Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2015 / Οι προβλέψεις του Flix: Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία

στα 10

Μετράμε αντίστροφα για την 87η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ και προβλέπουμε τους νικητές σε όλες τις κατηγορίες.

Flix Team
Oscars 2015 / Οι προβλέψεις του Flix: Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία
H «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι, φαβορί για το Οσκαρ

H κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας στην ιστορία των Οσκαρ είναι αυτή που κρύβει πάντοτε τις μεγαλύτερες εκπλήξεις.

Δεν είναι μόνο το γεγονός πως οι υποψηφιότητες προκύπτουν από μια ειδική επιτροπή που διευκολύνει το έργο της Ακαδημίας, ξεδιαλέγοντας πέντε ταινίες μέσα από τη μεγάλη λίστα των τίτλων που προτείνονται από την κάθε χώρα, αλλά κυρίως το γεγονός πως τα μέλη της Ακαδημίας ψηφίζουν έχοντας δει ελάχιστες ακόμη και από αυτές τις πέντε, με το Οσκαρ να καταλήγει μέσα στα χρόνια σε outsiders που κανονικά δεν θα έπρεπε να βρίσκονται καν στην πεντάδα.

Ζήστε τα Οσκαρ 2015 λεπτό προς λεπτό - από τους πρώτους που θα πατήσουν το κόκκινο χαλί μέχρι και τον νικητή του Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας στο live blog του Flix που βρίσκεται ήδη στον αέρα.

leviathan sea 607 Leviathan

Πριν την ανακοίνωση των φετινών υποψηφιοτήτων, το φαβορί για το Ξενόγλωσσο Οσκαρ ήταν η «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι - ίσως η πιο διάσημη ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς, αλλά η Χρυσή Σφαίρα στο «Leviathan» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα. Με τη «Χειμερία Νάρκη» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν αλλά και την «Ανωτέρα Βία» του Ρούμπεν Οστλουντ εκτός πεντάδας, το Οσκαρ μπορεί να πάει εξίσου στο «Timbuktu» του Αμπντεραχμάν Σισακό (λόγω της ευαισθησίας των Αμερικάνων με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό) ή στο «Ιστορίες για Αγρίους» του Νταμιάν Σιφρόν που μοιάζει με όαση «εμπορικού σινεμά» μέσα στις πιο καλλιτεχνικές υπόλοιπες τέσσερις επιλογές.

Εμείς επιμένουμε πως το παιχνίδι θα κριθεί ανάμεσα στην «Ida» και το «Leviathan», άξιες επιλογές όποιος κι αν είναι ο τελικός νικητής.

Timbuktu 607 Timbuktu

Για την ιστορία, το «Ida» είναι η δέκατη υποψηφιότητα της Πολωνίας στην κατηγορία (δεν έχει κερδίσει ποτέ), το «Ιστορίες για Αγρίους» είναι η έβδομη υποψηφιότητα της Αργεντινής (που έχει κερδίσει δύο Οσκαρ: ένα το 1985 με το «The Winner Story» και ένα το 2009 με το «Μυστικό στα Μάτια της»), το «Leviathan» είναι η έκτη υποψηφιότητα της Ρωσίας (με Οσκαρ το 1994 για τον «Ψεύτη Ηλιο» του Νικίτα Μιχάλκοφ) χωρίς να συνυπολογίζει κανείς τις ακόμη εννιά υποψηφιότητες και τα τρία Οσκαρ της Σοβιετικής Ενωσης, ενώ το «Timbuktu» και το «Tangerines» είναι οι πρώτες υποψηφιότητες της Μαυριτανίας και της Εσθονίας αντίστοιχα.

Αυτές είναι οι υποψηφιότητες για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας:

Η 87η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ θα μεταδοθεί για 18η συνεχόμενη χρονιά, live & αποκλειστικά, από τα κανάλια novacinema την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις 2 το πρωί. Το Flix.gr θα κάνει live blogging με ό,τι συμβαίνει μέσα κι έξω από το Dolby Theater όλο το βράδυ. Ζήστε τα Οσκαρ με τη nova και το Flix!

Οι προβλέψεις του Flix: