Buzz

Οι 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών κατά τον Μίκαελ Χάνεκε!

στα 10

Μπορεί ο Μίκαελ Χάνεκε να μην συμμετείχε στην πρόσφατη ψηφοφορία του Sight & Sound για τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, αλλά το είχε κάνει το 2002, δίνοντας τη δική του δεκάδα, προδίδοντας τις μπρεσονικές και χιτσκοκικές αναφορές του.

Οι 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών κατά τον Μίκαελ Χάνεκε!

Μετά και το θριάμβο του «Amour», συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στους σημαντικότερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Ενας δημιουργός που ξεκίνησε σοκάροντας για την κλινική ωμότητά του και συνεχίζει σοκάροντας για την βαθιά μελέτη του πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση.

Οσο, όμως, κι αν η κριτική επιμένει να τον συγκρίνει με τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν και τον Καρλ Ντράγιερ, ο Χάνεκε μοιάζει να βρίσκει αλλού τις επιρροές του σινεμά του: στον μινιμαλισμό του Ρομπέρ Μπρεσόν, στο σασπένς του Αλφρεντ Χίτσκοκ και την όχι και τόσο προφανή ομοιότητα του με τον Λουίς Μπουνιουέλ.

Ολα τα παραπάνω φυσικά ισχύουν, μόνο αν θεωρήσουμε πως οι ταινίες που διαλέγει ένας δημιουργός ως «καλύτερες όλων των εποχών» είναι και αυτές που έχουν επηρεάσει το έργο του. Συνειδητά ή ασυνείδητα.

Το 2002, το βρετανικό περιοδικό «Sight & Sound» δημοσιεύσε τη δεκάδα που είχε δώσει ο Χάνεκε, ως συνεισφορά στην τότε λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Και είναι αυτή που ακολουθεί.

  1. Au Hasard Balthazar του Ρομπέρ Μπερσόν (1966)
  2. Lancelot du Lac του Ρομπέρ Μπρεσόν (1974)
  3. Ζerkalo του Αντρέι Ταρκόφσκι (1975)
  4. Σαλό ή 120 Μέρες στα Σόδομα του Πιερ Πάολο Παζολίνι (1975)
  5. Εξολοθρευτής Αγγελος του Λουίς Μπουνιουέλ (1962)
  6. Ο Χρυσοθήρας του Τσάρλς Τσάπλιν (1925)
  7. Psycho του Αλφρεντ Χίτσκοκ (1960)
  8. Α Woman Under the Influence του Τζον Κασαβέτις (1974)
  9. Γερμανία, Ετος Μηδέν του Ρομπέρτο Ροσελίνι (1948)
  10. Η Εκλειψη του Μικελάντζελο Αντονιόνι (1962)

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που έδωσε ο Μίκαελ Χάνεκε στο Flix και διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Amour» που παίζεται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου.