Φεστιβάλ / Βραβεία

Πρώτοι τίτλοι για το Διαγωνιστικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

στα 10

Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι καινούργιες ταινίες του Μπριγιάντε Μεντόζα, του Γκάι Μάντιν, του Βέρνερ Χέρτζογκ, του Ζαν Γιμού, του Στίβεν Ντάλντρι και άλλων σύγχρονων σπουδαίων δημιουργών.

Πρώτοι τίτλοι για το Διαγωνιστικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου
Σκηνή από το «Κeyhole» του Γκάι Μάντιν

Δεν είναι ενδεικτικές, αλλά οι πέντε πρώτες ταινίες του επίσημου Διαγωνιστικού Προγράμματος του φετινού 62ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου προετοιμάζουν το έδαφος για μια δυνατή διοργάνωση, στα βήματα που η Μπερλινάλε μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Οσο για το κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ, αυτό έχει ήδη εξασφαλίσει από τον Τομ Χανκς μέχρι τον Κρίστιαν Μπέιλ και από την Σάλμα Χάγιεκ μέχρι την Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Αναλυτικά οι τίτλοι που ανακοινώθηκαν είναι οι εξής:

Captive του Μπριγιάντε Μεντόζα / Η ταινία που όλοι περίμεναν πως θα κάνει την πρεμιέρα της στις Κάννες ή τουλάχιστον στη Βενετία, φτάνει στο Βερολίνο για να παρουσιάσει το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Φιλιππινέζου σκηνοθέτη («Serbis», «Kinatay») με την Ιζαμπέλ Ιπέρ. Το φιλμ, που σηματοδοτεί την πιο ακριβή δουλειά του Μεντόζα και την πρώτη του συνεργασία με διεθνή σταρ του βεληνεκούς της Ιπέρ (η οποία παρεπιπτόντως υπήρξε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών το 2009, όταν ο Μεντόζα κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας για το «Kinatay») αφηγείται την ιστορία μιας Γαλλίδας ιεραποστόλου που πέφτει θύμα απαγωγής τρομοκρατικής ομάδας μαζί με 12 άλλους ξένους στις Φιλιππίνες.

Dictado του Αντόνιο Τσαβάριας / Ισπανικό ψυχολογικό θρίλερ του παραγωγού και σκηνοθέτη Αντόνιο Τσαβάριας που αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού που υιοθετεί την μικρή κόρη ενός φίλου του που πεθαίνει. Μόνο που τα πράγματα δεν κυλούν όσο αρμονικά μοιάζουν στην αρχή, αφού ο σύζυγος δεν θα αργήσει να αντιμετωπίζει το κορίτσι σαν μια απειλή.

Kebun binatang (Postcards From The Zoo) του Eντουιν / Ο Ινδονήσιος σκηνοθέτης του «Βlind Pigs Don't Fly» (επίσημη συμμετοχή Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρόντερνταμ) επιστρέφει με τη δεύτερη ταινία του, ένα δράμα που αφηγείται την ιστορία της Λάνα, η οποία έχει εγκαταλειφθεί από τριών ετών σε ένα ζωολογικό κήπο, έχει ανατραφεί από έναν εκπαιδευτή καμηλοπαρδάλεων. Μεγαλώνοντας θα ερωτευτεί έναν μάγο και μαζί του θα ξεκινήσει ένα ταξίδι στους δρόμους της Τζακάρτα.

Στο επίσημο πρόγραμμα αλλά εκτός διαγωνιστικού προγράμματος θα προβληθούν το «Extremely Loud And Incredibly Close» του Στίβεν Ντάλντρι που θα συνδυάσει τη διεθνή πρεμιέρα του με τις ελπίδες του για τις υποψηφιότητες που αναμένεται να έχει λάβει πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, αλλά και το «The Flowers of War» το έπος του Ζαν Γιμού με τον Κρίστιαν Μπέιλ.

Στο πρόγραμμα Berlinale Special ανακοινώθηκαν οι εξής τίτλοι:

Death Row - Documentary series in four parts του Βερνερ Χέρτζογκ / Μόνιμος φιλοξενούμενος του Φεστιβάλ ο Χέρτζογκ θα παρουσιάσει σε επίσημη πρώτη το νέο του ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές μια ομάδα θανατοποινιτών στο Τέξας.

Don - The King is Back του Φαρχάν Ακχτάρ / Ινδική περιπέτεια δράσης, σίκουελ της ταινίας του 2006 «Don: The Chase Begins», άγνωστο αν θα προβληθεί στο φεστιβάλ τρισδιάστατη όπως θα ξεκινήσει τις προβολές της στην Ινδία στις 23 Δεκεμβρίου.

Keyhole του Γκάι Μάντιν / Το νέο παραισθησιογόνο θρίλερ του Καναδού avant-garde Μάντιν αφηγείται την ιστορία ενός σύγχρονου Οδυσσέα γκάνγκστερ, ο οποίος επιστρέφει στο σπίτι του μετά από πολλά χρόνια και αποφασίζει να ξεκινήσει ένα αποκαλύπτικό ταξίδι από δωμάτιο σε δωμάτιο πριν καταλήξει στην κρεβατοκάμαρα που τον περιμένει η γυναίκα του. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Τζέισον Πάτρικ, η Ιζαμπέλα Ροσελίνι, ο Ουντο Κιερ και ο Κέβιν ΜακΝτόναλντ.

La Chispa de la Vida του Αλεξ ντε λα Ιγκλέσια / Ο σκηνοθέτης της «Τελευταίας Ακροβάτιδας της Μαδρίτης» θα παρουσιάσει στο Βερολίνο την καινούργια του ταινία, ένα ακόμη περιέργο παραμύθι για έναν ατζέντη που έχει μείνει άνεργος και μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι βλέπει την τύχη του αλλάζει, όταν αποφασίζει να κάνει το θάνατο του τηλεοπτικό θέαμα προκειμένου να σώσει την οικογένεια του από την οικονομική καταστροφή. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Σάλμα Χάγιεκ.

Marley του Κέβιν ΜακΝτόναλντ / Ο Βρετανός σκηνοθέτης του «Τελευταίου Βασιλιά της Αγγλίας», του «Life in A Day» και του «Αγγίζοντας το Κενό» επιστρέφει στο αγαπημένο του είδος - το ντοκιμαντέρ - με μια μουσική βιογραφία αφιερωμένη στον Μπομπ Μάρλεϊ.

Διαβάστε εδώ για τη συμμετοχή του Αγγελου Αμπατζόγλου και της ταινίας του «Mustafa's Sweet Dreams» στο πρόγραμμα 14plus του Φεστιβάλ Βερολίνου.

Το 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διεξαχθεί φέτος από τις 9 έως τις 19 Φεβρουαρίου.