Φεστιβάλ / Βραβεία

Sundance 2021: Μια αληθινή ιστορία ελπίδας βρίσκεται στο κέντρο του «Hive» της Μπλέρτα Μπασόλι

στα 10

Η ταινία της κοσοβάρας σκηνοθέτη, κέρδισε το μεγάλο βραβείο, το βραβείο σκηνοθεσίας και κοινού στο διεθνές διαγωνιστικό του φεστιβάλ.

Sundance 2021: Μια αληθινή ιστορία ελπίδας βρίσκεται στο κέντρο του «Hive» της Μπλέρτα Μπασόλι

Το «Hive» διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωριό του Κοσόβου που στην διάρκεια του πολέμου υπέστη μια από τις μεγαλύτερες σφαγές στην χώρα από τους σέρβους. Δέκα χρόνια μετά, η Φάρι είναι μία μόνο από τις δεκάδες γυναίκες που περιμένουν ματαίως νέα για τους αγνοούμενους συζύγους τους, ζώντας μια ζωή καθηλωμένη στη θλίψη, την αβεβαιότητα και το παρελθόν.

hive 607

Ομως η Φάρι τολμά να κοιτάζει μπροστά, παρ΄ότι όλα κι όλοι θέλουν να την κρατήσουν πίσω, παγιδευμένη στον ρόλο της θλιμμένης πιστής Πηνελόπης. Θα είναι η πρώτη που θα μάθει οδήγηση στα δωρεάν μαθήματα που προσφέρει μια οργάνωση και θα ξεκινήσει σχεδόν μόνη της να παρασκευάζει άιβαρ, μια σάλτσα από κόκκινες πιπεριές για να την πουλά στο τοπικό σουπερμάρκετ.

hive 607

Η ιστορία της Φάρι, είναι μια ιστορία ελπίδας σε μια χώρα που για χρόνια υπέφερε πολύ από τα φαντάσματα ενός σκληρού πολέμου και το γεγονός ότι είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και μια αληθινή γυναίκα την κάνει ακόμη πιο αποτελεσματική. Η ταινία της Μασόλι την καταγράφει συγκρατημένα (και ελαφρώς προβλέψιμα), αλλά κατορθώνοντας να καταγράψει μέσα από το δικό της παράδειγμα κάτι μεγαλύτερο και πιο ενδιαφέρον, τον τρόπο που μια ολόκληρη κοινωνίας διαχειρίζεται ένα τραύμα, ή πως οι μέθοδοι της πατριαρχίας δεν αλλάζουν παρά μόνο με προσπάθεια, αντίσταση κι επιμονή.

hive 607

Περισσότερα από το φετινό Sundance