Buzz

Ανακαλύφθηκε η ημιτελής αυτοβιογραφία του Ορσον Γουέλς

στα 10

Τρεις δεκαετίες μετά το θανατό του και εκατό χρόνια από τη γεννησή του Ορσον Γουέλς, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψαν μια ημιτελή και αποκαλύπτική αυτοβιογραφία που ρίχνει φως στο αιώνιο σκοτάδι γύρω από τον σπουδαιότερο σκηνοθέτη όλων των εποχών.

Ανακαλύφθηκε η ημιτελής αυτοβιογραφία του Ορσον Γουέλς

Η αυτοβιογραφία με τίτλο «Confessions of a One-Man Band» που ξεκίνησε να γράφεται τη δεκαετία του '70 βρέθηκε δακτυλογραφημένη, αλλά και με χειρόγραφες σημειώσεις και αλλαγές από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν μέσα σε οκτώ κουτιά με αρχειακό υλικό του Ορσον Γουέλς που είχε μεταφερθεί εκεί από τη σύντροφο για 24 χρόνια του σκηνοθέτη Οτζα Κόνταρ από το σπίτι της στην Κροατία.

«Αν το θεωρήσουμε ως ένα παζλ, να ακόμη ένα σημαντικό κομμάτι που μας φέρνει πιο κοντά στο να δούμε τη μεγάλη εικόνα», δήλωσε ο Φίλιπ Χόλμαν, επιμελητής της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου. «Μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τον Ορσον Γουέλς ώς πατέρα, σύζυγο και φίλο - το να δούμε τι ακριβώς συνέβαινε στο παρασκήνιο των ταινιών του, συμπεριλαμβανομένων των αγώνων και των χαμένων ευκαιριών και της αγωνίας που ζούσε»

Διαβάστε ακόμη: Ας βοηθήσουμε όλοι για να ολοκληρωθεί η τελευταία ταινία του Ορσον Γουέλς

Orson Welles 607

«Δεν είμαστε κοντά σε ένα τελικό draft, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα απομνημονεύματα δεν είναι σημαντικά για τους ερευνητές», δηλώνει ο Χόλμαν που δεν πιστεύει ότι η αυτοβιογραφία θα εκδοθεί σύντομα. «Υπάρχουν πολλά στοιχεία που εξηγούν γιατί δεν τέλειωσε ή δεν μπορούσε να ολοκληρώσει πολλά από τα πρότζεκτ του.»

Τα απομνημονεύματα του Γουέλς αναφέρονται φυσικά στις δυσκολίες που συνάντησε ο μεγάλος σκηνοθέτης παγιδευμένος μέσα στο άκαμπτο σύστημα μιας βιομηχανίας στην οποία δεν «χωρούσε», αλλά και στις σχέσεις του με τον φίλο του Ερνεστ Χέμινγουεϊ, τη συζυγό του Ρίτα Χέιγουορθ και τον Ντ.Γ. Γκρίφιθ.

Ο Γουέλς αναφέρεται σε προσωπικές στιγμές του από το γάμο του με τη Ρίτα Χέιγουορθ, στο μίσος που του είχε ο Γκρίφιθ, αλλά και σε μια βραδιά με πολύ αλκοόλ μετά το Νόμπελ που κέρδισε ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ, με τον Γουέλς να γράφει «Επρεπε να είχε πάει στην Κάρεν Μπλίξεν»!

Orson Welles 607

Διαβάστε ακόμη: