Buzz

Ουκρανοί κινηματογραφιστές προς τη Ρωσία: «Πείτε οχι στη διχοτόμηση της χώρας»

στα 10

Με ανοιχτή επιστολή τους, Ουκρανοί κινηματογραφιστές απευθύνονται στους Ρώσους συναδέλφους τους προσπαθώντας να αποτρέψουν τη διχοτόμηση της χώρας.

Ουκρανοί κινηματογραφιστές προς τη Ρωσία: «Πείτε οχι στη διχοτόμηση της χώρας»

Με τίτλο «Κι εμείς πιστεύουμε στη λογική», Ουκρανοί σκηνοθέτες, παραγωγοί, ηθοποιοί και θεωρητικοί υπογράφουν από κοινού μια ανοιχτή επιστολή προς τους Ρώσους συναδέλφους τους, παίρνοντας θέση στα δραματικά γεγονότα που διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή στη χώρα και ζητώντας βοήθεια στην αποτροπή της διχοτόμησης της Ουκρανίας.

Διαβάστε εδώ αυτούσια την επιστολή των Ουκρανών κινηματογραφιστών προς τους Ρώσους συναδέλφους τους και βρείτε εδώ την αγγλική της εκδοχή με το σύνολο των υπογραφών:

ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,
Για πολλά χρόνια, ολόκληρες δεκαετίας πορευτήκαμε μαζί, δουλέψαμε μαζί σας φτιάχνοντας ταινίες σε ένα κοινό πολιτιστικό και κινηματογραφικό πεδίο.
Και τώρα κάτι συμβαίνει που θα ήταν αδύνατον να φανταστούμε ακόμη και στους χειρότερους εφιάλτες μας: ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε ουκρανικό έδαφος, ένα πόλεμος που από λεπτό σε λεπτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα, μια ανατριχιαστική πραγματικότητα από την οποία θα είναι αδύνατον να αποδράσουμε.
Θέλαμε να σας πούμε, φίλοι μας: Δεν είναι δυνατόν να καταλάβεις και να αποδεχτείς τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση από την ηγεσία του ρωσικού κράτους. Στα πρόσφατα χρόνια εγκαθιδρύθηκε ένα καθεστώς στην Ουκρανία, τα μέλη του οποίου ενεπλάκησαν στην εξόντωση του εθνικού μας πλούτου, στην καταστροφή του δικαστικού μας συστήματος και στην υποτίμηση της ηθικής, όπως και στην πλήρη αδιαφορία για τα ατομικά δικαιώματα. Αυτό κατέληξε στην επανάσταση του λαού, μια επανάσταση που οδήγησε στην πτώση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και στην αποχώρηση του από τη χώρα.
H επανάσταση στην πλατεία Μαϊντάν, σύμβολο της αλλαγής, ένωσε ανθρώπους διαφορετικής εθνικότητας και πίστης. Είναι ενωμένοι πιστεύοντας στην πρόοδο της χώρας, στις δημοκρατικές αξίες, στην υψηλή κουλτούρα. Αυτές οι εικόνες που ο ρωσικός Τύπος προσπαθεί να κρύψει, με τη δικαιολογία ότι αποτελούνται από "φασίστες" και "εθνικιστές", δεν είναι παρά ένας προπαγανδιστικός μύθος. Η εθνικιστική και η ρητορική του μίσους όρισαν την ιδεολογία της επανάστασης. Και είναι τελείως ψευδές το συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε καταπάτηση των δικαιωμάτων και συλλήψεις ρωσόφωνων ανθρώπων.
Είναι ακόμη πιο πικρό να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε όμηροι της φιλοδοξίας των πολιτικών που ακολουθούν τους δικούς τους στόχους, απομακρυσμένοι από αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει το λαό.
Είμαστε άραγε τόσο αδύναμοι να σταματήσουμε αυτή τη δύναμη, βρισκόμαστε άραγε αντιμέτωποι με περίπτωση ότι η χώρα μας πρέπει να καταστραφεί; Σας καλούμε να πείτε "ΟΧΙ" στα σχέδια της διχοτόμησης του λαού μας, στα σχέδια της ανάπτυξης μίσους που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να επιδράσει καταστροφικά στη σπουδαία και μεγαλοπρεπή μας τέχνη.
Πιστεύουμε στη λογική, πιστεύουμε στη δύναμη της αλήθειας και της μνήμης που μας ενώνει με τους πιο ισχυρούς δεσμούς.
Εχοντας πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον για το λαό μας

Διαβαστε ακόμη: