Buzz

O Μαξ φον Σίντοφ έχασε την παρτίδα σκάκι με τον θάνατο

στα 10

Ο σπουδαίος Σουηδός ηθοποιός πέθανε σήμερα σε ηλικία 90 ετών.

O Μαξ φον Σίντοφ έχασε την παρτίδα σκάκι με τον θάνατο

«Οι ταινίες μου δίνουν την ευκαιρία να ταξιδέψω. Δεν είμαι μόνο Σουηδός αλλά και ένας Αμερικάνος, όχι μόνο ένας άνθρωπος της εποχής μου, αλλά έχω ζήσει και 2000 χρόνια πριν και όχι μόνο σε μια νέα χώρα όπως η Αμερική αλλά και στους Αγίους Τόπους.»

Ενας από τους ηθοποιούς εκείνους των οποίων η καριέρα δεν γνώριζε σύνορα ή είδη, ο Μαξ φον Σίντοφ μπορούσε να δώσει μια εξίσου σπουδαία ερμηνεία στις ταινίες του Ινγκμαρ Μπέργκμαν στις περισσότερες από τις οποίες πρωταγωνίστησε, στον «Πόλεμο των Αστρων» ή ακόμη και στο «Game of Thrones».

Ανάμεσα στους πιο αναγνωρίσιμους ρόλους του ήταν αυτός στην «Εβδομη Σφραγίδα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν το 1957, όπου σε μια από τις πιο διάσημες σκηνές στην ιστορία του σινεμά παίζει σκάκι με τον θάνατο, ή αυτός ενός ιερέα στον «Εξορκιστή» του Γουίλιαμ Φρίντκιν το 1973.

The Seventh Seal 607 H Εβδομη Σφραγίδα

εξορκιστής 607 Ο Εξορκιστής

Μετρώντας δεκάδες εμφανίσεις στην οθόνη, τόσο στην πατρίδα του όσο κι εκτός αυτής, στην διάρκεια της πλούσιας και μακράς καριέρας του συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως ο Ντέιβιντ Λιντς, ο Ρίντλεϊ Σκοτ, ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κι ο Γούντι Αλεν. Υπήρξε και ένας από τους (λίγους) ηθοποιούς που υποδύθηκε τον Χριστό στο «The Greatest Story Ever Told» του Τζορτζ Στίβενς το 1965.

Για την ερμηνεία του στην ταινία «Πελέ ο Κατακτητής» κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, ενώ είχε μια ακόμη υποψηφιότητα, αυτή τη φορά για Οσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου στο «Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά» του Στίβεν Ντάλντρι το 2011.

greatest The Greatest Story Ever Told

pele the conqueror 607 Πελέ ο Κατακτητής

hanna Με τη Μπάρμπαρα Χέρσεϊ, τον Ντάνιελ Στερν και τον Μάικλ Κέιν στο «Η Χάνα και οι Αδερφές της» του Γούντι Αλεν

Η τελευταία του εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη ήταν στο «Kursk» του Τόμας Βίντερμπεργκ, ενώ είναι ανάμεσα στους ηθοποιούς της ταινίας του Νικόλα Δημητρόπουλου «Echoes of the Past», για την σφαγή των Καλαβρύτων, που γυρίστηκε πέρσι στην Ελλάδα.

Δείτε εδώ τη διάσημη σκηνή με το σκάκι από την «Εβδομη Σφραγίδα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν:


Δείτε ένα αφιέρωμα στον Μαξ φον Σίντοφ από τις συλλογές της Criterion Collection:


Tags: RIP