Φεστιβάλ / Βραβεία

Ταινία έναρξης και λήξης για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ

στα 10

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ ανακοίνωσε μόλις τις ταινίες με τις οποίες θα ανοίξει και θα κλείσει την αυλαία της 41ης διοργάνωσης του.

Ταινία έναρξης και λήξης για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ
O Γούιλεμ Νταφόε στο «Τhe Hunter»

Τη σκυτάλη από το «Wasted Youth» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, που άνοιξε το περσινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ παίρνει φέτος το «38 Témoins» του Βέλγου Λουκά Μπελβό που στην έβδομη ταινία του ως σκηνοθέτης διασκευάζει το μυθιστόρημα «Est-ce Αinsi que les Femmes Meurent?« του Ντιτιέ Ντεκουάν σε μια αστυνομική ιστορία που αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που επιστρέφει στο σπίτι της μετά από ένα ταξίδι στην Κίνα για να ανακαλύψει πως στο δρόμο της διαπράχτηκε ένα έγκλημα για το οποίο δεν υπάρχουν...μάρτυρες.

«Ο Ρούτγκερ Γουόλφσον», καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ του Ρόντερνταμ δήλωσε για την ταινία: «Ο Λουκά Μπελβό μας φέρνει μια εξαιρετικά γραμμένη και σκηνοθετημένη ταινία που δεν είναι μόνο έντονη αλλά και συγκινητική και προσφέρει τροφή για σκέψη. Μας ξεκαθαρίζει τι μπορεί να είναι οι συνέπειες συναισθημάτων όπως ο φόβος και η ντροπή. Οπως στο πολύ δυνατό τρίπτυχο του το 2002 και στο δραματικό "Rapt" του 2009, ο Μπελβό γνωρίζει πως να συλλλαμβάνει τις πολυπλοκότητες της ανθρώπινης ζωής κάνοντας τις υπέροχο σινεμά».

Στους «38 Μάρτυρες» πρωταγωνιστούν ο Ιβάν Ατάλ (πρωταγωνιστής και του «Rapt» της προηγούμενης ταινίας και μεγάλης επιτυχίας του Μπελόβ), η Σοφί Κουιντόν και η Νικόλ Γκαρσιά.

Την αυλαία του Φεστιβάλ του Ρόντερνταμ στις 4 Φεβρουαρίου θα ρίξει το «Τhe Hunter», δεύτερη ταινία του Αυστραλού Ντάνιελ Νετχάιμ, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Τζούλια Λι, με τους Γουίλεμ Νταφόε, Φράνσις Ο' Κόνορ και Σαμ Νιλ. Ενα ψυχολογικό δράμα που αφηγείται την ιστορία ενός άντρα που φτάνει από την Ευρώπη στην Ταζμανία, απεσταλμένος μιας μυστηριώδους εταιρείας προκειμένου να κυνηγήσει τoν τελευτάιo τίγρη της Ταζμανίας.

H συγγραφέας του «The Hunter» δεν σας ακούγεται τυχαία γνωστή, αφού είναι η σεναριογράφος και σκηνοθέτης του «Sleeping Beauty» που έκανε φέτος την πρεμιέρα του στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών.

Στο 41ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, που θα διαρκέσει από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου, και ειδικότερα στο τμήμα των διεθνών συμπαραγωγών θα παρουσιάσουν τα νέα τους πρότζεκτ η Αθηνά Τσαγγάρη και ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, ενώ ο Εκτορας Λυγίζος θα παρουσιάσει το ντεμπούτο του μεγάλου μήκους «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» στο τμήμα «Work in Progress».