Φεστιβάλ / Βραβεία

H Ελλάδα παρούσα στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο

στα 10

Παραδοσιακά με ελληνική παρουσία σε όλες τις κατηγορίες, το Φεστιβάλ του Σαράγεβο ανακοίνωσε σήμερα τα διαγωνιστικά του προγράμματα.

H Ελλάδα παρούσα στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο

Οι στενές σχέσεις της Ελλάδας με το Σαράγεβο αντικατοπτρίζονται κάθε χρόνο στους ολοένα και πιο στενούς δεσμούς του Διεθνούς Φεστιβάλ της πόλης, στο οποίο συμμετέχουν ελληνικές ταινίες και Ελληνες δημιουργοί. Το ίδιο συμβαίνει και φέτος - σε μια ιδιαίτερη έκδοση του Φεστιβάλ λόγω υγειονομικής κρίσης - με έντονη ελληνική παρουσία σε όλες σχεδόν τις διαγωνιστικές κατηγορίες της διοργάνωσης (αλλά και στις κριτικές επιτροπές) που θα διεξαχθεί από τις 14 μέχρι και τις 25 Αυγούστου.

all the pretty little horses ολα τα όμορφα άλογα 607 Μικρά Ομορφα Αλογα

digger 607 Digger

Στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα, ανάμεσα σε οκτώ ταινίες που θα διεκδικήσουν τα μεγάλα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, γυναίκας και άντρα ηθοποιού, συμμετέχουν δύο ελληνικές ταινίες: το «Μικρά Ομορφα Αλογα» του Μιχάλη Κωνσταντάτου (που πριν από το Σαράγεβο θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ της Σαγκάης) και το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα και διακρίθηκε το Φεβρουάριο που μας πέρασε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Ο Τέταρτος Χαρακτήρας 607 Ο Τέταρτος Χαρακτήρας

Στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ, ανάμεσα σε 16 ταινίες που διεκδικούν τα μεγάλα βραβεία της κατηγορία συμμετέχει ο «Τέταρτος Χαρακτήρας» της Κατερίνας Πατρώνη, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του και διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.

στα βηματά της607 Στα Βήματά της

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Ταινιών Μικρού Μήκους, ανάμεσα σε 10 ταινίες κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του το «Στα Βήματά της» της Αναστασίας Κρατίδη που είχαμε γνωρίσει στο παρελθόν με τις ταινίες «Στο Κατώφλι» και «Βασιλεία». Η ταινία ακολουθεί μια γυναίκα που βρίσκεται σε πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης και πιάνει δουλειά ως συλλέκτης γάλακτος σε μια αγροτική φυλακή στην οποία βρίσκεται ο γιος της, τον οποίο προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει μετά από χρόνια απουσίας της. Η ταινία συμμετέχει και στο διαγωνιστικό τμήμα του 43ου Φεστιβάλ Δράμας. Να σημειωσουμε εδώ πως στην τριμελή επιτροπή που θα αποφασίσει για τα βραβεία της συγκεκριμένης κατηγορίας συμμετέχει ο σκηνοθέτης και υπεύθυνος του σπουδαστικού τμήματος του Φεστιβάλ Δράμας, Θανάσης Νεοφώτιστος.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Στα Βήματά της».

lot's wife 607

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Σπουδαστικών Ταινιών, ανάμεσα σε 15 ταινίες, συμμετέχει το «Η Γυναίκα του Λωτ» του Παναγιώτη Στεργιανού, η απολυτήρια εργασία του στη Σχολή Σταυράκου όπου και σπούδασε σινεμά, μια πειραγμένη ανάγνωση του κεφαλαίου 19 της «Γενέσεως».


Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο θα διεξαχθεί φέτος από τις 14 μέχρι και τις 25 Αυγούστου. Διαβάστε περισσότερα στο επίσημο site της διοργάνωσης.

Sarajevo Film Festival Poster 2020

-