Buzz

Ουκρανία: Το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Οδησσού, η Αγγελα Μέρκελ και ο Βιμ Βέντερς

στα 10

Με τις εξελίξεις στην Ουκρανία στο κέντρο της προσοχής όλου του πλανήτη, το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Οδησσού δηλώνει παρών, την ίδια στιγμή που Ευρωπαϊοι αξιωματούχοι και ο Βίμ Βέντερς παίρνουν θέση.

Ουκρανία: Το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Οδησσού, η Αγγελα Μέρκελ και ο Βιμ Βέντερς

Με επίσημη ανακοίνωσή του το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Οδησσού εξέφρασε την επιθυμία του να κάνει τα πάντα ώστε να λάβει χώρα η διοργάνωσή του που για φέτος είναι προγραμματισμένη από τις 11 έως και τις 19 Ιουλίου.

«Θα κάνουμε ότι είναι πιθανό για να συμβεί. Οχι μόνο γιατί έχει ξεπεράσει σαν διοργάνωση τα εθνικά σύνορα και έχει βρει τη θέση του στο διεθνές φεστιβαλικό κύκλωμα, αλλά γιατί καθώς θρηνούμε για όσους χάθηκαν πρέπει να σκεφτόμαστε το μέλλον.»

Η ανακοίνωση αναφέρει τη γέννηση και τη σημασία του Φεστιβάλ του Σαράγεβο μέσα στο πόλεμο της Βοσνίας, το διεθνές αντίκτυπο που έχει κερδίσει μέσα στα χρόνια το Φεστιβάλ της Ουκρανίας, το γεγονός πως είναι ένα Φεστιβάλ που χρηματοδοτείται σε μικρό ποσοστό από το κράτος και πως είναι μια διοργάνωση που αφορά το κοινό.

«Το κοινό μας είναι νέοι και ενεργοί θεατές, σκεπτόμενοι και με κοινωνική ευαισθησία. Πολλοί από αυτούς αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους αυτές τις μέρες. Φτιάχνουμε το πρόγραμμά μας γι' αυτούς... Το Φεστιβάλ πρόσφερε πάντοτε στους θεατές του επίκαιρο περιεχόμενο, οπότε και το 2014 θα συμεπεριλάβει ταινίες για το ρόλο της κοινωνίας στην Ουκρανία και τον κόσμο.»

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Οδησσού.

Την ίδια στιγμή στο Βερολίνο, όπως αναφέρει το Screen, στο πλαίσιο δύο συνεδρίων για την Ευρώπη, αναφέρθηκε εκτεταμένα η κατάσταση στην Ουκρανία, με τον Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Βιμ Βέντερς να εναντιώνονται στις πρακτικές της Ρωσίας που επιθυμεί τη διχοτόμηση της χώρας.

«Η Ιστορία μας έχει δείξει ότι η ασφάλεια μιας χώρας δεν πηγάζει από το να χτίζεις περισσότερους τοίχους ή φράχτες, αλλά από το να αγκαλιάζεις και να ενσωματώνεις τις αλλαγές. Χρειαζόμαστε συνεργασία, όχι αντιπαράθεση. Αυτή είναι αρχή για την οποία αγωνίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτές είναι οι αξίες που η Ευρώπη θα διαφυλάξει», δήλωσε ο Μπαρόζο παρουσία της Αγγελα Μέρκελ σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο συνέδριο «A Soul of Europe», στο οποίο συμμετείχε και ο Μπαρόζο, μίλησε ο Βιμ Βέντερς, άρτι αφιχθείς από τον Καναδά όπου γυρίζει το τρισδιάστατο «Everything Will Be Fine», αναφερόμενος σε μια ενισχυμένη πολιτιστικά Ευρώπη.

Ο Βέντερς αναφέρθηκε στο όνειρό του να γίνει Ευρωπαίος που έγινε πραγματικότητα, αλλά πως η Ευρώπη του σήμερα με τη γραφειοκρατεία και τους κανονισμούς της δεν είναι το όραμα της Ευρώπης που είχε ελπίσει. Ασκησε κριτική στη φροντίδα που δίνει η Ενωση στον πολιτισμό και τη δημιουργία.

«Οταν η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση και όλα παίρνουν τον κάτω δρόμο, η Ευρώπη καλεί τους καλλιτέχνες, τους διανοοούμενους και τους κινηματογραφιστές της να τη βοηθήσουν να καλυτερεύσει την εικόνα της. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα μένουμε πάντα στη σκιά. Δεν είμαστε μόνιμοι στις Βρυξέλλες, είμαστε περιστασιακοί, αλλά δεν καθόμαστε ποτέ στο τραπέζι.»

Διαβαστε ακόμη: