Φεστιβάλ / Βραβεία

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Αποχαιρετώντας τη μυστηριώδη νήσο

στα 10

Ενα ιδανικό ποιητικό φινάλε για το φεστιβάλ που ανέλαβε να (ξανα)συστήσει σε μυημένους και μη θεατές τις ανεξάντλητες όψεις του πειραματικού σινεμά.

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Αποχαιρετώντας τη μυστηριώδη νήσο
φωτογραφίες: Μυρτώ Τζίμα

Οπως όλα τα καλά πράγματα φτάνουν κάποια στιγμή στο τέλος τους, έτσι και το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύρου έριξε χτες αυλαία έπειτα από πέντε μέρες γεμάτες σινεμά για πραγματικά ανήσυχους σινεφίλ. Και το έκανε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, επιφυλάσσοντας για το φινάλε δύο από τις πιο φαντασμαγορικές προβολές του, αποκορύφωμα σε ένα εντυπωσιακό σερί προβολών των οποίων η επιλογή των χώρων συναγωνιζόταν τις αντισυμβατικές κινηματογραφικές επιλογές του προγράμματός του.

Διαβάστε ακόμη: 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Αναζητώντας απεγνωσμένα την αλήθεια

Syros Film Festival 607

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στον Αγιο Αθανάσιο της Ανω Σύρου. Και μπορεί η διαδρομή να απαιτούσε γερά πνευμόνια και αρκετό ανηφορικό περπάτημα, ωστόσο ο τελικός προορισμός αποζημίωνε και με το παραπάνω. Σε μια μεγάλη αυλή, κάτω από δύο ψηλά πλατάνια και δίπλα σε μια πηγή, με τις (αναρίθμητες) γάτες της περιοχής να επιβλέπουν τα τεκταινόμενα από τα θεωρεία τους, η προβολή ξεκίνησε με τις σύντομες, κινηματογραφημένες σε φιλμ Super 8 περφόρμανς του Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου, για να συνεχιστεί με το πρόγραμμα «Παρατηρώντας την Επιστήμη: Ταινίες για Πειράματα», με ζωντανή μουσική από τον ακούραστο Μάικ Κούπερ.

Syros Film Festival 607

Από τα χρονοφωτογραφικά στριπ του Ετιέν Ζιλ Μαρέ που χρονολογούνται από το 1900 μέχρι τα πρώιμα φυσιοδιφικά φιλμάκια του Ζαν Πενλεβέ και επιλεγμένες εικόνες από τα δημόσια αρχεία των διαστημικών προγραμμάτων της ΝΑΣΑ, οι ταινίες αυτές αποτελούν επιστημονικής φύσεως βίντεο που ουδέποτε κατασκευάστηκαν ως έργα τέχνης ή συνειδητά avant-garde δημιουργίες. Ιδωμένες ωστόσο εκτός context και μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, χωρίς την αντίστοιχη πληροφορία και γνώση των λόγων για τους οποίους φτιάχτηκαν, αποκτούν εντελώς άλλη διάσταση.

Syros Film Festival 607

Κι αν οι συγκεκριμένες ταινίες αποτελούσαν στην πλειοψηφία τους πειραματικά εργαλεία παρατήρησης, το φεστιβάλ επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην παρατήρηση και στην τέχνη, σε ένα πλέον καθαρά καλλιτεχνικό πείραμα πάνω στους διευρυμένους ορίζοντες των κινούμενων εικόνων, το οποίο κρίνεται εν τέλει απόλυτα πετυχημένο, αποκτώντας ταυτόχρονα (όπως σχεδόν όλα στο Φεστιβάλ Σύρου!) μια νέα διάσταση μέσα από τις ιδιότυπες συνθήκες προβολής.

Syros Film Festival 607

Οσο για την κορύφωση της διοργάνωσης αυτή ανήκε αναμφισβήτητα στην ίδια τη θάλασσα και στην πλαζ Αστέρια της Ερμούπολης, η οποία φιλοξένησε την τελευταία προβολή του Φεστιβάλ: το κύκνειο άσμα του Ραούλ Ρουίζ, «Η Νύχτα στην Αλλη Μεριά» («La Noche de Enfrente», 2012), με πρωταγωνιστή έναν ηλικιωμένο άνδρα που αρχίζει να ξαναζεί τόσο τις πραγματικές όσο και τις επινοημένες αναμνήσεις της ζωής του.

Γεμάτη ιστορίες που κρύβονται μέσα σε άλλες ιστορίες, αυτή η παιγνιωδώς ελεγειακή ταινία που αντλεί τις αναφορές της από τα διηγήματα φαντασίας του Χιλιανού συγγραφέα Ερνάν ντε Σολάρ, έδωσε στον επίσης Χιλιανό σκηνοθέτη την ευκαιρία να ισορροπήσει ακόμα μια φορά πάνω στη λεπτή γραμμή που χωρίζει την πραγματικότητα από τη φαντασία, ανοίγοντας τις θύρες ενός θαυμαστού καινούργιου κόσμου γεμάτου προσωπικές θύμησες και φανταστικά μελοδράματα.

Syros Film Festival 607

Ισορροπώντας με τη σειρά της κυριολεκτικά πάνω στο χείλος της νυχτερινής θάλασσας, η ιδιαίτερα ατμοσφαιρική προβολή αποτέλεσε ιδανικό ποιητικό φινάλε για το Φεστιβάλ, λίγο πριν το κοινό και το εύλογα εξαντλημένο από τις απαιτητικές, διαρκώς μετακινούμενες προβολές προσωπικό της διοργάνωσης απολαύσουν τα ποτά τους στο ίδιο ειδυλλιακό τοπίο.

Και κάπως έτσι αποχαιρετήσαμε το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου, με την πεποίθηση ότι έχει κερδίσει με σιγουριά το στοίχημα να μαγνητίσει και να κερδίσει ακόμα και το κοινό εκείνο που δεν είναι εξοικειωμένο με το πειραματικό σινεμά, τις ανεξάντλητες όψεις του οποίου τόσο επίμονα και ευρηματικά ανέλαβε να (ξανα)συστήσει σε μυημένους και μη θεατές.

Διαβάστε ακόμη

Syros Film Festival 607

Syros Film Festival 607

Syros Film Festival 607

Syros Film Festival 607

Syros Film Festival 607

Syros Film Festival 607

Syros Film Festival 607

Syros Film Festival 607

Syros Film Festival 607

Syros Film Festival 607