Buzz

Ορσον Γουέλς - ο πρώτος αναρχικός σκηνοθέτης του Χόλιγουντ: δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ για τη ζωή του

στα 10

Δείτε το trailer του «Magician» του Τσακ Γουόρκμαν, του ντοκιμαντέρ για τη θυελλώδη προσωπικότητα και το δαιμονισμένο ταλέντο του Ορσον Γουέλς.

Ορσον Γουέλς - ο πρώτος αναρχικός σκηνοθέτης του Χόλιγουντ: δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ για τη ζωή του

Πολλοί έχουν ασχοληθεί, ερευνήσει και καταγράψει, στο χαρτί και στην οθόνη, τη ζωή και το έργο του καταραμένα θαρρείς μεγαλοφυούς Ορσον Γουέλς. Αν θα ήθελε κανείς να είναι συνεπής και πλήρης, ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του σκηνοθέτη, σεναριογράφου, παραγωγού, ηθοποιού που άφησε κληρονομιά στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο θα έπρεπε κανονικά να έχει τη διάρκεια μίνι σειράς. Αυτό που πέτυχε ο οσκαρικός Τσακ Γουόρκμαν, σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις και κριτικές από το φεστιβάλ του Telluride που η ταινία έκανε την πρεμιέρα της, είναι να σκάψει αρκετά βαθύτερα και να πάει λίγο πιο μακριά. Στην κυριολεξία.

Το «Magician» είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ που η κάμερα επισκέπτεται τους χώρους που ο Γουέλς έζησε ή εργάστηκε - τη θεατρική σκηνή στο Γούντστοκ του Ιλινόι, για παράδειγμα, όπου ως παιδί-θαύμα ο Ορσον ανέβαζε Σπαιξπηρικές παραστάσεις. «Ηταν σαν να βλέπεις μπροστά σου τον 4χρονο Μότσαρτ να κάθεται στο πιάνο...» Το ταλέντο του Γουόρκμαν στην ενδελεχή έρευνα αποδίδει: καταλήγει να ξεθάβει ανεκτίμητους κι ακυκλοφόρητους θησαυρούς αρχαϊκού υλικού: τα τεστ για την κάμερα που ο Γουέλς γύριζε ο ίδιος (για τα «Δον Κιχώτης», «Ο Εμπορος της Βενετίας», «Βασιλιάς Ληρ», «The Other Side of the Wind», «The Dreamers», «The Deep» κ.α.) αμοντάριστες σκηνές ταινιών που δεν τέλειωσαν ποτέ, αλλά και συνεντεύξεις συνεργατών του Γουέλς και κινηματογραφικών θρύλων που δεν είναι πια εν ζωή (από τον Ρόμπερτ Γουάιζ και τον Τζον Χάουζμαν, μέχρι τον Αντονι Πέρκινς και τη Σουζάν Κλουτιέ). Μαζί με αυτούς, ενώνουν τις φωνές τους και σύγχρονοι θαυμαστές του, όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ («εκείνος ήταν ο πρώτος ανεξάρτητος σκηνοθέτης στην Ιστορία!»), ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Πίτερ Μπογκντάνοβιτς.

Magician Orson Welles documentary poster 607

Το σπουδαιότερο όμως που επιτυγχάνει το «Magician» (τίτλος λογοπαίγνιο: αναφέρεται φυσικά στο σκηνοθετικό ταλέντο του Γουέλς, αλλά επίσης στο τηλεοπτικό σόου «Orson Welles' Magic Show» όπου ο Γουέλς υποσχόταν στο κοινό ότι δεν χρησιμοποιεί μοντάζ, ή τρικ της κάμερας - μικρός, ήταν άλλωστε μαθητής του Χουντίνι!) είναι η αποτύπωση της αυτοκαταστροφικής του προσωπικότητας, οι κακές του σχέσεις με το Χόλιγουντ, η απόλυσή του από την RKO, η έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά των παραγωγών. Ο Γουέλς ήταν ένα χαοτικό ταλέντο, ο πρώτος αναρχικός σκηνοθέτης. «H RKO τον προσέλαβε να γυρίσει το επόμενό του αριστούργημα, και τον απέλυσε γιατί της παρέδωσε ένα αριστούργημα». Το «Magician» καταγράφει πόσο ο ίδιος κουράστηκε να παλεύει, πόσο (ιδιαίτερα όσο μεγάλωνε) ξεκινούσε κάτι με μανία αλλά φοβόταν να το ολοκληρώσει, πόσο δεν προστάτευε την ίδια του τη δουλειά.

Στο ντοκιμαντέρ, όπως θα δείτε και στο trailer, ο Γουέλς και ακούγεται και εμφανίζεται ο ίδιος - με όλη του την ευφυΐα και όλη του την πίκρα. «Μια φορά ένας Ιταλός παραγωγός με πλησίασε και με ρώτησε: γιατί δεν έκανες ποτέ δεύτερη ταινία μετά τον ''Πολίτη Κέιν'';»

Δεν ξέρουμε που ο Τσακ Γουόρκμαν επιλέγει να κλείσει το θέμα του. Γιατί όπως μας λέει ξεκάθαρα η αφίσα του «Magician», εκεί κρύβεται το μυστικό ενός «χάπι εντ» - και στο σινεμά και στις καριέρες και στη ζωή.

Το «Magician» θα κάνει πρεμιέρα στην Αμερική την προ-οσκαρική περίοδο, στο μικρό καλλιτεχνικό κύκλωμα αιθουσών της ανατολικής και δυτικής ακτής, ξεκινώντας από το Lincoln Plaza στις 12 Δεκεμβρίου. .Διαβάστε ακόμα: