Buzz

Η Σκάρλετ Τζοχάνσον εναντίον της Τεχνητής Νοημοσύνης

στα 10

Η Τζοχάνσον κατηγορεί το OpenAI πως χρησιμοποίησε την φωνή της, χωρίς την συγκατάθεσή της, για το νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης Sky.

Η Σκάρλετ Τζοχάνσον εναντίον της Τεχνητής Νοημοσύνης

Για όσους δεν θυμούνται, ένα από τα αιτήματα των περσινών απεργιών, τόσο των ηθοποιών όσο και των σεναριογράφων, στο Χόλιγουντ ήταν και ο τρόπος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην βιομηχανία. Και οι δυο πλευρές τελικά νίκησαν στον αγώνα τους, μετά από μάχες μηνών, βλέποντας, ανάμεσα στα άλλα, και την ανάλογη προστασία από την τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά φαίνεται πως κάποιοι προσπαθούν ακόμα και τώρα να την παραβιάσουν,

Η Σκάρλετ Τζοχάνσον είπε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI, Σαμ Αλτμαν, επικοινώνησε μαζί της τον περασμένο Σεπτέμβριο για να δανείσει την φωνή της στο νέο σύστημα ChatGPT 4.0, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Μετά την κυκλοφορία του «Sky» που μοιάζει με τη φωνή της, η Τζοχάνσον είπε ότι προσέλαβε νομικό σύμβουλο για να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς η εταιρεία δημιούργησε το φωνητικό μοντέλο AI, οδηγώντας την εταιρεία στη «παύση» της χρήσης του.

Μιλώντας στο IndieWire η Τζοχάνσον δήλωσε «όταν άκουσα το demo που κυκλοφόρησε, σοκαρίστηκα, εξοργίστηκα και με δυσπιστία που ο κύριος Αλτμαν θα ακολουθούσε μια φωνή τόσο απόκοσμα παρόμοια με τη δική μου που ακόμα οι πιο στενοί μου φίλοι και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά».

Διαβάστε ακόμα: Ο Τσάρλι Μπρούκερ έπαιξε με το ChatGPT για ένα επεισόδιο του «Black Mirror»

Συνέχισε λέγοντας πως ο Αλτμαν επικοινώνησε με τους ατζέντηδες της δύο ημέρες πριν από την κυκλοφορία του ChatGPT 4.0 ζητώντας της να το ξανασκεφτεί, αλλά η επίδειξη με το Sky κυκλοφόρησε πριν είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν.

«Η φωνή της Sky δεν είναι της Σκάρλετ Τζοχάνσον και ποτέ δεν είχε σκοπό να μοιάζει με τη δική της. Κάναμε καστ την ηθοποιό πίσω από τη φωνή της Sky πριν από οποιαδήποτε επαφή με την κα Τζόχανσον. Από σεβασμό προς την κα Τζοχάνσον, σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε τη φωνή της Sky στα προϊόντα μας. Λυπούμαστε που δεν επικοινωνήσαμε καλύτερα με την κα Τζοχάνσον», αντέδρασε στις κατηγορίες ο Αλτμαν.

Ομως, η Τζοχάνσον αναφέρθηκε επίσης στο tweet του Αλτμαν στις 13 Μαΐου με τη λέξη «her», σε σχέση με την ομότιτλη ταινία του 2013 στην οποία η Τζοχάνσον παίζει τη φωνή μιας βοηθού τεχνητής νοημοσύνης με το όνομα Σαμάνθα. Ο Αλτμαν αποκάλεσε το «Her» την αγαπημένη του ταινία. «Σε μια εποχή που όλοι παλεύουμε με τα deepfakes και την προστασία της ομοιότητάς μας, της δουλειάς μας, της ταυτότητάς μας, πιστεύω ότι αυτά είναι ερωτήματα που αξίζουν απόλυτη σαφήνεια. Ανυπομονώ για ψήφισμα με τη μορφή διαφάνειας και την ψήφιση της κατάλληλης νομοθεσίας που θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι τα ατομικά μας δικαιώματα προστατεύονται», συνέχισε η Τζοχάνσον.

Διαβάστε ακόμα: Ντέιβιντ Σάιμον: Κίνδυνος «αποβλάκωσης» της βιομηχανίας από την χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην σεναριογραφία

Scarlett Johansson 607

Σε μια ανάρτηση του στο blog του OpenAI τη Δευτέρα αναφέρθηκε ότι η Sky δεν ήταν μοντέλο φωνής, αλλά είναι η «φυσική φωνή ομιλίας» μιας άλλης άγνωστης ηθοποιού που αποζημιώθηκε για τα φωνητικά της ταλέντα και ότι η Sky δεν μιμείται την φωνή της Τζοχάνσον. «Πιστεύουμε ότι οι φωνές της τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει να μιμούνται σκόπιμα τη χαρακτηριστική φωνή μιας διασημότητας - η φωνή του Sky δεν μιμείται την Σκάρλετ Τζοχάνσον, αλλά ανήκει σε μια διαφορετική επαγγελματία ηθοποιό που χρησιμοποιεί τη δική της φυσική φωνή ομιλίας, Για να προστατεύσουμε το απόρρητο τους, δεν μπορούμε να μοιραστούμε τα ονόματα των φωνητικών μας ταλέντων».

Τέλος το Σωματείο Αμερικάνων Ηθοποιών (SAG-AFTRA) σε δήλωσή του είπε ότι υποστήριξε την Τζοχάνσον να μιλήσει ανοιχτά για το συγκεκριμένο ζήτημα και ζητά επιπλέον διαφάνεια γύρω από τη δημιουργία εργαλείων AI. «Ευχαριστούμε την κα Τζοχάνσον που μίλησε για αυτό το κρίσιμο θέμα για όλα τα μέλη του SAG-AFTRA. Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμά της να έχει σαφήνεια και διαφάνεια σχετικά με τη φωνή που χρησιμοποιείται στην ανάπτυξη της συσκευής Chat GPT-4o “Sky”», δήλωσε εκπρόσωπος του SAG-AFTRA.