Buzz

Οι καλύτερες ταινίες όλων των εποχών κατά τον Ορσον Γουέλς

στα 10

Είναι αστείο να σκέφτεσαι πως πιο πάνω απ' όλες τις ταινίες που το 1952 ο Ορσον Γουελς είχε ψηφίσει ως τις αγαπημένες του όλων των εποχών, βρίσκεται εδώ και χρόνια σε οποιαδήποτε λίστα και να αναζητήσετε μια δική του ταινία. Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γεννησή του σήμερα, 6 Μαΐου, θυμόμαστε τα αριστουργήματα που τον ενέπνευσαν...

Οι καλύτερες ταινίες όλων των εποχών κατά τον Ορσον Γουέλς

«Πιστεύω πως είναι πολύ ζημιογόνο για έναν σκηνοθέτη να βλέπει ταινίες άλλων δημιουργών, γιατί είτε τους μιμείται είτε αγωνιά να μην τους μιμηθεί. Οταν κάνεις ταινίες πρέπει να είσαι αθώος. Και εγώ έχασα νωρίς την αθωότητά μου. Κάθε φορά που βλέπω μια ταινία, χάνω κάτι. Δεν κερδίζω. Δεν κατάλαβα ποτέ τι εννοούν όσοι λένε πως έμαθαν σινεμά από τις ταινίες μου, γιατί δεν πιστεύω ότι μπορείς να μάθει από τις ταινίες των άλλων. Πρέπει να μαθαίνεις από το εσωτερικό σου όραμα και να το ανακαλύπτεις αθώα, σαν να μην υπήρξαν ποτέ ο Γκρίφιθ, ο Αϊζενστάιν, ο Φορντ, ο Ρενουάρ ή όποιος άλλος.»

Μπορεί ο Ορσον Γουελς να έχασε την αθωότητά του νωρίς, αλλά αυτό το οφείλει στο ότι δεν κατάφερε ποτέ να σταματήσει να βλέπει σινεμά σαν ένας παθιασμένος, αμετανόητος θεατής. Ευτυχώς γι' αυτόν δεν χρειάστηκε ποτέ να αγωνιά αν θα μιμηθεί κάποιον - έστω και ασυνείδητα - αφού το όραμά του (εσωτερικό και εξωτερικό) υπήρξε τόσο αυθεντικό, όσο χρειάστηκε για να ξαναγραφτεί από την αρχή η ιστορία του σινεμά.

2

Οι δέκα ταινίες που ακολουθούν ήταν η λίστα που το 1952 ο Ορσον Γουελς έδωσε στη δημοσιότητα, χωρίς ωστόσο να ξαφνιάσει κανέναν. Ηταν ήδη γνωστό πως τα «Φώτα της Πόλης» του Τσαρλς Τσάπλιν ήταν η ταινία που θεωρούσε ως το υπέρτατο αριστούργημα στην ιστορία του κινηματογράφου, ενώ στις υπόλοιπες εννιά θέσεις βρίσκουμε τους αγαπημένους του σκηνοθέτες (τον Γκρίφιθ, τον Στροχάιμ, τον Αϊζενστάιν, τον Ρενουάρ και τον Φορντ) σε μια λίστα από δέκα ταινίες που χρόνια μετά θα βρίσκονταν όλες κάτω από τον «Πολίτη Κέιν».

Από τον λιτό νεορεαλισμό του Βιτόριο Ντε Σίκα μέχρι την υπερμεγέθη «Μισαλλοδοξία» του Γκρίφιθ και από τις πρωτοπορίες του Σεργκέι Αϊζενστάιν μέχρι την αμερικάνα του «Stagecoach», ό,τι ακολουθεί δεν είναι παρά όλες οι διαφορετικές πλευρές ενός και μόνο δημιουργού.

2

Τα Φώτα της Πόλης του Τσαρλς Τσάπλιν (1931)

2

Greed του Εριχ φον Στροχάιμ (1924) - Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix

2

Μισαλλοδοξία του Ντ. Γ. Γκρίφιθ (1916)

4

O Νανούκ του Βορρά του Ρόμπερτ Τζ. Φλάχερτι (1922)

2

Sciuscià του Βιτόριο Ντε Σίκα (1946)

2

Θωρηκτό Ποτέμκιν του Σεργκέι Αϊζενστάιν (1925)

2

La Femme du Boulanger του Μαρσέλ Πανιόλ (1938)

2

H Μεγάλη Χίμαιρα του Ζαν Ρενουάρ (1937)

2

Stagecoach του Τζον Φορντ (1939)

2

Our Daily Bread του Κινγκ Βίντορ (1934)

Περισσότερες αγαπημένες λίστες από μεγάλους δημιουργούς: