Φεστιβάλ / Βραβεία

Faust: όλοι μιλάνε για την νέα ταινία του Αλεξάντερ Σοκούροφ

στα 10

Το «Faust» θα κάνει σε λίγο την παγκόσμια πρεμιέρα του στο φεστιβάλ Βενετίας, ενώ μόλις ανακοινώθηκε ότι θα συμμετέχει στο πρόγραμμα «The Masters» του 36ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Ηδη όμως, κριτικοί που το έχουν δει ψιθυρίζουν ότι πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ταινίες της χρονιάς. «Επος απίστευτης ομορφιάς - κάποιες σκηνές που σου κόβουν πραγματικά την ανάσα» αναμεταδίδει η Αν Τόμπσον του indiewire. Δείτε το trailer!

Faust: όλοι μιλάνε για την νέα ταινία του Αλεξάντερ Σοκούροφ

To «Faust» αποτελεί την τελευταία ταινία με την οποία ολοκληρώνει την τετραλογία του πάνω στην απόλυτη εξουσία ο μεγάλος Ρώσος σκηνοθέτης Αλεξάντερ Σοκούροφ. Κι αν στο «Moloch» («Μολόχ», 1999) τα έβαλε με τον Χίτλερ, στο «Taurus» («Ταύρος», 2000) με τον Λένιν και στο «The Sun» («Ο Ηλιος», 2004) με τον Ιάπωνα αυτοκράτορα Χιροχίτο, ήρθε τώρα η σειρά του ματαιόδοξου Δόκτωρα Ιωάννη Φάουστ ή και του ίδιου του... Μεφιστοφελή;

Η ταινία πάντως αποτελεί ελεύθερη απόδοση του πρώτου (και πιο διάσημου) μέρους του έπους του Γκαίτε, ενώ το σενάριο υπογράφει ο Γιούρι Αραμπς. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στην Τσεχία πριν από 2 χρόνια με προϋπολογισμό που έφτασε τα 12 εκατομμύρια Ευρώ, μεγαλύτερο μέρος του οποίου καταναλώθηκε στην κατασκευή των σκηνικών: μίας φιξιόν πόλης του 19ου αιώνα, η οποία χτίστηκε λίγο πιο έξω από την Πράγα.

Οσοι έχουν δει ήδη την ταινία δεν μιλούν για μία απλή κινηματογραφική διασκευή του μυθικού αυτού ποιήματος, αλλά για μία ανατρεπτική ερμηνεία του από τον Σοκούροφ. Ο Φάουστ του είναι ένας οραματιστής επιστήμονας του 19ου αιώνα, ένας επαναστάτης, ένας άνθρωπος του πνεύματος. Παραμένει όμως «άνθρωπος» και για αυτό κουβαλά τις αδυναμίες της σάρκας: φιλοδοξία, απληστία, πόθο.

Σύμφωνα με την ερμηνεία του Σοκούροφ, ο Δρ. Φάουστ συντάσσεται με το διάβολο γιατί έχει κουραστεί να μάχεται την Εκκλησία, η οποία κλείνει συνεχώς το στόμα της επιστήμης και εμποδίζει το έργο των ερευνητών. Ο Φάουστ κλείνει τη συμφωνία του με τον Αρχοντα του Σκότους, με την ελπίδα ενός πραγματικού Διαφωτισμού!

Οσα διαβάζουμε στα διεθνή sites συνηγορούν στο ότι ο Σοκούροφ έχει πλάσει ένα φιλοσοφικό σύμπαν όπου κινηματογραφικές εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς προσθέτουν την αλληγορική τους διάσταση στο διάλογο ανάμεσα στα φυσικά, θνητά μας όρια και το αχαλίνωτο μας πνεύμα.

H ταινία θα κάνει την πρεμιέρα της στην Ελλάδα στις 8 Δεκεμβρίου (από τη New Star) παρουσία του ιδίου του Αλεξάντερ Σοκούροφ. (Δείτε την ελληνική αφίσα στο gallery)