οι μαφιόζοι πολιτικοί του Βερνόν να κυκλοφορούν σειρές όπως το «True Detective 2» που τεντώνουν το δάχτυλο στα δικά τους αμφιλεγόμενα δεδομένα; Δεν έχουν κανένα πρόβλημα – μάλιστα επέτρεψαν στους παραγωγούς του ΗΒΟ να γυρίσουν σκηνές της σειράς στους δρόμους της πόλης τους. «Το True Detective 2 θα έχει κάποιες καταστάσεις και εικόνες που θα μοιάζουν με την πόλη μας, θα ακούγονται σαν την πόλη μας και θα θυμίζουν την πόλη μας» δήλωσε ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Βερνόν, Φρέντερικ ΜακΦάρλαν στους Times. «Ομως, δεν αφορούν την πόλη του Βερνόν».

Μάλιστα... Μάλλον έχουμε τον κόσμο που μας αξίζει.

True Detective 2 Poster GIF

Διαβάστε τα πάντα για το 2ο κύκλο του «True Detective»: