Φεστιβάλ / Βραβεία

Sundance 2021: Το «One for the Road» μάλλον δεν κάνει τον παραγωγό του, Γουονγκ Καρ Γουάι, περήφανο

στα 10

H ταινία του Ταϊλανδού Μπαζ Πουνπιρίγια, είναι ένα όμορφο αλλά επιφανειακό μελό που δεν πλατσουρίζει στον αφρό εύκολων συναισθηματικών και θεματικών κλισέ.

Sundance 2021: Το «One for the Road» μάλλον δεν κάνει τον παραγωγό του, Γουονγκ Καρ Γουάι, περήφανο

Καλογυαλισμένο και φλασάτο, ραμμένο από το ίδιο ύφασμα με τα πιο ξεδιάντροπα έτοιμα να πατήσουν τα συναισθηματικά σου κουμπιά χολιγουντιανά μελοδράματα, το «One for the Road», αποσαφηνίζει από νωρίς τις αισθητικές του επιλογές, όταν ο ένας από τους δύο ήρωές του, μπάρμαν στην Νέα Υόρκη φτιάχνει ένα κοκτέιλ και το φιλμ το κινηματογραφεί με τον τρόπο ενός high end διαφημιστικού.

Ο μπάρμαν είναι ο Μπος, ένας Ταϊλανδός που ζει στην Αμερική και που κλείνει το κάθε του βράδυ με μια άλλη γυναίκα. Ενα τέτοιο βράδυ θα χτυπήσει το τηλεφωνο του και στην άλλη άκρη της γραμμής θα είναι ο παλιός του φίλους Αούντ, με τον οποίο έχουν απομακρυνθεί, και θα του ζητήσει μια μεγάλη χάρη: Οπως κι ο πατέρας του πριν από αυτόν, ο Αούντ πεθαίνει από λευχαιμία και θέλει την βοήθειά του. Καθώς ο ίδιος είναι πολύ αδύναμος για να οδηγήσει,, ζητά από τον Μπος να τον συνοδεύσει σε ένα road trip στην Ταϊλανδη προκειμένου να επισκεφθεί όλες τις πρώην του και να κλείσει τους λογαριασμούς του μαζί τους.

Δείτε ακόμη: To Sundance Film Festival ξεκίνησε, και το Flix είναι εκεί! - Από τον καναπέ μας

one for the road 607

Και κάπως έτσι ξεκινά ένα ιλουστρασιόν φτηνό μελό, γεμάτο ευκολίες, κλισέ, ηλιοβασιλέματα γεμάτα αναμνήσεις και νοσταλγικές μουσικές από παλιές κασέτες με τις ραδιοφωνικές εκπομπές του μακαρίτη πατέρα του Αούντ, που θα ακολουθήσει τις πιο προβλέψιμες στάσεις που θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια ιστορία πριν από την αναπόφευκτη «ανατροπή» που θα αποκαλύψει τους αληθινούς λόγους που ο Αούντ ήθελε να κάνει αυτό το ταξίδι. Και που έχουν να κάνουν φυσικά με τον λόγο που οι δυο τους είχαν απομακρυνθεί και που σε ένα τέτοιο φιλμ δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από μια γυναίκα.

one for the road 607

Στα 136 λεπτά του φιλμ χωράνε πολλά, αλλά όχι έστω ένα ψήγμα μιας όποιας συναισθηματικής αλήθειας, μια διαδρομής που να μην μοιάζει αντιγραμμένη από το «Melodrama for Dummies», ή μιας πραγματικότητας που να μην είναι εντελώς ερσάτζ. Οπως και οι ήρωες και οι πόνοι τους που δεν τα πιστεύεις στιγμή και δεν σε αφορούν καθόλου.

one for the road 607

Δείτε επίσης: Sundance 2021: Το «Censor» είναι ένα αιματοβαμένο meta σχόλιο για το σημείο όπου η ψύχωση συναντά το σινεμά.