Φεστιβάλ / Βραβεία

Στη Ρωσία δεν είδανε τα Οσκαρ!

στα 10

Το κρατικό κανάλι Channel One της Ρωσίας ακύρωσε την προγραμματισμένη αναμετάδοση των βραβείων Οσκαρ, προκρίνοντας τη ζωντανή κάλυψη των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Στη Ρωσία δεν είδανε τα Οσκαρ!

Σε επίσημη δήλωσή του, το κανάλι επεσήμανε: «Εξαιτίας της ογκώδους ειδησεογραφίας που αφορούν την κατάσταση στην Κριμαία και την Ουκρανία και το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού στις ειδήσης, το Channel One θεωρεί αδύνατον να μεταδώσει την τελετή των Οσκαρ για πέντε ώρες, ειδικά αυτό το πρωινό.»

Το κανάλι πρόσθεσε πως μαγνητοσκοπημένη μετάδοση των βραβείων θα γίνει τη Δευτέρα.

Την είδηση επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το Variety, και ο Ρώσος κριτικός κινηματογράφου Γιούρι Γκλαντιλστσίκοφ, ο οποίος θα σχολίαζε ζωντανά την απονομή, αλλά ειδοποιήθηκε αργά την Κυριακή πως η μετάδοση δεν θα γίνει.

Το γεγονός φυσικά δεν προκάλεσε έκπληξη, αφού είναι λογικό πως η κατάσταση στην περιοχή είναι κρίσιμη, πράγμα που ενισχύεται, κατά το ρεπορτάζ τόσο του Variety όσο και του The Hollywood Reporter, από το γεγονός πως το Channel One, όπως και η πλειοψηφεία των καναλιών στη Ρωσία (που είναι είτε κρατικά είτε εν μέρει ιδιωτικά αλλά με δεσμούς προς το Κρεμλίνο) είναι εντεταλμένα να προπαγανδίζουν τις θέσεις της Ρωσίας στην κρίση στην Ουκρανία.

Στην 86η Απονομή, o Tζάρεντ Λέτο (δείτε εδώ ολόκληρο τον ευχαριστήριο λόγο του), νικητής του Οσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για το «Dallas Buyers Club» μίλησε για την Ουκρανία απευθυνόμενος στον ουκρανικό λαό: «Θέλω να σας πω πως είμαστε εδώ καθώς αγωνίζεστε για να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα, να ζήσετε το αδύνατο, σας σκεφτόμαστε σήμερα.»

Κάτι που μάλλον η ρωσική τηλεόραση δεν θα ήθελε να προβάλλει ποτέ...

Update 4/3/2014: Η απονομή μεταδόθηκε τελικά στην μαγνητοσκοπημένη μικρότερη εκδοχή της (90 λεπτά) στο Channel One το βράδυ της Δευτέρας 3 Μαρτίου. Από τον ευχαριστήριο λόγο του Τζάρεντ Λέτο έλειπε ωστόσο η αναφορά στην Ουκρανία. Οι υπεύθυνοι του καναλιού υποστηρίζουν πως δεν την έκοψαν οι ίδιοι...

Διαβάστε εδώ όλα όσα συνέβησαν, λεπτό προς λεπτό, στην 86η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ, από το κόκκινο χαλί μέχρι την ανακοίνωση του Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Διαβάστε ακόμη:

Tags: OSCARS 2014