Industry

Εχουμε συμφωνία! Εληξε η απεργία των ηθοποιών στο Χόλιγουντ

στα 10

Μετά από μια ιστορική απεργία 118 ημερών, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ως τώρα, οι ηθοποιοί ήρθαν σε συμφωνία με τους παραγωγούς.

Εχουμε συμφωνία! Εληξε η απεργία των ηθοποιών στο Χόλιγουντ

Αναδύθηκε τελικά λευκός καπνός πάνω από το κτήριο του SAG-AFTRA, σημαίνοντας έτσι πως οι διαπραγματεύσεις των ηθοποιών με τους παραγωγούς κατέληξαν σε συμφωνία λήγοντας έτσι την μεγαλύτερη απεργία των ηθοποιών στο Χόλιγουντ, η οποία κράτησε 118 μέρες.

Σύμφωνα με την επίσημε ανακοίνωση του Σωματείου των Ηθοποιών, η απεργία λήγει και επίσημα την Πέμπτη στις 00.01 τοπική ώρα. Η διαπραγματευτική επιτροπή της ένωσης ενέκρινε τη συμφωνία με ομόφωνη ψηφοφορία, η οποία στη συνέχεια θα πάει στο εθνικό συμβούλιο SAG-AFTRA για έγκριση την Παρασκευή.

Οι δύο πλευρές πέρασαν τις τελευταίες μέρες βάζοντας τις τελευταίες πινελιές στη συμφωνία, η οποία βλέπει για πρώτη φορά τη προστασία των ηθοποιών από της τεχνητή νοημοσύνη και μια ιστορική αύξηση των αποδοχών. Η συμφωνία επίσης υπάρχει και μια αύξηση των ελάχιστων αποδοχών κατά 7% — δύο τοις εκατό πάνω από τις αυξήσεις που έλαβαν το Σωματείο Σεναριογράφων και το Σωματείο Σκηνοθετών της Αμερικής.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα «μπόνους συμμετοχής σε σειρές και ταινίες σε διαδικτυακές πλατφόρμες», σύμφωνα με ένα email που εστάλη στα μέλη του SAG-AFTRA, καθώς και αυξήσεις στις εισφορές συντάξεων και υγείας. Το συνδικάτο είπε ότι το συμβόλαιο είναι συνολικής αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Διαβάστε ακόμα: Στο κενό για άλλη μια φορά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηθοποιών και παραγωγών στην Αμερική

sag

Το Σάββατο το Σωματείο των Παραγωγών (AMPTP) δήλωσε σε μια συνάντηση με τους ηθοποιούς στο Zoom ότι η τρέχουσα «τελική» προσφορά του είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει και ότι δεν θα διαπραγματευτεί περαιτέρω. Η προσφορά περιλαμβάνει ένα μπόνους για πετυχημένες εκπομπές σε διαδικτυακές πλατφόρμες, αυξήσεις στα ελάχιστα ποσοστά και προστασία από την τεχνητή νοημοσύνη. Η διαπραγματευτική επιτροπή του SAG-AFTRA πέρασε 12 ώρες την Κυριακή για να επεξεργαστεί την απάντησή της. Από τη Δευτέρα, το συνδικάτο είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές σε «αρκετά βασικά στοιχεία». Το AMPTP τροποποίησε τη γλώσσα τεχνητής νοημοσύνης του σε μια συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας, οδηγώντας σε 10ωρη συνεδρίαση της επιτροπής SAG-AFTRA την Τρίτη. Η επιτροπή συνεδρίασε ξανά για έξι ώρες την Τετάρτη για να ολοκληρώσει τις συζητήσεις της και να ψηφίσει.

«Καταλήξαμε σε ένα συμβόλαιο που θα επιτρέψει στα μέλη του SAG-AFTRA από κάθε κατηγορία να χτίσουν βιώσιμες σταδιοδρομίες», ανέφερε το σωματείο στο email. «Χιλιάδες ηθοποιοί και ερμηνευτές τώρα και στο μέλλον θα ωφεληθούν από όλο αυτό».

Το σωματείο αναμένεται να πραγματοποιήσει εορταστικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, με τα προεόρτια να έχουν ήδη ξεκινήσει στο twitter/X με πολλούς ηθοποιούς να ανεβάζουν τις αντιδράσεις τους για την λήξη της απεργίας.