Φεστιβάλ / Βραβεία

Sundance 2021: Το «Flee» είναι ένα συγκλονιστικό, αριστοτεχνικό, υπέροχο ντοκιμαντέρ

στα 10

Η ταινία του Γιόνας Πόερ Ρασμούσεν, επιλέχθηκε για τις Κάννες και κέρδισε το Μεγάλο βραβείο στο διεθνές διαγωνιστικό του Sundance.

Sundance 2021: Το «Flee» είναι ένα συγκλονιστικό, αριστοτεχνικό, υπέροχο ντοκιμαντέρ

Το προηγούμενο, βραβευμένο στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ντοκιμαντέρ του Γιόνας Πόερ Ρασμούσεν, «What He Did», βασιζόταν όπως και το «Flee» σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση του κεντρικού του ήρωα στον σκηνοθέτη. Στο «What He Did» ήταν ένας άντρας που είχε εκτίσει την ποινή του για τον φόνο του εραστή του, αλλά δεν είχε τελειώσει με την «καταδίκη του», στο «Flee» είναι αυτή ενός αφγανού πρόσφυγα ο οποίος έχει πια βρει καταφύγιο και μια καινούρια ζωή στη Δανία, αλλά που το ταξίδι του ακόμη τον στοιχειώνει.

flee 607

Ο Αμίν (αυτό δεν είναι το αληθινό του όνομα) είναι φίλος του σκηνοθέτη και δέχτηκε να του αφηγηθεί την ιστορία του αλλά κρατώντας την ανωνυμία του, κάτι που συνέτεινε στην επιλογή του animation ως μέσου εικονογράφησης της. Μια επιλογή που λειτουργεί απόλυτα και συναρπαστικά, μεταμορφώνοντας μια ούτως ή άλλως εκ βαθέων εξομολόγηση, σε κάτι που σε παρασύρει και σε εμπλέκει, δίνει στην ιστορία τον αντίκτυπο που της αξίζει και κυριολεκτικά χρωματίζει τις λέξεις του Αμίν με την βαρύτητα που τους αξίζει.

flee 607

Από τα παιδικά του χρόνια στην Καμπούλ, την φυγή της οικογενειάς του, το limbo τους στην Ρωσία, τον χωρισμό του από την μητέρα του, έως την άφιξή του στην Δανία, την πρώτη του επίσκεψη σε ένα gay bar, τις ενοχές και το βαρύ φορτίο που ακόμη κουβαλά, το «Flee» χτίζει με αμεσότητα και βάθος, με τρυφερότητα και νοιάξιμο το αληθινό πορτρέτο ενός ανθρώπου κι όχι απλά την δραματική ιστορία ενός πρόσφυγα.

flee 607

Με στιγμές έντονης αγωνίας, θλίψης, αλλά και χιούμορ, ομορφιάς και συναισθηματικής ανάτασης, το φιλμ του Ρασμούσεν δεν φοβάται να γίνει «κινηματογραφικό», δεν διστάζει να δώσει χώρο στην συγκίνηση και ξέρει πως να μιλήσει για όλα εκείνα που έχουν σημασία δίχως στιγμή να γίνει διδακτικό. Ενα συγκλονιστικό, υπέροχο ντοκιμαντέρ που κερδίζει δίκαια μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.


Περισσότερα από το φετινό Sundance