Φεστιβάλ / Βραβεία

Sundance 2021: o Εντγκαρ Ράιτ αποθεώνει, όπως τους αξίζει, τους Sparks στο απίθανο ντοκιμαντέρ του, «The Sparks Brothers»

στα 10

Απολαυστικό από το πρώτο ως το τελευταίο καρέ και σε κάθε του νότα, το «The Sparks Brothers» θα σε ενθουσιάσει ακόμη κι αν για κάποιο λόγο οι Sparks πετούσαν κάτω από τα μουσικά ραντάρ σου τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Sundance 2021: o Εντγκαρ Ράιτ αποθεώνει, όπως τους αξίζει, τους Sparks στο απίθανο ντοκιμαντέρ του, «The Sparks Brothers»
MRC Non-Fiction

Σε έναν παράλληλο με τον δικό μας κόσμο, οι Sparks -που δεν πρέπει να αναφέρετε ποτέ με το «the» πριν το ονομά τους ή ως «parks Brothers»- είναι η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής μπάντα σε ολόκληρο το σύμπαν, αλλά και σε αυτόν που ζούμε κι ακούμε μουσική εμείς, υπήρξαν κατά στιγμές εξαιρετικά πετυχημένοι και σίγουρα μια από τις πιο επιδραστικές και μακροβιότερες μπάντες στην ιστορία της μουσικής. Ακόμη κι αν ο μέσος ακροατής δεν ξέρει το όνομά τους, ή δεν ξέρει παρά ελάχιστα πράγματα γι αυτούς.

Μπορεί το ντοκιμαντέρ του Εντγκαρ Ράιτ να αφαιρεί κάθε μυστήριο από την μπάντα των αδελφών Ρον και Ράσελ Μέιλ, αποκαλύπτοντας πολλά πράγματα γι αυτούς που ήταν άγνωστα στους περισσότερους, όπως για παράδειγμα ότι δεν είναι βρετανοί όπως η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει αλλά βέροι καλιφορνέζοι, αλλά ακόμη κι αν το «The Sparks Brothers», σε βοηθά να μάθεις τα πάντα για τους Sparks, το μυστήριό τους αντι να μειώνεται, η γοητεία τους γίνεται ακόμη πιο έντονη και η σημασία της διαδρομής τους στην σύγχρονη μουσική φωτίζεται πέρα από κάθε αμφιβολία.

the sparks brothers 607 MRC Non-Fiction

Μπορεί η διάρκειά του να φτάνει τα 140 λεπτά, και να περιέχει αμέτρητους καλεσμένους που μιλούν για τους Sparks, από συνεργάτες και συνοδοιπόρους, από μέλη της χαμαιλεοντικής τους μπάντας που άλλαζε μέλη σαν πουκάμισα, από διάσημους θαυμαστές και φυσικά τους ίδιους τους αδελφούς Μάελ που σχολιάζουν τα πάντα με υπέροχο πνεύμα και σαρκαστικό χιούμορ, αλλά το ντοκιμαντέρ του Εντγκαρ Ράιτ δεν περιέχει ούτε μία βαρετή στιγμή. Κυριολεκτικά.

Αντίθετα ξεχειλίζει από μια αναζωογονητική ενέργεια που δείχνει να έρχεται κατευθείαν από την αποφασισμένη στάση των ηρώων του να κάνουν αυτό που αγαπούν περισσότερο - συναρπαστική μουσική που αγνοεί τις προσδοκίες-, τόσο όταν η καριέρα τους βρίσκεται στα πάνω της, όσο κι όταν αγγίζει τα χαμηλότερα σημεία της αποδοχής της. Διότι οι Sparks μπορεί να ήταν εξίσου επιδραστικοί όσο οι Beatles ή οι Stones, αλλά η διαδρομή τους δεν ήταν πάντα μια σειρά από επιτυχίες, αλλά ήταν οι κύκλοι της δόξας και της εμπορικής αποτυχίας που τους καθόρισαν. Κι όχι μόνο στην δισκογραφική τους καριέρα, αφού και οι δυό τους, φανατικά σινεφίλ, ονειρεύονταν συχνά να κατακτήσουν και το σινεμά, προετοιμάζοντας μέσα στα χρόνια, ένα φιλμ με τον Ζακ Τατί κι ένα άλλο με τον Τιμ Μπάρτον, κανένα από τα οποία δεν ευοδώθηκε τελικά.

the sparks brothers 607 MRC Non-Fiction

Αλλά σε μια ακόμη επιβεβαίωση του ότι ο επιμένων νικά, το «Annette» το νέο μιούζικαλ του Λεός Καράξ με τον Ανταμ Ντράιβερ και την Μαριόν Κοτιγιάρ, του οποίου το σενάριο και την μουσική έχουν γράψει είναι έτοιμο (πιθανότατα για τις Κάννες) και η χαρά των αδελφών Μέιλ όταν η κάμερα του Ράιτ τους συναντά στα γυρίσματα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Στα 75 (ο Ρον) και 72 (ο Ράσελ) τους αντίστοιχα, οι Sparks δείχνουν να διατηρούν αμείωτο όλο το ανανεωτικό, ανατρεπτικό πνεύμα τους που έκανε την μπάντα τους ένα από τα πιο επιδραστικά αξιοπερίεργα της σύγχρονης μουσικής και το «The Sparks Brothers» κάνει αυτό που πρέπει και τους αξίζει: τους αναγνωρίζει ως μια από τις μπάντες που όλος ο πλανήτης θα έπρεπε να ξέρει.

Περισσότερα από το φετινό Sundance