Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2024 | Οι Προβλέψεις του Flix: Διεθνής Ταινία

στα 10

To Flix μετράει αντίστροφα μέχρι την 96η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ, με προβλέψεις και προτιμήσεις σε κάθε κατηγορία.

Oscars 2024 | Οι Προβλέψεις του Flix: Διεθνής Ταινία

Οι υποψηφιότητες στην κατηγορία Διεθνούς ταινίας είναι:

Io Capitano (Ματέο Γκαρόνε, Ιταλία)
Society of the Snow (Χουαν Αντόνιο Μπαγιόνα, Ισπανία)
Στο Γραφείο των Καθηγητών (Ιλκέρ Τσατάκ, Γερμανία)
Η Ζώνη του Ενδιαφέροντος (Τζόναθαν Γκλέιζερ, Ην. Βασίλειο)
Perfect Days (Βιμ Βέντερς, Ιαπωνία

Να ξεκινήσουμε από αυτήν που λείπει; Πολλοί μπορεί να απορείτε γιατί απουσιάζει μία ταινία που θα ήταν φαβορί: «Η Ανατομία Μίας Πτώσης» της Ζιστίν Τριέ. Να θυμίσουμε λοιπόν ότι δεν ήταν η πρόταση της Γαλλίας. Οι Γάλλοι κατέθεσαν να τους εκπροσωπήσει το «Στη Φωτιά» (La Passion de Dodin Bouffant) του Τραν Αν Χουνγκ. Ρίσκαραν (είμαστε φαν της ταινίας, αλλά δεν ήταν σωστή επιλογή μετά την θριαμβευτική κούρσα της Τριέ στα παγκόσμια βραβεία) και την πάτησαν.

Από εκεί και πέρα: δεν υπάρχει, ή δεν θα έπρεπε να υπάρχει, κανένας ανταγωνισμός. Η Ζώνη του Ενδιαφέροντος του Τζόναθαν Γκλέιζερ είναι ένα αριστούργημα, θα μείνει με δικό του κεφάλαιο στην Ιστορία του σινεμά (διαβάστε και τα επιχειρήματα του Flix) και πρέπει να κερδίσει (εφόσον δεν έχει τύχη στην «μεγάλη» κατηγορία του Best Picture), εδώ!

perfect days Θα κάνει η Ιαπωνία, με Γερμανό σκηνοθέτη, την ανατροπή;

Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα: πόσο άβολα κάνει το θέμα του ναζισμού να νιώθουν οι θεατές/ψηφοφόροι. Το ζήσαμε και στα Ευρωπαϊκά Βραβεία (ήμασταν στην αίθουσα - κάθε φορά που ακουγόταν μία υποψηφιότητα της ταινίας, το κοινό πάγωνε). Βέβαια, ήμασταν στο Βερολίνο. Επίσης, υπάρχει και το αντίθετο επιχείρημα: η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα (η τραγωδία στη Γάζα και η κριτική κατά του Ισραήλ) έχει συσπειρώσει την εβραϊκή κοινότητα και απαιτούν ιστορική υπενθύμιση και ορατότητα. Αυτό, μπορεί να λειτουργήσει στρατευμένα υπέρ.

Εμάς μάς ενδιαφέρει πάντως η βράβευση ενός.auteur (Τζόναθαν Γκλέιζερ, υποκλινόμαστε). Πόσο κρίμα που, και να κερδίσει, το credit δεν θα πάει σε εκείνον. Δεν αναγράφεται το όνομα του σκηνοθέτη στο αγαλματάκι, δεν μπαίνει στο βιογραφικό του, δε θα το βρείτε χρόνια μετά στο imdb κάτω από τα βραβεία του.

Aν κερδίσει πάντως η Μ. Βρετανία, θα σημειωθεί ιστορική πρωτιά: καθώς η κατηγορία για δεκαετίες ήταν για «ξενόγλωσση» ταινία, δεν είχε ευκαιρίες να διεκδικήσει Οσκαρ σε αυτή την πεντάδα. Τώρα, ως απλώς «Διεθνής» (μη Αμερικανική) παραγωγή, είναι (και θα είναι) παρούσα.

Ποιος άλλος μπορεί να κάνει την ανατροπή; Η Ιαπωνία (γιατί εκείνη υπέβαλε την ταινία του Γερμανού Βιμ Βέντερς) με το «Υπέροχες Μέρες» που είχε φύγει από τις Κάννες με δύο βραβεία. Ή η Ιταλία με το Io Capitano, επίσης διπλά βραβευμένο στη Βενετία.

Θα κερδίσει το Οσκαρ: Η Ζώνη του Ενδιαφέροντος
Θα έπρεπε να κερδίσει: Η Ζώνη του Ενδιαφέροντος
Το Flix θα έδινε το Οσκαρ: Η Ζώνη του Ενδιαφέροντος

Περισσότερες προβλέψεις


O δρόμος για τα Οσκαρ: Προγνωστικά, στατιστικά, ανατροπές, φαβορί και αουτσάιντερ στο ειδικό τμήμα του Flix για τα φετινά βραβεία Οσκαρ που ανανεώνεται συνεχώς