Φεστιβάλ / Βραβεία

Σήμερα ξεκινά το 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας: συνοπτικά τι περιμένουμε...

στα 10

Αρχή κάνει σήμερα η Mostra της Βενετίας, με το «The Ides of March» του Τζορτζ Κλούνεϊ για πρεμιέρα και με την πεποίθηση πως μέχρι τη λήξη του Φεστιβάλ, στις 10 Σεπτεμβρίου, θα μας έχει αποδείξει ξανά ότι το χρυσό λιοντάρι του βρυχάται όλο και πιο δυνατά!

Σήμερα ξεκινά το 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας: συνοπτικά τι περιμένουμε...
Τα Χρυσά Λιοντάρια περιμένουν υπομονετικά να δουν με ποιον θα κατοικήσουν φέτος...

Μέσα σε 10 ημέρες, 65 νέες, δυναμικές, πολυαναμενόμενες ταινίες θα κάνουν την πρεμιέρα τους στο Λίντο όπου, πολύ απλά, θα κριθεί και θα καθοριστεί η μελλοντική τους πορεία: 22 ταινίες στο Επίσημο Διαγωνιστικό, 19 ταινίες στο Τμήμα Εκτός Συναγωνισμού και 24 στο πρωτοποριακό Orizzonti – κι αυτά χωρίς να μετράμε τις μικρού μήκους και τα παράλληλα προγράμματα. Για να καταλήξουν εκεί, οι προγραμματιστές του Φεστιβάλ είδαν 5.208 ταινίες μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους που υποβλήθηκαν διεκδικώντας μια θέση στην κινηματογραφική φουάρ της Ιταλίας.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος έχει για πρόεδρό της τον Ντάρεν Αρονόφσκι και ως μέλη την Εϊγια-Λίζα Ατίλα, εικαστικό και σκηνοθέτη από τη Φινλανδία, τον Αγγλο μουσικό Ντέιβιντ Μπερν, τον Αμερικανό σκηνοθέτη Τοντ Χέινς, τον Ιταλό σκηνοθέτη Μάριο Μαρτόνε, τον Γάλλο σκηνοθέτη Αντρέ Τεσινέ και την Ιταλίδα ηθοποιό Αλμπα Ρόρβαχερ – άρα, μια ομάδα κριτών με έντονα ευρωπαϊκό χαρακτήρα, ακόμα και στις αμερικανικές συμμετοχές της!

Το τιμητικό βραβείο του Φεστιβάλ φέτος, για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο, θα πάρει ο Μάρκο Μπελόκιο, ένας από τους σημαντικότερους και πιο ιδιοσυγκρασιακούς Ιταλούς σκηνοθέτες των τελευταίων δεκαετιών και θα του το απονείμει ο «συνάδελφος» Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.

Για τις δημοφιλέστερες ταινίες του φετινού προγράμματος, τους «κράχτες» του 68ου Φεστιβάλ Βενετίας, έχουμε αφιερώσει αναλυτικά κείμενα στο Flix, αλλά μπορείτε να τις δείτε συγκεντρωμένες εδώ:

Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα

«Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, μια δυνατή ελληνική συμμετοχή, ακριβώς ένα χρόνο μετά την πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας του «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη, από την ίδια εταιρεία παραγωγής, Haos Film

«The Ides of March» του Τζορτζ Κλούνεϊ, επίσημο άνοιγμα του Φεστιβάλ

«Tinker, Tailor, Soldier, Spy» του Τόμας Αλφρεντσον

«Wuthering Heights», η νέα ταινία της Αντρεα Αρνολντ

«Texas Killing Fields» της Εϊμι Κάνααν Μαν, κόρης του Μάικλ Μαν

«A Dangerous Method» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

«4:44 Last Day on Earth» για τους λάτρεις του Εϊμπελ Φεράρα

«Killer Joe» του Γουίλιαμ Φρίντκιν

«Un Ete Brulant» του Φιλίπ Γκαρέλ

«Shame» του Στιβ ΜακΚουίν

«Carnage» του Ρομάν Πολάνσκι

«Poulet aux Prunes» των Μαρζάν Σατραπί και Βενσάν Παρονό

«Faust» του Αλεξάντερ Σοκούροφ

«Dark Horse» του Τοντ Σόλοντζ

Εκτός Συναγωνισμού

«The Moth Diaries» της Μέρι Χάρον

«W.E.» της Μαντόνα

«Wilde Salome» του Αλ Πατσίνο

«Contagion» του Στίβεν Σόντερμπεργκ

«Damsels in Distress» του Γουιτ Στίλμαν, επίσημο κλείσιμο του Φεστιβάλ

Ορίζοντες

«I’m Carolyn Parker», ντοκιμαντέρ του Τζόναθαν Ντέμι

«Sal» του Τζέιμς Φράνκο

Venice Days

«Crazy Horse» του Φρέντερικ Γουάιζμαν

«Inni» του Βίνσεντ Μορισέτ

Αυτές, βέβαια, είναι μόνο οι ταινίες που ήδη έχουν κερδίσει δημοσιότητα – όλη η γοητεία του Φεστιβάλ κρύβεται στις υπόλοιπες, τις σιωπηλές, τις άγνωστες που θ’ ανακαλυφθούν στην πορεία και θα χαρακτηρίσουν την 68η Μόστρα.

Οσο για τους λαμπερούς καλεσμένους που θα τραβοτανηθούν φέτος στις γόνδολες, σημειώστε εκτός από τους παραπάνω σκηνοθέτες, τον Ράιαν Γκόσλινγκ, τον Κόλιν Φερθ, την Κέιτ Γουίνσλετ, τον Ματ Ντέιμον, τον Τζουντ Λο, την Γκουίνεθ Πάλτροου, τον Μάθιου ΜακΚόναχι και, φυσικά, τη Μαντόνα!

Νοιώθετε να φουντώνει μια ζήλεια που δε θα βρίσκεστε εκεί; Κανένας λόγος ανησυχίας: το Flix θα σας μεταφέρει τα νέα, τις εντυπώσεις, τα σχόλια, τις συμπάθεις, τις αντιπάθειες, τα αστεία και τα δράματα καθημερινά, πολλές φορές την ημέρα, για να είστε απόλυτα ενήμεροι!