Buzz

Πολίτης Κέιν: 70 χρόνια...αριστούργημα!

στα 10

70 χρόνια μετά τη δημιουργία του, ο «Πολιτης Κέιν» του Ορσον Γουελς επιβεβαιώνει τον τίτλο της καλύτερης ταινίας όλων των εποχών με μια απαστράπτουσα κυκλοφορία σε Blu-Ray και το ντεμπούτο του YouTube στο rental on demand...

Πολίτης Κέιν: 70 χρόνια...αριστούργημα!

Οι ιστορικοί του κινηματογράφου θα διαφωνούσαν με οτιδήποτε θα περιόριζε το αριστούργημα του Ορσον Γουελς σε διαστάσεις κάτω των 17 ιντσών, αλλά να που στην εποχή των social media ακόμη και η «καλύτερη ταινία όλων των εποχών» μπορεί να βρει τη θέση της ανάμεσα σε άπειρα likes και views.

To YouTube, για πρώτη φορά στην ιστορία του διαθέτει μια ταινία σαν τον «Πολίτη Κέιν» σε ενοικίαση on demand (με κόστος 3 δολαρίων για 24 ώρες), δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες του να προσπεράσουν τα εκατομμύρια κλιπς της ταινίας που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στo αχανές σύμπαν του YouTube και να προτιμήσουν τη νέα επεξεργασμένη κόπια της ταινίας που φτιάχτηκε ειδικά για την επέτειο των 70 χρόνων της ταινίας και της κυκλοφορίας της για πρώτη φορά σε Blu-Ray.

H έκδοση που τελειοποιεί ψηφιακά το όραμα του Γουελς χαρακτηρίζεται ως «Ultimate Collector's Edition» και περιέχει ένα βιβλιαράκι 48 σελίδων με πληροφορίες για την ταινία και αρχειακό υλικό, μια 20σέλιδη αναπαραγωγή του κινηματογραφικού προγράμματος για την ταινία από το 1941, διαφημιστικές καρτ ποστάλ, ηχητικό σχολιασμό από τον Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, ηχητικό σχολιασμό από τον κριτικό Ρότζερ Εμπερτ, σκηνές από τις πρεμιέρες της ταινίας πριν από 70 χρόνια, συνεντεύξεις με την ηθοποίο Ρουθ Γουόρικ και τον μοντέρ της ταινίας σκηνοθέτη Ρόμπερτ Γουάιζ, κομμένες σκηνές, τρέιλερ, όλο το ντοκιμαντέρ «The Battle Over Citizen Kane» (1996) των Μάικλ Επστάιν και Τόμας Λένον, το «RKO 281» του ΗΒΟ με τον Λιβ Σράιμπερ στο ρόλο του Γουελς και τους «Υπέροχους Αμπερσον» του Γουελς.

Ολα τα extras της έκδοσης διατίθενται μόνο σε DVD μορφή, αλλά αυτό δεν μειώνει στο ελάχιστο την ουσία μιας κυκλοφορίας που βρίσκει τον «Πολίτη Κέιν» να συναγωνίζεται στα ίσα οποιοδήποτε blockbuster κυκλοφόρησε τελευταία σε Blu-Ray.

Δείτε παρακάτω τα 10 πρώτα λεπτά της ταινίας, όπως αυτά προβάλλονται δωρεάν στο YouTube από την αποκατεστημένη κόπια. Πριν ανατριχιάσετε, συνειδητοποιήστε πως απλά υπάρχουν κάποιες ταινίες που ο χρόνος περνά από πάνω τους μόνο για να τις κάνει καλύτερες!