Buzz

Η Σκάρλετ αντεπιτίθεται: «Θα έπρεπε να μπορώ να παίξω όποιο ρόλο θέλω - πρόσωπο, ζώο, ή και δέντρο»

στα 10

Απαντώντας στην επίθεση για τους ρόλους της στα «Ghost in the Shell» και «Rub & Tug», η Σκάρλετ προκαλεί ακόμα περισσότερο θυμό στα σόσιαλ.

Η Σκάρλετ αντεπιτίθεται: «Θα έπρεπε να μπορώ να παίξω όποιο ρόλο θέλω - πρόσωπο, ζώο, ή και δέντρο»

UPDATE: Διαβάστε στο τέλος του κειμένου τη διευκρίνηση που έκανε η Σκάρλετ Τζοχάνσον, καθώς αυτό που ήθελε να πει «γράφτηκε εντελώς διαφορετικά» κι έγινε λόγος για «click bait και πρωτοσέλιδα».

Το 2017 ο πρωταγωνιστικός της ρόλος στο «Ghost in the Shell», ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις. Αποδεχόμενη να παίξει τη Major Μοτόκο Κουσανάγκι, στην κινηματογραφική αμερικανική live action μεταφορά του κλασικού manga, προκάλεσε για ακόμα μία φορά έναν διάλογο που δεν έχει κλείσει: επιχειρεί συνεχώς το Χόλιγουντ «whitewashing» των υπόλοιπων κουλτούρων, επιλέγοντας κι εδώ μια λευκή ηθοποιό για να παίξει τον ρόλο Ασιάτισσας;

Λίγους μήνες πριν, η Τζοχάνσον ξαναείδε το όνομά της στο μάτι ενός παρόμοιου κυκλώνα: αναγκάστηκε να αποσυρθεί από πρωταγωνίστρια της ταινίας «Rub & Tug», η οποία ξετυλίγει την αληθινή ιστορία ενός τρανς άνδρα. Η ερώτηση «δεν υπάρχουν απεκλεισμένοι τρανς ηθοποιοί να παίξουν τέτοιους ρόλους και πρέπει να τους παίξει κι αυτούς η σταρ των Avengers» επίσης γεννά έναν θεμιτό διάλογο.

Σήμερα, σε μια συνέντευξή της στο περιοδικό «As If», η Σκάρλετ επιχειρεί να διεκδικήσει το δικαίωμα της ηθοποιού να προκαλείται και να προκαλεί μέσα από την τέχνη της και τις όποιες επιλογές της (πράγμα απολύτως θεμιτό). Και το κάνει όμως τόσο άγαρμπα, που ξεσηκώνει για άλλη μία φορά θύελλες στα σόσιαλ.

Χαρακτηρίζοντας τις αντιδράσεις του κόσμου ως μία μορφή «πολιτικής ορθότητας», η οποία έχει γίνει «τάση» στην κινηματογραφική βιομηχανία, η Σκάρλετ χάνει την ευκαιρία να καταλάβει ότι η συζήτηση δεν έχει τόσο να κάνει με το δικό της δικαίωμα, όσο με το να επιτρέψει μία καλοπληρωμένη, λευκή, στρέιτ σταρ λίγο χώρο για μειονότητες ηθοποιών που δεν έχουν τις ίδες ευκαιρίες/προσβάσεις σε ρόλους.

«Νομίζω ότι είναι μία τάση στη βιομηχανία, η οποία πρέπει να συμβεί για διάφορους κοινωνικούς λόγους. Ομως, σε στιγμές αυτό γίνεται πολύ δυσάρεστο και επηρεάζει την ίδια την τέχνη, η οποία θα έπρεπε να μη γνώριζε καμία διάκριση. Δηλαδή, εγώ ως ηθοποιος, θα έπρεπε να έχω το δικαίωμα να παίξω όποιο πρόσωπο, ζώο, δέντρο θέλω. Γιατί αυτή είναι η δουλειά μου...»

Και το twitter πήρε φωτιά...

Ειδικά το τελευταίο, σκληρό. Ομως, τροφή για σκέψη...

UPDATE Η Σκάρλετ Τζοχάνσον έκανε επίσημη δήλωση στο Entertainment Weekly, διευκρινίζοντας τι εννοούσε. Διαβάστε αναλυτικά:

«Η ερώτηση στην οποία απαντούσα, στη συζήτησή μου με τον καλλιτέχνη Ντέιβιντ Σαλ, είχε να κάνει με την αντιπαράθεση πολιτικής ορθότητας και τέχνης. Προσωπικά πιστεύω ότι, σ' έναν ιδανικό κόσμο, κάθε ηθοποιός θα έπρεπε να μπορούσε να παίξει όποιον ρόλο θα ήθελε. Και ότι η Τέχνη, σε όλες τις μορφές της, θα έπρεπε να μην επηρεάζεται από την πολιτική ορθότητα. Αυτό ήθελα να πω, αλλά δεν έγινε κατανοητό με αυτό τον τρόπο. Στην πραγματικότητα, το γνωρίζω πολύ καλά, ότι υπάρχει μεγάλη ανισότητα στη βιομηχανία που εργάζομαι, ένα σύστημα που ευνοεί τους λευκούς ηθοποιούς. Αλλες εθνικότητες και τρανς ηθοποιοί δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες που είχα την πολυτέλεια να έχω εγώ στη δουλειά. Θα συνεχίζω να στηρίζω, όπως έκανα πάντα, τη διαφορετικότητα κάθε είδους σε όλους τους επαγγελματκούς χώρους, και θα συνεχίσω να μάχομαι για πρότζεκτς όπου όλες οι μειονότητες θα συμπεριλαμβάνονται...»

Διαβάστε περισσότερα: