Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2024 | Οι Προβλέψεις του Flix: A' Γυναικείος Ρόλος

στα 10

To Flix μετράει αντίστροφα μέχρι την 96η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ, με προβλέψεις και προτιμήσεις σε κάθε κατηγορία.

Oscars 2024 | Οι Προβλέψεις του Flix: A' Γυναικείος Ρόλος

Οι υποψήφιες για Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου είναι

Ανέτ Μπένινγκ (Nyad)
Λίλι Γκλάντστοουν (Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
Σάντρα Ούλερ (Ανατομία μιας Πτώσης)
Κάρεϊ Μάλιγκαν (Ο Μαέστρος)
Εμα Στόουν (Poor Things)

Stone vs (Glad)Stone! Τι θρίλερ είναι αυτό που θα παιχτεί εδώ! Εμοιαζε σίγουρο στοίχημα και ανατράπηκε στο παρά πέντε. Να τα δούμε όμως από την αρχή.

Από την πρώτη στιγμή, στο φεστιβάλ Καννών που έκανε πρεμιέρα η νέα ταινία του μάστερ Σκορσέζε, Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού, κι είδαμε την Λίλι Γκλάντστοουν, αυτό το μαγευτικό κορίτσι, αυτό το απέριττα γήινο, δυνατό πλάσμα με το old-soul βλέμμα, κάναμε προβλέψεις: «Ποιο είναι αυτό το κορίτσι; Πώς τη λένε; Θα πάει σίγουρα για Οσκαρ...»

killers of the flower moon

Και ξέραμε ότι αυτό θα έγραφε Iστορία: η 4η γηγενής ηθοποιός που κερδίζει οσκαρική υποψηφιότητα. Και αν ανοίξει ο φάκελος κι ακούσει το όνομά της, η πρώτη που κερδίζει Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Και στην Ακαδημία αρέσουν πολύ τα standing ovation moments, που γράφουν ιστορία.

Δεν είχαμε δει όμως ακόμα την Εμα. Την Εμα Στόουν στον ερμηνευτικό άθλο του Poor Things - που έπρεπε να σβήσει όλες τις καταγραφές του μυαλού, της αντίληψης, της μεθόδου, των σπουδών της, της τέχνης της, της ηθικής της και να πέσει στο κενό. Σίγουρη ότι ο Λάνθιμος κρατάει το δίχτυ. Κι αυτό να το κάνει δικό της - με τόλμη, πείραμα, ταλέντο, γλώσσα στο κατεστημένο. Διαβάστε όλη μας την ανάλυση εδώ

poor things

Και φαίνεται ότι οι Αμερικανοί αρχικά συμφώνησαν - ο δρόμος προς τα βραβεία και τις διακρίσεις των κριτικών ενώσεων ήταν ανοιχτός για το 2ο Οσκαρ της Εμα Στόουν (μετά το «La La Land») Κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα, το Critic's Choice, το BAFTA (εκεί η Γκλάντστοουν δεν ήταν καν υποψήφια), ενώ η Γκλάντστοουν κέρδιζε «μικρότερα» πράγματα: Gothams, the New York Film Critics Circle, the National Board of Review. Φυσικά κι εκείνη τη Χρυσή Σφαίρα (Δραματικού ρόλου, ενώ η Στόουν σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία)

Μέχρι που ήρθε το κομβικό σημείο: τα SAG. Τα βραβεία της Ενωσης Ηθοποιών έχουν κάνει πολλές φορές την ανατροπή και συνήθως υποδεικνύουν το όνομα που θα εμπεριέχει και ο οσκαρικός φάκελος. Αυτή η ανατροπή φέρνει την Γκλάντστοουν στο νήμα, μαζί με την Στόουν. Οπως κι επίσης το «ενοχικό»: η μία το έχει πάρει, η άλλη όχι και θα είναι και η πρώτη ιθαγενής κλπ κλπ κλπ.

Losers' trivia: Αν χάσει η Λίλι Γκλάντστοουν, πολύ πιθανόν Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού να μην κερδίσουν κανένα Οσκαρ. Κάτι που έχει ξανασυβεί άλλες δύο φορές στον Μάρτιν Σκορσέζε: με τις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης» και πιο πρόσφατα με τον «Ιρλανδό». Αν χάσει η Εμα Στόουν, πολύ πιθανόν να μην κερδίσει κανένα Οσκαρ και το «Poor Things», κάτι που θα είναι πανωλεθρία. Ταινία που φεύγει αβράβευτη ενώ διεκδικούσε 11 υποψηφιότητες έχει να ξανασυμβεί από το «The Color Purple» του Στίβεν Σπίλμπεργκ το 1986.

Θα κερδίσει το Οσκαρ: Κάποια από τις Στόουν.
Θα έπρεπε να κερδίσει: Εμα Στόουν (Poor Things)
Το Flix θα έδινε το Οσκαρ: Εμα Στόουν (Poor Things)
Ποια θα είναι η πραγματική ανατροπή: Να χωριστούν οι ψήφοι. Και να το πάρει η Σάντρα Ούλερ για την Ανατομία μιας Πτώσης.

Ολες οι προβλέψεις


O δρόμος για τα Οσκαρ: Προγνωστικά, στατιστικά, ανατροπές, φαβορί και αουτσάιντερ στο ειδικό τμήμα του Flix για τα φετινά βραβεία Οσκαρ που ανανεώνεται συνεχώς