Φεστιβάλ / Βραβεία

Sundance 2021: Τα βραβεία του Φεστιβάλ

στα 10

Το «Coda» της Σίαν Χέντερ κέρδισε τέσσερα βραβεία και έχοντας ήδη αγοραστεί από την Apple είναι ο ξεκάθαρος θριαμβευτής του φετινού online Φεστιβάλ.

Sundance 2021: Τα βραβεία του Φεστιβάλ

Βασισμένο στην ταινία του Ερίκ Λαρτιγκό «Οικογένεια Μπελιέ», το «Coda» διαδραματίζεται σε μια μικρή ψαράδικη πόλη της Αμερικής και τοποθετεί στο κέντρο της την 17χρονη Ρούμπι, το μόνο μέλος μιας οικογένειας κωφών ψαράδων που έχει την ακοή της, και η οποία από πολύ μικρή λειτουργεί ως ο μεταφραστής τους και ο σύνδεσμος τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Οταν η ανάγκη των γονιών της να τους βοηθήσει με το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα αυτοοργάνωσης των ψαράδων της περιοχής, συγκρουστεί με τα δικά της θέλω για μια μουσική υποτροφία στο πανεπιστήμιο, θα έρθει η στιγμή που όλοι θα καταλάβουν πως ο καθένας πρέπει να βρει τον δικό του δρόμο και πως η δυναμική της οικογένειάς τους θα πρέπει αναγκαστικά να αλλάξει.

Το φιλμ κέρδισε μεγάλο βραβείο στο αμερικάνικο διαγωνιστικό, αλλά και το βραβείο κοινού, σκηνοθεσίας, το Waldo Salt Screenwriting Award για το καλύτερο σενάριο αλλά κι ένα βραβείο για τις ερμηνείες ολόκληρου του καστ του.

jockey 607 Jockey

Ο Κλίφτον Κόλινς Τζούνιορ, βραβεύτηκε για την ερμηνεία του στο «Jockey» του Κλιντ Μπέντλεϊ, την μελαγχολική, ήσυχη ιστορία ενός τζόκεϊ που βρίσκεται στο τέλος της καριέρας του όταν συναντά έναν νεαρό άντρα που ισχυρίζεται ότι είναι ο γιος του.

summer of soul 607 Summer Of Soul

Στο διαγωνιστικό αμερικάνικων ντοκιμαντέρ το μεγάλο βραβείο πήγε στο «Summer Of Soul (…Or, When The Revolution Could Not Be Televised)» του Αμίρ Questlove Τόμπσον για την ξεχασμένη ιστορία του Harlem Cultural Festival ενός επιδραστικού φεσατιβάλ που συνέβη το ίδιο καλοκαίρι με το Γούντστοκ.

users 607 Users

Το ίδιο φιλμ κέρδισε και το βραβείο κοινού, ενώ το βραβείο σκηνοθεσίας πήγε στην Νατάλια Αλμάντα για το «Users» και το βραβείο μοντάζ στις Κριστίνα Μοτγουάνι και Ρεμπέκα Αντόρνο για το «Homeroom». ΟΙ Πάρκερ Χιλ και Ιζαμπέλ Μπέθενκουρτ κέρδισαν ένα ειδικό βραβείο ανερχόμενου σκηνοθέτη για το «Cusp» και ένα άλλο πειραματισμού πήγε στον Θίο Αντονι για το «All Light, Everywhere»

luzzu 607 Luzzu

Στο διεθνές διαγωνιστικό το μεγάλο βραβείο, το βραβείο κοινού και σκηνοθεσίας πήγε στο «Hive» της Μπλέρτα Μπασόλι από το Κόσοβο την αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που προσπαθεί να αφήσει πίσω τα τραύματα του πολέμου και να σταθεί στα πόδια της. Ο Τζέσμαρκ Σκικλούνα κέρδισε το βραβειο ερμηνεία για το «Luzzu» του Αλεξ Καμιλέρι, την ιστορία ενός νεαρού ψαρά στην Μάλτα σε έναν κόσμο που αλλάζει, που έρχεται αντιμέτωπος με μια δύσκολη απόφαση. Τέλος το «One for the Road» του Μπαζ Πουνπιρίγια κέρδισε το βραβείο Creative Vision, για αιτιάσεις που μας ξεπερνούν.

flee 607 Flee

Στο τμήμα διεθνών ντοκιμαντέρ το «Flee» του Γιόχαν Πόερ Ρασμούσεν, η ιστορία ενός πρόσφυγα στη Δανία που κουβαλά ακόμη τραύματα από το παρελθόν, ενώ το «Writing With Fire» των Ρίντου Τόμας και Σούσμιτ Γκος για μια ομάδα γυναικών που εκδίδουν μια εφημερίδα σε μια επαρχία της Ινδίας κέρδισε το βραβείο κοινού και το ειδικό βραβείο Impact for Change.

sabaya Sabaya

Το βραβείο σκηνοθεσίας πήγε στο «Sabaya» του Χογκίρ Χιρόρι για τις προσπάθειες μιας ομάδας Κούρδων να διασώσουν από την Isis νεαρές γυναίκες που κρατούνται ως σκλάβες. Τέλος το «President» της Καμίλα Νίλσεν που καταγράφει τις προεδρικές εκλογές στην Ζιμπάμπουε και την νοθεία που τις συνόδεψε, κέρδισε το ειδικό βραβείο της επιτροπής για Vérité Filmmaking.

Περισσότερα από το φετινό Sundance